+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 3. szerda, 22:21
A brit Képviselőházban nem gombokkal szavaznak, hanem a javaslatot támogatók és ellenzők külön termekbe vonulnak, ahol megszámolják őket. A koronavírus miatt sokáig otthonról voksoltak, de most az előírások betartása mellett megszüntetik az otthoni szavazást.

Rövid ideig szavazhattak otthonról a brit alsóház, a Képviselőház tagjai: az élesben először május 12-én használt otthoni szavazást június 2-án már el is törölték, írja a Sky News.

 

A konzervatív Jacob Rees-Mogg által jegyzett javaslat szerint a járvány kedvező alakulása és a fokozatos enyhítések jegyében már indokolt, hogy a képviselők fizikailag is részt vegyenek a törvényhozás munkájában, így csak személyesen szavazhatnak, de közben be kell tartaniuk a kormány távolságtartási rendelkezéseit. 

 

Ez azért okoz problémát, mert

 

a brit Képviselőházban nem gombokkal szavaznak, hanem a javaslatot támogatók és ellenzők külön termekbe vonulnak, majd pedig ott összeszámolják őket.

 

Természetesen minderről egy hosszú, járványügyileg is kifogásolhatatlan fizikai szavazással döntöttek kedd délután. Így alakulhatott ki az a jelenet, hogy nagyon hosszú sorban várakoztak egymás mögött a 650 fős Képviselőház tagjai. A járványügyileg is elfogadható személyes szavazás így nézett ki a gyakorlatban:

 

 

A javaslatot végül 261 szavazattal és 163 ellenszavazattal elfogadták, így a Képviselőházban ismételten csak fizikailag lehet majd szavazni.

 

Nem mindenki elégedett a döntéssel

 

A javaslatot többen is kritizálták, mondván, hogy ezzel sérülne az otthonaikba és körzetükbe visszavonult képviselők szavazati joga, ezért még egy kiegészítést is benyújtottak a javaslathoz, hogy továbbra is lehessen szavazni távolról. Ezt a Képviselőház elutasította, annak ellenére, hogy 31 konzervatív képviselő a kormánnyal szemben szavazott erről.

 

A járvány ideje alatt ugyanis egy vegyes rendszer volt érvényben, ahol 50 képviselő lehetett személyesen jelen a Képviselőházban, míg 120 képviselő online, a Zoom nevű alkalmazáson keresztül vehetett részt a parlamenti vitán. A szavazásoknál pedig SMS-es és e-mailes értesítést kapott az összes képviselő, majd negyedórájuk volt voksolni a parlament erre a célra kialakított rendszerén keresztül.

 

A keddi szavazás előtt egy munkáspárti képviselő, Chris Bryant azt mondta,

 

„mi leszünk a legnevetségesebb parlament a világon, úgy fogunk kinézni, mintha sorban állnánk az Eiffel-toronynál”.

 

Halfon szerint ezzel sok olyan képviselőt fosztanak meg a szavazati jogától, akik saját biztonságuk érdekében inkább elszigetelik magukat az otthonukban és a választási körzetükben, hiszen ezentúl Londonban kellene tartózkodniuk, hogy szavazhassanak. Alistair Charmichael, a Liberális Demokraták képviselője pedig azt kritizálta a javaslatban, hogy így minden szavazásnál el kellene utaznia Londonba, miközben ő több mint 1200 kilométerre lakik Londontól.

 

A konzervatív Robert Halfon pedig azt mondta, hogy

 

a Képviselőház hagyománytisztelő tagjainak „Tarzan-szerű mentalitása” miatt kell visszatérni a hagyományos, fizikai jelenlétet megkövetelő munkához,

 

mondván, ők úgy gondolják, „ha nem vagy itt, nem végzed jól a munkádat”.

 

Rees-Mogg ezután kedden bejelentette, hogy a kormány szerdán egy újabb indítványt fog beterjeszteni, hogy azoknak a képviselőknek is legyen lehetőségük részt venni bizonyos alsóházi eljárásokban, akik egészségügyi okokból nem tudnak személyesen jelen lenni a Képviselőház szavazásán.

 

Azzal, hogy a Képviselőházban lehetővé tették az otthonról történő szavazást,

 

egy közel hétszáz éves hagyományt törtek meg, viszont most minden visszaáll a korábbi rendszerre úgy, hogy közben betartják az előírt távolságtartást is.

 

NYITÓKÉP: A brit Képviselőház ülésterme, még a koronavírus-járvány előtt. House of Commons / LinkedIn

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás