+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 23. szerda, 09:55
Továbbra is nagyon sokan fertőzödnek meg Magyarországon a koronavírusban. Az elmúlt 24 órában 951 új esetet regisztráltak, elhunyt 8 fő, viszont meggyógyultak 85-en. Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 951 pozitív esetet regisztráltak a hatóságok, így most már 20 450-en kapták el a koronavírust annak márciusi megjelenése óta. Azonban ami ennél rosszabb hír, az az aktív esetek magas száma: jelenleg 15 104 fertőzöttről tudunk, akik közül 558 beteg szorul kórházi ápolásra, közülük 35-en lélegeztetőgépre is.

 

Azonban ami a grafikonokon is látszik:

 

a magyarországi járványgörbe jelenleg elég meredeken emelkedik, míg a szomszédos országokban a növekvő esetszámok ellenére nem látni ilyen mértékű növekedést.

 

Szomszédaink közül a legjobban a horvátok állnak: ott egymillió főre csak 461,1 beteg jut, és a szeptember eleji növekedés után stagnál az aktív esetek száma, de Szlovákia sem áll rosszul ebben a tekintetben: ott 590,3-on áll ez a mutató, bár északi szomszédunk esetében is folyamatosan emelkedik. A szlovák miniszterelnök, Igor Matovič ezért úgy gondolja, hogy kezd kritikussá válni a helyzet Szlovákiában, mivel szerinte a hatóságoknak már egyre nehezebb felkutatni a kontaktszemélyeket.  

 

Ezzel szemben Magyarországon jelenleg egymillió főre 1564,2 fertőzött jut, ami a tíz nappal ezelőtti adat duplája.

 

Az elmúlt 24 órában viszont jóval többet, majdnem a kétszer annyi tesztet végeztek el, mint hétfőről keddre, azonban még így is elég magas a pozitív tesztek aránya: jelenleg 7,06 százalék. Azaz

 

az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az ötszázalékos értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

 

Az elmúlt 24 órában nyolc halálos áldozata volt a fertőzésnek, így március óta már 702-en vesztették életüket a koronavírusban. A szerdai adatok szerint a legfiatalabb elhunyt egy 48 éves férfi, akinek alapbetegségként a vírusos tüdőgyulladást mellett többek között a kóros elhízást, magas vérnyomást és infarktus utáni állapotot nevezték meg, míg a legidősebb egy 69 éves férfi volt, aki magas vérnyomás és veseelégtelenség mellett végbél tályogban is szenvedett.

 

Az elmúlt 24 órában 85 fertőzöttről állapították meg, hogy felgyógyult a betegségből, így a beazonosított fertőzöttek közül március óta már 4644 fő gyógyult fel a koronavírusból.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás