+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 30. szerda, 10:45
A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Minden ízében újszerű médiapiaci elemzést tett közzé a Fidesz-közeli Nézőpont kötelékében működő Médianéző Központ, amelyben egyrészt megállapítja, hogy kifejezetten sokszínű a magyar média, és a médiapiaci szereplők túlnyomó többsége magyar tulajdonban van, másrészt ledönt egy fideszes sztereotípiát, miszerint még mindig balliberális médiafölényben, hovatovább liberális médiaellenszélben kell dolgoznia a kormánynak.

 

Maga Orbán Viktor mondta azt egy 2019. januári sajtótájékoztatóján, hogy „baloldali, liberális médiatöbbség van”, illetve hogy „felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”. Noha Orbán még ugyanazon évben Rómában visszavonta ezt az állítását, Fideszhez köthető blogokon továbbra is arról van szó, hogy „minden ellenkező állítással szemben Magyarország kapcsán inkább kétharmados baloldali véleménydiktatúráról kellene beszélnünk”, mindezt a nagyobb online portálok forgalmi adataira alapozva.

 

Ezeknek a szereplőknek mostantól nemcsak Orbán Viktorral, de a Médianéző Központtal is vitájuk van. Az elemzőcég szerint ugyanis már nincs se balliberális médiafölény, sem médiatúlsúly, ami viszont van, azt ők úgy nevezik, hogy

 

médiapiaci egyensúly.

 

Mint azt elemzőcég írja: „A magyar médiapiac kiegyensúlyozott: nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív (84 százalék, 6,8 millió fő), mint balliberális forrásokból (83 százalék, 6,7 millió fő), arányaiban elenyésző azok száma, akik kizárólag csak az egyik típusú médiából tájékozódnak.“ Fontos tudni, hogy ezt nem a forgalmi vagy nézettségi adatok alapján, hanem egy hatezer fő személyes megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatás alapján írják. Egy táblázatot is mellékelnek mellé illusztrációként:

 

FORRÁS: A MÉDIANÉZŐ KÖZPONT KUTATÁSA / 2020. SZEPTEMBER 30.

 

De a kutatásnak nem ez a legjobb része, hanem az, ahol arról van szó, hogy a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás alatt nemhogy csökkent volna az ún. balliberális médiumok száma, hanem épp ellenkezőleg, még több is lett belőlük. Mint írják: „Míg 2010-ben még 33 politikailag releváns ilyen felület működött Magyarországon, addig számuk 2020-ra 48-ra növekedett, ami 45 százalékos emelkedést jelent. A szerkesztőségek fenntarthatóságát mutatja, hogy tíz év alatt 19 balliberális felület kezdte meg működését és mindössze 4 médium szüntette meg tevékenységét.”

 

Az egy dolog, hogy külön médiumként számolják az ATV-t és az atv.hu-t, vagy épp a print HVG-t és a hvg.hu-t, ahogyan több más napi- vagy épp hetilapot és annak online felületét, ennél sokkal izgalmasabb, hogy

 

a kormányközeli intézetnél az ún. balliberális médiumok közé számolják az Azonnalin túl a konzervatív Magyar Hangot, a beszüntetett Heti Válasz újságírói által létrehozott Válasz Online-t, a Jobbik-pártlap Alfahírt, és ami a legbizarrabb: a mai napig cigánybűnözés”, zsidóbűnözés” és „holokamu” rovatcímekkel operáló Kurucinfót is.

 

Ez nem vicc (vagy ha igen, annak jó), itt van róla a táblázatuk:

 

 

Az elemzés szerint a médiumok besorolása a „balliberális” Átlátszó osztályozását „követi”, az azonban nem balliberálisként, hanem nem kormánypártiként és kormánypártiként sorolta be az egyes médiumokat, a Kurucinfót pedig meg sem említette.

 

A Nézőpont sajtóosztálya telefonon nem tudott választ adni ennek miértjére, ám ígérték, elemzőik mailben hamarosan tájékoztatják az Azonnalit a módszertanról. Erről természetesen beszámolunk majd.

 

FRISSÍTÉS (15:44): Megtudtuk az okokat. Részletek itt.

 

A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy ez a Nézőpont Intézet elemzése lett volna, ez azonban nincs teljesen így: a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ a Nézőponton belül egymástól külön működő műhelyek, mindkettő a Nézőpont – tehát nem a Nézőponton belül működő Nézőpont Intézet – márkája. A tévedésért olvasóink elnézését kérjük.

 

CÍMLAPFOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás