+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. november 25. szerda, 20:45
Talán Diego Maradona is elhitte magáról, hogy istenné lett, miközben az emberek között is a legesendőbbek közé tartozott. A tömeg, amely annyira vágyott istent faragni belőle, ugyanolyan kéjjel örvendezett az összeomlásán. Kár érte.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Futballszerető nápolyival találkozni óriási élmény. Nekem ez 2014-ben adatott meg egy erasmusos házibulin. A Varsói Egyetemen ösztöndíjas rokonát meglátogató sráccal nehezen találtuk a közös nyelvet, ő magyarul és angolul, én meg olaszul nem tudtam néhány szónál többet. De ahogy a Serie A-ra és a Napolira terelődött a szó, másodpercekkel korábban még átugorhatatlannak tűnő falak tűntek el.

 

– Higuaín? – kérdeztem.

– Good! – jött a válasz. Aztán folytattuk:

– Mertens?

– Good winger.

– Hamšík?

– King.

 

A rend meg a vicc kedvéért pedig bedobtam az „isteni” Diego Maradona nevét is.

 

Az addig csak érdeklődő nápolyi srác tekintete szinte elhomályosult, olaszul sem talált szavakat arra, hogyan írhatná le Maradonát. Ha mondott volna valamit döbbent megindultságában, valószínűleg ő is istennek nevezi.

 

Pedig a srác velem egyidős, neki is legfeljebb a YouTube-ról lehetnek emlékei arról, mit művelt a pályán Maradona.

 

Az emberi Diego

 

Ha csak azt nézzük, amit Diego Maradona a labdával tudott, akkor kétségkívül megérdemli az isteni jelzőt. Ezt voltak, akik annyira komolyan vették, hogy tényleg egyházat alapítottak neki. Vagy éppen dalt írtak róla, mint a Manu Chao. La Vida Tombola, vagyis Az élet szerencsejáték címmel.

 

 

Ennél jobban összefoglalni Maradona életét egy mondatban aligha lehet. Mert mit is lehet még mondani az arcról, akit már játékoskorában fél kiló kokóval kapcsolnak le, pár évvel azután, hogy egymaga nyer vb-t Argentínának; aki egy egész olasz város lakóit gondolkodóba ejti, hogy a saját hazájuk ellen szurkoljanak-e csak az ő kedvéért a világbajnoki elődöntőben – ezt még Messi sem tudta volna elérni Barcelonában.

 

Ezt a fickót tényleg istennek akarta látni mindenki, és talán ő is elhitte magáról, hogy az. Ezzel sikerült is elindítani a lejtőn. Ilyen terhet ép elmével nem lehet megúszni. Neki sem jött össze.

 

Csak aztán bebizonyosodott, hogy az isteni lét miatt valószínűleg senki nem mert neki szólni, ha hülyeséget csinált. Aztán nagyon kevesen voltak, akik – miután már ő is elhitte magáról, hogy érinthetetlen – megértették és segíteni tudtak volna neki azután, hogy a lejtő már 2004-ben is majdnem a halálba vezetett.

 

 

Utána még összeszedte magát, de mennyire? Csak ordenáré viselkedésre futotta tőle argentin szövetségi kapitányként, miután majdnem sikerült elszórakoznia a vb-kijutást a válogatottal. Hogy aztán 2018-ban már azon rötyögjön az őt korábban istenné kikiáltó közeg, ahogy bemindenezve, minden méltóságáról lemondva mutogat és dülöngél a VIP-páholyban az oroszországi vb-n.

 

Bizonyítva azt, hogy az istenné magasztalásnál már csak azt szereti jobban a tömeg, ha a természetfelettiről is kiderül, hogy nála is zuhanhat mélyebbre.

 

Ha emberként kezelték volna, talán pár héttel ezelőtt sem az alkoholproblémáiról cikkeznek. De pár évtizedig inkább isten volt, hogy örökre legenda lehessen. Vajon boldog is volt?

 

Olvasnál még Galavits Patriktól az Azonnalin? Katt ide!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás