+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 28. hétfő, 10:08
Továbbra sem látni, hogy mikor lesz a trendforduló: egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Vasárnapról hétfőre virradóra újabb 702 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a járvány márciusi megjelenése óta már összesen 24 716 ember fertőződött meg, közülük 18 815 fő most is fertőzött. 

 

A vírus szabadon terjed: a tesztek pozitivitási rátája emelkedik, miközben a tesztkapacitás nem követi a növekvő beazonosított fertőzöttek számát. Az elmúlt 24 órában csak 7 065 darab teszt készült, aminek a pozitivitási rátája 9,94 százalék volt. Az elmúlt 24 órában egyedül csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem regisztráltak új fertőzöttet, míg a többi megyében egyre több fertőzöttről számolnak be.

 

Újabb 11 főt nyilvánítottak azonban egészségesnek, így már összesen 5 152 fő gyógyult meg a betegségből.

 

Sajnos 13 fő elhunyt, amivel a halottak száma 749 főre emelkedett. Legutóbb május 9-én vesztették életüket ennyien a vírusban, azóta pedig három olyan nap volt, amikor tíznél többen haltak meg: május 18-án 11 fő, szeptember 26-án 12-en, míg szeptember 28-án is 13-an. A legfiatalabb elhunyt 54 éves volt, aki krónikus vesebetegségben szenvedett, míg a legidősebb 89 éves, akinek alapbetegségként a magas vérnyomást jelölték meg.

 

A vírussal folytatott harcban egyre rosszabban állunk Magyarországon: az első hullám idején az egymillió főre jutó aktív fertőzöttek száma május 4-én volt a legmagasabb, amikor 212,5 beteg jutott egymillió főre, viszont ez a szám lassan már a tízszerese a második hullámban, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy ez a közeljövőben megfordulna: jelenleg 1948,5 aktív fertőzött jut egymillió lakosra. Ez majdnem a duplája a szeptember 16-i adatoknak, amikor 999,7 beteg jutott egymillió főre, viszont akkor a tesztek pozitivitási rátája még nem volt ilyen magas.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás