+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 25. péntek, 09:38
Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon: az elmúlt 24 órában 927 új esetet regisztráltak, elhunyt 9 ember, viszont meggyógyultak 127-en. Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Annak ellenére, hogy továbbra is meredeken emelkedik a járványgörbe, nem tesztelnek többet Magyarországon: nagyjából 10-12 ezer tesztet végeznek el naponta. A WHO iránymutatása szerint egy országban akkor tesztelnek jól, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, egy járvány pedig akkor van kontroll alatt, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga nem haladja meg az 5 százalékot.

 

Azonban Magyarországon már hosszú ideje nagyobb ez a szám, mint 5. Az elmúlt 24 órában készített 11 116 tesztnek például 8,34 százaléka lett pozitív, így péntekre 927 újabb estet regisztráltak. Ezzel már összesen 22 127 ember kapta el a koronavírust Magyarországon annak márciusi megjelenése óta.

 

Az aktív esetek száma továbbra sem csökken, jelenleg 16 464 aktív esetet tartanak számon, amiből 6 274 eset budapesti, míg 10 190 az ország többi területén található.

 

Az elmúlt 24 órában minden megyében találtak új esetet, Budapest és Pest megye után pedig három újabb megyében lépte át az ezer főt a koronavírussal fertőzöttek száma.

 

Győr-Moson-Sopronban 1048, Fejér megyében 1046, míg Csongrád-Csanádban már 1002 fő fertőződött már meg a koronavírussal annak magyarországi megjelenése óta, viszont azt nem tudhatjuk, hogy a megyéken belül jelenleg ebből mennyi az aktív eset.

 

Ismét életét vesztette 9 fő, így a koronavírus-járvány áldozatainak a száma 718 főre emelkedett. A legfiatalabb egy 57 éves férfi volt, akinek a jelenlegi információink szerint nem volt semmilyen krónikus betegsége, a legidősebb pedig egy 90 éves nő, aki több krónikus betegségben is szenvedett. Az elmúlt 24 órában elhunytak közül heten 70 év felettiek voltak. 127 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyulttá, így a gyógyultak száma 4945 főre nőtt.

 

A környező országok közül Ukrajna után jelenleg Magyarország áll a legrosszabbul: egymillió főre jelenleg 1705 fertőzött jut, azonban ami problémásabb, hogy ez a szám egyre jobban emelkedik, és

 

az Emberi Erőforrások Minisztériumának csütörtöki közleménye szerint

 

annyi beteget ápolnak a három budapesti Covid-központban, hogy további szakemberek átvezénylésére volt szükség, hogy el tudják látni a betegeket.

 

Az operatív törzs tájékoztatója szerint jelenleg 577 koronavírussal fertőzött beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás