Kire szavaznál ma, ha nem lett volna Trianon?

2020.06.03. 09:42

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Kire szavaznál ma, ha nem lett volna Trianon?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Mi lett volna, ha? Mi lenne, ha?

Noha nem túl szakmai ilyenbe belemenni egy történész részéről, az olvasóközönség nagyrészét azért erősen szokta foglalkoztatni egy-egy történelmi esemény értékelésekor, hogy vajon ha XY nem olyan béna, mint amennyire, és nem szúr ki vele ennyire átlátszóan ZY, mennyiben alakult volna másképpen az események menete. Horváth Csaba Barnabás történész például rögtön onnan indít provokatív szerda reggeli azonnalis írásában, hogy az Oszmán Birodalom térfoglalása nélkül lényegében a trianoni békeszerződésre sem került volna sor.

Ennyire messze ne menjünk most, elég csak 1921-ig visszamennünk, és feltennünk a kérdést: mi lett volna, ha valahogy Nagy-Magyarország területének nagyrésze végül mégiscsak marad az addigi helyén? Milyen lenne ma a politikai térkép, ha ez a rengeteg nemzetiség továbbra is Magyarország területén él? Techet Péter az Azonnalin foglalkozott már ezzel az 1918. decemberi 1-jei gyulafehérvári román nemzetgyűlés kapcsán, kiindulva abból, hogy ha ott Románia helyett a Magyarországban maradás mellett döntöttek volna, úgy „a budapesti parlamentben románul és németül szólalnának fel a képviselők Kolozsvárról, Brassóból vagy Nagyszebenből, autonómiát és nyelvi jogokat követelve, esetleg az ő pártjaik alakítanának kormányt”.

Abból indultunk ki, hogy a rengeteg (vélhetően nem egyenletesen) asszimilálódó nemzetiség rengeteg regionális alapon működő pártot tartana fenn, illetve a mai és történelmi magyar pártok is jóval sokszínűbbek lennének etnikailag, mint most. Ahogy abból is, hogy az Orbán Viktorhoz, Bugár Bélához és Klaus Johannishoz hasonló politikai tehetségek valószínűleg egy egészen más politikai környezetben is megtalálnák a számításukat. Ez tehát egy gondolatkísérlet: ha nem tudsz dönteni elsőre, az nem baj, nyugodtan megjelölhetsz többet is az általunk kitalált pártok és listák közül.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek