Sok vízparti városban már rég tilos közterületen inni

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.23. 11:25

Siófok, a Balaton bulifővárosa betiltotta a közterületi alkoholizálást, ez azonban egyáltalán nem újdonság. Körbekérdeztünk pár tóparti települést, hogyan kezelik ezt.

Sok vízparti városban már rég tilos közterületen inni
Közel sem egyedülálló, hogy a Balaton bulifővárosának számító Siófok betiltotta a közterületi alkoholfogyasztást, korábban már több vízparti település is meglépett ehhez hasonlót

– derül ki az Azonnali által megkérdezett balatoni, illetve Velencei-tavi önkormányzatok hozzánk eljuttatott válaszaiból.

Mi is történt Siófokon? Az, hogy a független polgármester, Lengyel Róbert vezette város augusztus 1-jétől a közterületi alkoholfogyasztás megtiltását kiterjeszti a strandokat és a vendéglátóhelyeket kivéve a település egész területére. Sőt: az éjszaka nyitva tartó üzletekben – a vendéglátóhelyek kivételével – augusztustól szintén betiltják az alkoholárusítást 22 és 6 óra között.

Lengyel Róbert ezt azzal indokolta: újra megjelentek „a részegen, csordában vonuló bulituristák a városban, akik tonnaszám hagyják a szemetet maguk után”. „Feltankolnak az üzletekben, aztán mire a partra érnek, már dülöngélnek – rájuk nincs szüksége a városnak!”

Akár százötvenezres bírság is lehet az ivás vége

Teljes mértékben egyetértünk a siófoki szabályozással – írta az Azonnalinak Tóth István, a Velencei-tó partján lévő Gárdony polgármestere. Ezt azzal indokolta:

„a közterületen alkoholizáló, a dobozokat szétdobáló, a mámortól felbátorodó réteg nem igazán emeli Siófok és Gárdony presztízsét”.

Emiatt a település egyik helyi rendeletében 2015 óta szerepel a közterületen történő italozás tiltása, de mint azt a polgármester az Azonnalinak elmondta, sajnos nem tudtak érvényt szerezni a rendeletüknek. 

Gárdonyhoz hasonlóan Velence városának is van hasonló rendelete 2013 óta. Eszerint „aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el”, de kivételt képeznek ez alól a közterületen lévő külön engedélyes kerthelyiségek. Aki megszegi a tilalmat,

azt megbüntetik a helyszínen. A bírság összege akár 50 ezer forint is lehet, illetve játszik a 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is.

A 6000 lakosú Velence önkormányzata egyébként jelenleg a közterületi alkoholfogyasztás esetén további szabályozást, szigorítást nem tart indokoltnak. Ugyanakkor a siófoki döntésről csak annyit mondtak: önkormányzatuk nem kívánja véleményezni más települések döntéseit.

Mit szól a Balaton-part?

„Helyes és indokolt lépés” – válaszolta Tósoki Imre, Tihany polgármestere az Azonnalinak a siófoki szigorításról. A polgármester szerint ugyanis Siófokon a közterületi alkoholfogyasztás valós probléma az ismét megjelenő „bulituristák” miatt, melynek kezelése elengedhetetlenné vált, így a rendeleti tiltással egyetért. Ugyanakkor Tihany nem szabályozza a közterületi alkoholfogyasztást, és szigorítást sem tervez.

Ennek oka, hogy Tósoki szerint Siófokkal ellentétben az ő községüket első sorban nem a bulizni vágyó fiatalok látogatják, hanem a természeti és épített környezetben gyönyörködni vágyó turisták.

„Tihanyban nincsenek szórakozóhelyek, bárok, az éjszakai élet visszafogott, illetve este tíz óra után már nincs nyitva bolt a településen, így a 22-6 óra közötti, boltokban történő szeszesital árusítás tiltása nem is lenne indokolt községünkben”.

Keszthely önkormányzata az Azonnalinak eljuttatott válaszában arról írt, 2013 óta náluk is tilos közterületen szeszes italt fogyasztani. Náluk ez alól kivételt képez minden olyan vendéglátóegység vagy rendezvény, amelynek erre engedélye van.

Ami Balatonalmádit illeti, ott általános tiltás nincs, hanem „hanem jól körülhatárolt módon, területeket jelölt ki a tilalomra” az önkormányzat egy 2018-as módosítással, például van olyan park, ahol tilos szeszesitalt fogyasztani. Érdekesség, hogy az érintett területeken is lehetnek azért kivételek: például minden év december 31-én 6 órától következő év január 1-jén éjfélig terjedő időszakban lehet alkoholt inni.

Arra egyébként sem Keszthely, sem Balatonalmádi nem tért ki, egyetértenek-e siófoki szabályozással. Az Azonnali több más balatoni önkormányzatot is megkeresett az ügyben, például Balatonkenesét, Zamárdit, Balatonfüredet, ám tőlük cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

NYITÓKÉP: Fortepan / Hirschler András

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek