Mindössze hétezer teszt készült az elmúlt 24 órában

2020.09.28. 10:08

Továbbra sem látni, hogy mikor lesz a trendforduló: egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Mindössze hétezer teszt készült az elmúlt 24 órában

Vasárnapról hétfőre virradóra újabb 702 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a járvány márciusi megjelenése óta már összesen 24 716 ember fertőződött meg, közülük 18 815 fő most is fertőzött. 

A vírus szabadon terjed: a tesztek pozitivitási rátája emelkedik, miközben a tesztkapacitás nem követi a növekvő beazonosított fertőzöttek számát. Az elmúlt 24 órában csak 7 065 darab teszt készült, aminek a pozitivitási rátája 9,94 százalék volt. Az elmúlt 24 órában egyedül csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem regisztráltak új fertőzöttet, míg a többi megyében egyre több fertőzöttről számolnak be.

Újabb 11 főt nyilvánítottak azonban egészségesnek, így már összesen 5 152 fő gyógyult meg a betegségből.

Sajnos 13 fő elhunyt, amivel a halottak száma 749 főre emelkedett. Legutóbb május 9-én vesztették életüket ennyien a vírusban, azóta pedig három olyan nap volt, amikor tíznél többen haltak meg: május 18-án 11 fő, szeptember 26-án 12-en, míg szeptember 28-án is 13-an. A legfiatalabb elhunyt 54 éves volt, aki krónikus vesebetegségben szenvedett, míg a legidősebb 89 éves, akinek alapbetegségként a magas vérnyomást jelölték meg.

A vírussal folytatott harcban egyre rosszabban állunk Magyarországon: az első hullám idején az egymillió főre jutó aktív fertőzöttek száma május 4-én volt a legmagasabb, amikor 212,5 beteg jutott egymillió főre, viszont ez a szám lassan már a tízszerese a második hullámban, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy ez a közeljövőben megfordulna: jelenleg 1948,5 aktív fertőzött jut egymillió lakosra. Ez majdnem a duplája a szeptember 16-i adatoknak, amikor 999,7 beteg jutott egymillió főre, viszont akkor a tesztek pozitivitási rátája még nem volt ilyen magas.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek