Megtudtuk, miért tartják balliberálisnak a Kurucinfót a Fidesz-közeli elemzőcégnél

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.30. 15:42

Azért, mert szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke.

Megtudtuk, miért tartják balliberálisnak a Kurucinfót a Fidesz-közeli elemzőcégnél

Annyi a balliberális médiatúlsúlynak, beköszöntött a médiapiaci egyensúly kora: ez a leglényegesebb állítása a Médianéző Központ friss elemzésének, amiben olyan meglepő állítások is szerepelnek, mint hogy az Azonnali, a Magyar Hang, a Válasz Online vagy épp a Nők Lapja és a Kurucinfó balliberális médiumok. Az Azonnali ezért megkereste az elemzés készítőit, hogy mondják el, ezt így hogy. A válaszaik azonban finoman szólva sem tudományos igényűek, lényegében egybeesnek a Fidesz aktuális kommunikációs irányvonalával.

Boros Bánk Levente, a kormányzatnak évi nettó 1,3 milliárd forintért sajtót figyelő Médianéző Központ igazgatója ezt válaszolta kérdésünkre, miszerint milyen módszertani kritériumok alapján lett balliberális médiafelületnek elkönyvelve a Válasz Online, a Magyar Hang, az Azonnali, a politikamentes Nők Lapja vagy éppen a Kurucinfó:

„Magyarországon nem létezik »független« médium, különösen igaz ez a közélettel, politikával foglalkozó sajtótermékekre. Tartalomelemzéssel, a szerzők munkásságának ismeretével vagy a tulajdonosok, finanszírozók, sőt adott esetben egyértelmű pártkötődés beazonosításával jól elhelyezhető valamennyi médium a politikai térben.

Minthogy a jelenlegi kormánynak nincs jobboldali (nemzeti/konzervatív/kereszténydemokrata – ezen fogalmak szinonimaként itt felcserélhetőek) ellenzéke, így bármely sajtótermék, amely »ellenzékiként«, »kormányellenesként« lenne beazonosítható, egyértelműen besorolható a balliberális kategóriába – ahogy a Jobbik is nemzeti radikálisból Gyurcsánnyal együttműködő párttá vált, így része lett a balliberális oldalnak.

Azt a médiafelületet pedig, amely a Lehet Más a Politika nevet viselő párt elnökségi titkárának érdekeltségi körébe tartozik, ab ovo nem sorolhatunk máshová, mint a balliberális oldalra.”

Ez tehát Magyarország legújabb balliberális hírportálja:

Kérdésünkre, hogy a Nők Lapja miért lett balliberálisnak minősítve, Boros Bánk Levente a nemrég indult fizetőkapus noklapja.hu két napja megjelent véleménycikkét hozta fel példaként. A cikk kiáll a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett, amelyet nemrég egy sajtótájékoztatón a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dúró Dóra konkrétan ledarált egy iratsemmisítőn, a könyvet „homoszexuális propagadának” minősítette, majd később azt nyilatkozta, hogy amúgy csak futólag olvasta azt. Boros Bánk Levente szerint a Nők Lapján megjelent cikk szerzőjének könyvmegsemmisítés elleni, tolerancia melletti érvelése miatt lett balliberális a női hetilap:

„Ad1) ezek a megállapítások nem jelennének meg egy keresztény-konzervatív sajtótermékben és fordítva, ad2) amely sajtótermék – figyelembe véve különösen a téma utóbbi napokban kapott politikai fel- és visszahangját – megjelenteti ezt az (vagy ehhez hasonló tartalmú) írást, minden további nélkül minősíthető balliberálisnak.”

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek