Hollandia és Olaszország is fegyvereket küld Ukrajnának

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.19. 19:36

Az olasz miniszterelnök szerint a szankciók nem elegek, és az európai szolidaritás azt kívánja, hogy segítsenek.

Hollandia és Olaszország is fegyvereket küld Ukrajnának

Hollandia nehézfegyvereket küld Ukrajnának, „beleértve a páncélozott járműveket" is - mondta Mark Rutte miniszterelnök.

Rutte Twitter-bejegyzésében elmondta, hogy ő és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter egy telefonbeszélgetésben támogatásukat fejezték ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, „miközben Oroszország új offenzívát indított”.

„A szövetségesekkel együtt fontolgatjuk nehezebb kiegészítő hadifelszerelések szállítását”

- írta Rutte.

Zelenszkij a telefonhívás után a Twitteren is azt írta, hogy tájékoztatta Rutte-t „a donbászi helyzet romlásáról", és „hálás” a támogatásáért.

„Ha helyreáll a béke, új, minőségi Ukrajna-Hollandia kapcsolatot építünk ki közösen az EU-ban!"

– mondta Zelenszkij.

Nem sokkal Rutte bejelentése előtt Mario Draghi olasz miniszterelnök mondta a Corriere della Serának adott interjújában, hogy ők is küldenek fegyvereket.

„A fegyverküldésről a parlamentben szinte egyhangú döntés született. A kérdés feltételei egyértelműek: egyrészt ott vannak a megtámadottak, másrészt az agresszor hadserege"

- mondta Draghi.

Draghi szerint Oroszország ellen szankciókra van szükség az agresszor meggyengítéséhez, de rövid távon nem lehet pusztán ezekkel megállítani a csapatokat. Ezért a kormányfő szerint az ukránokat közvetlenül fegyverrel kell segíteni.

„Ha ezt nem tennénk meg, ezzel azt üzennénk nekik: adják meg magukat, fogadja el a rabszolgaságot és a leigázást – ez az üzenet ellentétes európai szolidaritási értékeinkkel. Ehelyett azt akarjuk, hogy az ukránok megvédjék magukat"

– mondta Draghi.

Draghi elismerte, hogy eleinte azt hitte, hogy Oroszország gyors győzelmet arat, most azonban „nincs jele annak, hogy az ukrán nép képes lenne elfogadni az orosz megszállást".

Mint arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Az orosz csapatok tüzérséggel, több rakétavetővel és ballisztikus rakétával ágyúzták és megsemmisítettek katonai célpontokat, valamint több ukrán város és falu infrastruktúráját és lakónegyedeit.

Bár az ukránok fegyveres segítéséről már több ország döntött, nemrég írtuk meg, hogy a német kormányon és parlamenten belül például még mindig nincs konszenzus a kérdésben. 

NYITÓKÉP: Európai Parlament/Flickr Commons és Mark Rutte/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek