A külügy szerint Bartók egyértelművé tette, hogy nem akar részt venni az államilag finanszírozott kultúrában

Szerző: Pintér Bence
2020.01.29. 16:24

Megindokolta a külügy az Azonnalinak, miért vonták vissza Bartók Imre jelölését az Irodalom Éjszakájáról: úgy értették, nem akar részt venni az államilag finanszírozott kultúrában.

A külügy szerint Bartók egyértelművé tette, hogy nem akar részt venni az államilag finanszírozott kultúrában

Szerda délután írtunk a Térey-ösztöndíj körüli botrányról: Bartók Imre visszamondta a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíját, mire másnap a külügyminisztérium kirakta egy irodalmi rendezvényről. Bár elég egyértelműnek tűnt a kapcsolat a két esemény özött, nem lehetett biztosat tudni arról, hogy pontosan milyen „koncepcióváltás” okozta Bartók jelölésének visszavonását a külügy részéről az Irodalom Éjszakája nevű rendezvényre.

Időközben azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszolt a kérdéseinkre: elmondásuk szerint nem az ösztöndíj visszamondása, hanem a Facebook-poszt miatt mondták vissza Bartók jelölését.

„Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek” – írja a minisztérium. A posztban Bartók azt írta Orbán Viktorra utalva: „Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk.”

A külügyminisztérium azt írta az Azonnalinak: „ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.”

Végül azt írják: amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértették, és mégsem jelent számára problémát „a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának”, akkor örömmel jelzik a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánják képviselni a magyar irodalmat.

FOTÓ: ATV

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek