+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 30. hétfő, 17:13
A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak jó része is elhatárolódik Demeter Szilárd vállalhatatlan és azóta visszavont cikkétől, amelyben Európát „Soros György gázkamrájaként” jellemezte a múzeum főigazgatója.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója pénteken jelentett meg egy írást az Origón, amelyben Európát „Soros György gázkamrájának” nevezte.

 

Most a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, azaz Demeter beosztottjai is közleményben határolódtak el saját főnökük kijelentésétől.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és...

Posted by PIM Barátok on Monday, November 30, 2020

 

„Elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak” – fogalmaznak a PIM dolgozói.

 

Számos, a múzeumban dolgozó rendezvényszervező, restaurátor és muzeológus mellett Erlitz János főigazgató-helyettes, Demeter közvetlen munkatársa is aláírta a közleményt. A múzeumban és tagintézményeiben nagyjából 250 ember dolgozik, közülük 72-en írták alá eddig. A PIM-hez közelálló forrásaink szerint az aláírók listája még bővülhet.

 

A PIM igazgatójának publicisztikája országos botrányt okozott, az ellenzéki pártok mellett például Bajnai Gordon egykori miniszterelnök is arra kérte Orbán Viktort, hogy mondjon fel a PIM igazgatójának. Demeter publicisztikája ellen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője személyesen, a budapesti amerikai nagykövetség és Izrael budapesti nagykövetsége is tiltakozott.

 

UPDATE: Közben Varga Mihály parlamenti felszólalásából kiderült, hogy a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot, mivel a főigazgató elismerte a hibáját és visszavonta az írását.

 

FOTÓ: Petőfi Irodalmi Múzeum / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás