Voltak a focisták, voltak a sztárok, voltak a futballzsenik, és volt Maradona

Balogh Gábor

Szerző:
Balogh Gábor

2020.11.25. 19:57

Már huszonévesen földöntúli magasságba emelkedett, nemhogy riválisa nem volt, de még egy kategóriába se soroltak vele senkit. Élő legenda volt. Mármint tényleg, igazi. Nem csak úgy, ahogy ma rámondjuk minden celebre, ha elmúlt negyven éves.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Maradona, Maradona, Maradona! – kiáltotta Knzézy Jenő, amikor '90-ben eldőlt, hogy az Újpest BEK-szereplését az isteni Diego Nápolyban végleg lezárta a harmadik góllal. Nagy zakó volt, de nem tudott megalázó lenni. Maradonának már a Megyeri úti pályára lépése is csoda volt, a magyar játékosoknak pedig az is mennybemenetellel ért fel, hogy egy meccsen játszhattak vele. Akinek szerencséje volt, arról még felvétel is készült, ahogy próbálja szerelni.

Persze nem nagyon sikerült.

A legelső meccs, amire emlékszem, az 1990-es Vb-döntő, ahol az argentin válogatott kikapott, de ott a SZOT-üdülő társalgójában a tévé előtt mindenki nekik szurkolt. Illetve igazából neki: Maradonának.

Mert nem lehetett nem szurkolni neki.

Ma is vannak nagy játékosok, és aki nálam jobban ért hozzá, talán még azt is hozzátenné: még jobbak is akadnak, mint Maradona. De olyan transzcendentális magasságba emelkedő futballhérosz, mint ő, soha nem volt, és ki tudja, lesz-e valaha.

Élő legenda volt. Mármint tényleg, igazi.

Nem csak úgy, ahogy ma rámondjuk minden celebre, ha elmúlt negyven éves. Ő már huszonévesen földöntúli magasságba emelkedett, nemhogy riválisa nem volt, de még egy kategóriába se soroltak vele senkit. Voltak a közönséges focisták, voltak a sztárok, volt a maroknyi futballzseni – és volt Maradona.

Százmilliók szemében nem mágus, varázsló, mester, vagy király volt – ő volt el Dios Diego. Aki nem játszik a pályán, hanem földre száll kilencven percre. Ebből gyakran 70-80 percen át nem csinált semmi érdemlegeset.

De egyszer csak megvillant, és akkor tényleg természetfeletti dolgok történtek a pályán.

S mindeközben mindent megtett, hogy földig rombolja saját kultuszát: botrányok, nőügyek, légpuskával vadászott újságírók, dopping, drogok. De nem számított, tízszer ennyit is megbocsátottunk volna neki.

A mi isteni Diegónk nem szigorú, ráncos homlokú Zeusz volt, hanem megregulázhatatlan, örökké vidám, örökké balhés Dionüszosz.

2001-es végleges búcsúmeccse után az argentin szövetség úgy döntött: a 10-es mezt többé senkinek sem adják ki, az örökké Maradonáé lesz. Most elvitte magával, hogy felvegye újra a nagy égi öregfiúk meccsre, amit most gyorsan meghirdettek, hiszen nagy név érkezik. Puskás és Albert még gyorsan bedobnak egy sportfröcsit a mérkőzés előtt, míg Di Stéfano már javában melegít, elvégre csúnya lenne leégni egy másik argentin srác előtt.

Diego komótosan sétál ki a pályára, a cigit csak az oldalvonal mellett dobja el. Az első húsz percben csak kocog, néha passzol egyet-egyet. És amikor már kezdik elfelejteni, hogy a pályán van – megindul. Hatvan méteren át viszi a labdát, mint ’86-ban Anglia ellen, kicselezi az egész mezőnyt, hogy aztán a végén a kapuson is könnyedén kifogva beejtse a labdát a gólvonal mögé. „Maradona, Maradona, Maradona” – ordítja a mikrofonba Knézy. „Az isteni Diego leszállt közénk…vagy izé…fel! Franc se igazodik itt ki.”

Aztán nevetve hozzáteszi: „Ezt tedd el egy humorosba!”

Balogh Gábor újpesti újságíró az Azonnalin hetente jelentkezik véleménycikkekkel. Olvass még tőle! Vitáznál vele? Írj!

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől
Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek