+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 23. csütörtök, 11:25
Siófok, a Balaton bulifővárosa betiltotta a közterületi alkoholizálást, ez azonban egyáltalán nem újdonság. Körbekérdeztünk pár tóparti települést, hogyan kezelik ezt.
Közel sem egyedülálló, hogy a Balaton bulifővárosának számító Siófok betiltotta a közterületi alkoholfogyasztást, korábban már több vízparti település is meglépett ehhez hasonlót

 

– derül ki az Azonnali által megkérdezett balatoni, illetve Velencei-tavi önkormányzatok hozzánk eljuttatott válaszaiból.

 

Mi is történt Siófokon? Az, hogy a független polgármester, Lengyel Róbert vezette város augusztus 1-jétől a közterületi alkoholfogyasztás megtiltását kiterjeszti a strandokat és a vendéglátóhelyeket kivéve a település egész területére. Sőt: az éjszaka nyitva tartó üzletekben – a vendéglátóhelyek kivételével – augusztustól szintén betiltják az alkoholárusítást 22 és 6 óra között.

 

Lengyel Róbert ezt azzal indokolta: újra megjelentek „a részegen, csordában vonuló bulituristák a városban, akik tonnaszám hagyják a szemetet maguk után”. „Feltankolnak az üzletekben, aztán mire a partra érnek, már dülöngélnek – rájuk nincs szüksége a városnak!”

 

Akár százötvenezres bírság is lehet az ivás vége

 

Teljes mértékben egyetértünk a siófoki szabályozással – írta az Azonnalinak Tóth István, a Velencei-tó partján lévő Gárdony polgármestere. Ezt azzal indokolta:

 

„a közterületen alkoholizáló, a dobozokat szétdobáló, a mámortól felbátorodó réteg nem igazán emeli Siófok és Gárdony presztízsét”.

 

Emiatt a település egyik helyi rendeletében 2015 óta szerepel a közterületen történő italozás tiltása, de mint azt a polgármester az Azonnalinak elmondta, sajnos nem tudtak érvényt szerezni a rendeletüknek. 

 

Gárdonyhoz hasonlóan Velence városának is van hasonló rendelete 2013 óta. Eszerint „aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el”, de kivételt képeznek ez alól a közterületen lévő külön engedélyes kerthelyiségek. Aki megszegi a tilalmat,

 

azt megbüntetik a helyszínen. A bírság összege akár 50 ezer forint is lehet, illetve játszik a 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is.

 

A 6000 lakosú Velence önkormányzata egyébként jelenleg a közterületi alkoholfogyasztás esetén további szabályozást, szigorítást nem tart indokoltnak. Ugyanakkor a siófoki döntésről csak annyit mondtak: önkormányzatuk nem kívánja véleményezni más települések döntéseit.

 

Mit szól a Balaton-part?

 

„Helyes és indokolt lépés” – válaszolta Tósoki Imre, Tihany polgármestere az Azonnalinak a siófoki szigorításról. A polgármester szerint ugyanis Siófokon a közterületi alkoholfogyasztás valós probléma az ismét megjelenő „bulituristák” miatt, melynek kezelése elengedhetetlenné vált, így a rendeleti tiltással egyetért. Ugyanakkor Tihany nem szabályozza a közterületi alkoholfogyasztást, és szigorítást sem tervez.

 

Ennek oka, hogy Tósoki szerint Siófokkal ellentétben az ő községüket első sorban nem a bulizni vágyó fiatalok látogatják, hanem a természeti és épített környezetben gyönyörködni vágyó turisták.

 

„Tihanyban nincsenek szórakozóhelyek, bárok, az éjszakai élet visszafogott, illetve este tíz óra után már nincs nyitva bolt a településen, így a 22-6 óra közötti, boltokban történő szeszesital árusítás tiltása nem is lenne indokolt községünkben”.

 

Keszthely önkormányzata az Azonnalinak eljuttatott válaszában arról írt, 2013 óta náluk is tilos közterületen szeszes italt fogyasztani. Náluk ez alól kivételt képez minden olyan vendéglátóegység vagy rendezvény, amelynek erre engedélye van.

 

Ami Balatonalmádit illeti, ott általános tiltás nincs, hanem „hanem jól körülhatárolt módon, területeket jelölt ki a tilalomra” az önkormányzat egy 2018-as módosítással, például van olyan park, ahol tilos szeszesitalt fogyasztani. Érdekesség, hogy az érintett területeken is lehetnek azért kivételek: például minden év december 31-én 6 órától következő év január 1-jén éjfélig terjedő időszakban lehet alkoholt inni.

 

Arra egyébként sem Keszthely, sem Balatonalmádi nem tért ki, egyetértenek-e siófoki szabályozással. Az Azonnali több más balatoni önkormányzatot is megkeresett az ügyben, például Balatonkenesét, Zamárdit, Balatonfüredet, ám tőlük cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Hirschler András

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás