+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 30. szerda, 15:42
Azért, mert szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke.

Annyi a balliberális médiatúlsúlynak, beköszöntött a médiapiaci egyensúly kora: ez a leglényegesebb állítása a Médianéző Központ friss elemzésének, amiben olyan meglepő állítások is szerepelnek, mint hogy az Azonnali, a Magyar Hang, a Válasz Online vagy épp a Nők Lapja és a Kurucinfó balliberális médiumok. Az Azonnali ezért megkereste az elemzés készítőit, hogy mondják el, ezt így hogy. A válaszaik azonban finoman szólva sem tudományos igényűek, lényegében egybeesnek a Fidesz aktuális kommunikációs irányvonalával.

 

Boros Bánk Levente, a kormányzatnak évi nettó 1,3 milliárd forintért sajtót figyelő Médianéző Központ igazgatója ezt válaszolta kérdésünkre, miszerint milyen módszertani kritériumok alapján lett balliberális médiafelületnek elkönyvelve a Válasz Online, a Magyar Hang, az Azonnali, a politikamentes Nők Lapja vagy éppen a Kurucinfó:

 

„Magyarországon nem létezik »független« médium, különösen igaz ez a közélettel, politikával foglalkozó sajtótermékekre. Tartalomelemzéssel, a szerzők munkásságának ismeretével vagy a tulajdonosok, finanszírozók, sőt adott esetben egyértelmű pártkötődés beazonosításával jól elhelyezhető valamennyi médium a politikai térben.

Minthogy a jelenlegi kormánynak nincs jobboldali (nemzeti/konzervatív/kereszténydemokrata – ezen fogalmak szinonimaként itt felcserélhetőek) ellenzéke, így bármely sajtótermék, amely »ellenzékiként«, »kormányellenesként« lenne beazonosítható, egyértelműen besorolható a balliberális kategóriába – ahogy a Jobbik is nemzeti radikálisból Gyurcsánnyal együttműködő párttá vált, így része lett a balliberális oldalnak.

Azt a médiafelületet pedig, amely a Lehet Más a Politika nevet viselő párt elnökségi titkárának érdekeltségi körébe tartozik, ab ovo nem sorolhatunk máshová, mint a balliberális oldalra.”

 

Ez tehát Magyarország legújabb balliberális hírportálja:

 

 

Kérdésünkre, hogy a Nők Lapja miért lett balliberálisnak minősítve, Boros Bánk Levente a nemrég indult fizetőkapus noklapja.hu két napja megjelent véleménycikkét hozta fel példaként. A cikk kiáll a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett, amelyet nemrég egy sajtótájékoztatón a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dúró Dóra konkrétan ledarált egy iratsemmisítőn, a könyvet „homoszexuális propagadának” minősítette, majd később azt nyilatkozta, hogy amúgy csak futólag olvasta azt. Boros Bánk Levente szerint a Nők Lapján megjelent cikk szerzőjének könyvmegsemmisítés elleni, tolerancia melletti érvelése miatt lett balliberális a női hetilap:

 

„Ad1) ezek a megállapítások nem jelennének meg egy keresztény-konzervatív sajtótermékben és fordítva, ad2) amely sajtótermék – figyelembe véve különösen a téma utóbbi napokban kapott politikai fel- és visszahangját – megjelenteti ezt az (vagy ehhez hasonló tartalmú) írást, minden további nélkül minősíthető balliberálisnak.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás