+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 16. szerda, 15:25
A maori őslakosokat képviselő párt szerint az ország jelenlegi elnevezése a gyarmati múltra emlékeztet, ezért maori nyelvű nevet adnának az országnak: Aotearoa.

A maori nyelv hetének vasárnapi kezdetén fogalmazta meg Rawiri Waititi (nyitóképen), a maori őslakosságot képviselő párt képviselőjelöltje elkeseredettségét amiatt, hogy egyre kisebb a maori nyelv jelentősége a szigetországban. Miközben az angol mellett a maori nyelv is hivatalos, a politikus szerint a maori lakosságnak csak húsz százaléka értené, az egész országban pedig alig három százalék beszélné csak, holott Új-Zéland összlakosságának 16 százaléka maori.

 

RAWIRI WAITITI (JOBBRA) EGY POLITIKUSTÁRSA MELLETT. A MAORI PÁRT POLITIKUSAINAK FEJE MIND TETOVÁLT, EZ AZ EGYIK ISMERTETÖ JEGYÜK; A NÖK NÉHA CSAK AZ ÁLLUKAT TETOVÁLJÁK. FOTÓ: RW / FB

 

A politikus ezért a maori nyelv hetét pártjának kampánynyitójával is összekötötte, ugyanis október 17-én választások lesznek Új-Zélandon. Azt ígérte, hogy ha hatalomra kerülnek,

 

2026-ig megváltoztatják az ország nevét Aotearoára.

 

MÉG A MAORI PÁRT IS ANGOLUL KÉRDEZI A VÁLASZTÁSI PLAKÁTJÁN, HOGY LEGYEN-E AZ ORSZÁG NEVE MEGVÁLTOZTATVA. NOHA A LAKOSSÁG 16 SZÁZALÉKA MAORI, A PÁRTNAK AZ EGY SZÁZALÉKRA SINCS ESÉLYE. FOTÓ: MP / FB

 

A fő program viszont arról szól, hogy az élet minden területén erősítsék a maori nyelvet, ennek érdekében a kisebbségi párt szélesíteni akarja a maori nyelvű iskolahálozatot, kötelezővé tenné a nyelv oktatását az angolnyelvű iskolákban is, és egy állami hivatalt hozna létre a maori nyelv korrekt használatának ellenőrzésére.

 

Persze a pártnak nemhogy hatalomra kerülni nincs esélye, de vélhetően még a parlamentbe se fog bejutni. A párt 2017-ben a két százalékot se érte el, jelenleg egy százalékra se mérik. Ez azt is mutatja, hogy

 

a maorik többsége a többségi társadalom pártjait választja.

 

A parlamenti mandátumra esélyes pártok közül egyedül a Zöldek fogalmaztak meg részben hasonló követeléseket, mint a maori párt: a Zöldek 2030-ig valamennyi iskolában kötelezővé tennék a maori nyelv oktatását, hogy így növeljék az ország második hivatalos nyelvének tényleges elterjedtségét.

 

NYITÓKÉP: Maori párt politikusai / MP, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás