Saját PIM-es beosztottjai is elhatárolódnak Demeter Szilárdtól

Szerző: Vass Csaba
2020.11.30. 17:13

A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak jó része is elhatárolódik Demeter Szilárd vállalhatatlan és azóta visszavont cikkétől, amelyben Európát „Soros György gázkamrájaként” jellemezte a múzeum főigazgatója.

Saját PIM-es beosztottjai is elhatárolódnak Demeter Szilárdtól

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója pénteken jelentett meg egy írást az Origón, amelyben Európát „Soros György gázkamrájának” nevezte.

Most a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, azaz Demeter beosztottjai is közleményben határolódtak el saját főnökük kijelentésétől.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és...

Posted by PIM Barátok on Monday, November 30, 2020

„Elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak” – fogalmaznak a PIM dolgozói.

Számos, a múzeumban dolgozó rendezvényszervező, restaurátor és muzeológus mellett Erlitz János főigazgató-helyettes, Demeter közvetlen munkatársa is aláírta a közleményt. A múzeumban és tagintézményeiben nagyjából 250 ember dolgozik, közülük 72-en írták alá eddig. A PIM-hez közelálló forrásaink szerint az aláírók listája még bővülhet.

A PIM igazgatójának publicisztikája országos botrányt okozott, az ellenzéki pártok mellett például Bajnai Gordon egykori miniszterelnök is arra kérte Orbán Viktort, hogy mondjon fel a PIM igazgatójának. Demeter publicisztikája ellen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője személyesen, a budapesti amerikai nagykövetség és Izrael budapesti nagykövetsége is tiltakozott.

UPDATE: Közben Varga Mihály parlamenti felszólalásából kiderült, hogy a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot, mivel a főigazgató elismerte a hibáját és visszavonta az írását.

FOTÓ: Petőfi Irodalmi Múzeum / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek