+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. június 3. szerda, 09:42
Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Mi lett volna, ha? Mi lenne, ha?

 

Noha nem túl szakmai ilyenbe belemenni egy történész részéről, az olvasóközönség nagyrészét azért erősen szokta foglalkoztatni egy-egy történelmi esemény értékelésekor, hogy vajon ha XY nem olyan béna, mint amennyire, és nem szúr ki vele ennyire átlátszóan ZY, mennyiben alakult volna másképpen az események menete. Horváth Csaba Barnabás történész például rögtön onnan indít provokatív szerda reggeli azonnalis írásában, hogy az Oszmán Birodalom térfoglalása nélkül lényegében a trianoni békeszerződésre sem került volna sor.

 

Ennyire messze ne menjünk most, elég csak 1921-ig visszamennünk, és feltennünk a kérdést: mi lett volna, ha valahogy Nagy-Magyarország területének nagyrésze végül mégiscsak marad az addigi helyén? Milyen lenne ma a politikai térkép, ha ez a rengeteg nemzetiség továbbra is Magyarország területén él? Techet Péter az Azonnalin foglalkozott már ezzel az 1918. decemberi 1-jei gyulafehérvári román nemzetgyűlés kapcsán, kiindulva abból, hogy ha ott Románia helyett a Magyarországban maradás mellett döntöttek volna, úgy „a budapesti parlamentben románul és németül szólalnának fel a képviselők Kolozsvárról, Brassóból vagy Nagyszebenből, autonómiát és nyelvi jogokat követelve, esetleg az ő pártjaik alakítanának kormányt”.

 

Abból indultunk ki, hogy a rengeteg (vélhetően nem egyenletesen) asszimilálódó nemzetiség rengeteg regionális alapon működő pártot tartana fenn, illetve a mai és történelmi magyar pártok is jóval sokszínűbbek lennének etnikailag, mint most. Ahogy abból is, hogy az Orbán Viktorhoz, Bugár Bélához és Klaus Johannishoz hasonló politikai tehetségek valószínűleg egy egészen más politikai környezetben is megtalálnák a számításukat. Ez tehát egy gondolatkísérlet: ha nem tudsz dönteni elsőre, az nem baj, nyugodtan megjelölhetsz többet is az általunk kitalált pártok és listák közül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás