Az őslakosok pártja átneveztetné Új-Zélandot annak gyarmati hangzása miatt

Szerző: Techet Péter
2020.09.16. 15:25

A maori őslakosokat képviselő párt szerint az ország jelenlegi elnevezése a gyarmati múltra emlékeztet, ezért maori nyelvű nevet adnának az országnak: Aotearoa.

Az őslakosok pártja átneveztetné Új-Zélandot annak gyarmati hangzása miatt

A maori nyelv hetének vasárnapi kezdetén fogalmazta meg Rawiri Waititi (nyitóképen), a maori őslakosságot képviselő párt képviselőjelöltje elkeseredettségét amiatt, hogy egyre kisebb a maori nyelv jelentősége a szigetországban. Miközben az angol mellett a maori nyelv is hivatalos, a politikus szerint a maori lakosságnak csak húsz százaléka értené, az egész országban pedig alig három százalék beszélné csak, holott Új-Zéland összlakosságának 16 százaléka maori.

RAWIRI WAITITI (JOBBRA) EGY POLITIKUSTÁRSA MELLETT. A MAORI PÁRT POLITIKUSAINAK FEJE MIND TETOVÁLT, EZ AZ EGYIK ISMERTETÖ JEGYÜK; A NÖK NÉHA CSAK AZ ÁLLUKAT TETOVÁLJÁK. FOTÓ: RW / FB

A politikus ezért a maori nyelv hetét pártjának kampánynyitójával is összekötötte, ugyanis október 17-én választások lesznek Új-Zélandon. Azt ígérte, hogy ha hatalomra kerülnek,

2026-ig megváltoztatják az ország nevét Aotearoára.

MÉG A MAORI PÁRT IS ANGOLUL KÉRDEZI A VÁLASZTÁSI PLAKÁTJÁN, HOGY LEGYEN-E AZ ORSZÁG NEVE MEGVÁLTOZTATVA. NOHA A LAKOSSÁG 16 SZÁZALÉKA MAORI, A PÁRTNAK AZ EGY SZÁZALÉKRA SINCS ESÉLYE. FOTÓ: MP / FB

A fő program viszont arról szól, hogy az élet minden területén erősítsék a maori nyelvet, ennek érdekében a kisebbségi párt szélesíteni akarja a maori nyelvű iskolahálozatot, kötelezővé tenné a nyelv oktatását az angolnyelvű iskolákban is, és egy állami hivatalt hozna létre a maori nyelv korrekt használatának ellenőrzésére.

Persze a pártnak nemhogy hatalomra kerülni nincs esélye, de vélhetően még a parlamentbe se fog bejutni. A párt 2017-ben a két százalékot se érte el, jelenleg egy százalékra se mérik. Ez azt is mutatja, hogy

a maorik többsége a többségi társadalom pártjait választja.

A parlamenti mandátumra esélyes pártok közül egyedül a Zöldek fogalmaztak meg részben hasonló követeléseket, mint a maori párt: a Zöldek 2030-ig valamennyi iskolában kötelezővé tennék a maori nyelv oktatását, hogy így növeljék az ország második hivatalos nyelvének tényleges elterjedtségét.

NYITÓKÉP: Maori párt politikusai / MP, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek