Nemi erőszakkal vádolnak egy brit konzervatív képviselőt

2022.05.18. 08:14

A meg nem nevezett képviselőt a Scotland Yard azzal vádolja, 2002 és 2007 között követhette el a bűncselekményeket.

Nemi erőszakkal vádolnak egy brit konzervatív képviselőt

Nem alakul eddig jól 2022 Nagy-Britanniában a brit kormánypárt, a Konzervatív Párt számára: miközben a Boris Johnson vezette kormány és párt támogatottsága a megélhetési költségek és az infláció emelkedésével, illetve a partygate következtében csökken, a május 5-i önkormányzati választásokon a párt nem szerepelt túl jól

Emellett a párt szűk hat hónapon belül már két parlamenti képviselőjét is elvesztette: Owen Pattersonnak még kétes lobbitevékenysége miatt kellett lemondania, majd az időközi választáson a párt a helyére kinézett Neil Shastri-Hurst alulmaradt a Liberális Demokraták jelöltjével, Helen Morgannal szemben, majd az önkormányzati választás előtt Neil Parishról derült ki, hogy legalább két alkalommal pornót nézett telefonján munka közben, aki emiatt szintén lemondásra kényszerült. 

Most elképzelhető, hogy egy újabb képviselőjét veszthet el a párt, ugyanis a rendőrség bejelentette,

egy meg nem nevezett ötven év körüli tory képviselőt nemi erőszakkal vádolnak, akit már őrizetbe is vettek. 

A Scotland Yard közleményben tudatta a brit közvéleménnyel, hogy a képviselőt szeméremsértéssel, szexuális zaklatással, nemi erőszakkal, a hatalmának visszaélésével, illetve közhivatali kötelességszegéssel vádolják,

ugyanakkor a személy nevét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit: az esetek 2002 és 2007 között történtek.

Hozzátették, a nyomozás alatt őrizetben tartják a meg nem nevezett politikust, közleményükben csak annyit tettek hozzá, a lehetséges bűncselekmények Londonban történhettek.

Chris Heaton-Harris, a toryk frakcióvezetője az ügy kapcsán annyit közölt, hogy az említett képviselőt megkérték, a nyomozás ideje alatt maradjon távol parlamenti munkájától, majd hozzátették, az ügy lezárásáig nem kívánják kommentálni az esetet.

Ez egyben azt is jelenti, hogy addig frakció- vagy párttagságát sem függesztik fel.

Az ügy nem jött jókor a Boris Johnson vezette kormánynak: miközben egy sikertelen választásokon vannak túl, a brit sajtó úgy tudja, a partygate miatt akár újabb pénzbírságokat is kiszabhatnak az adminisztráció tagjaira, emellett

pedig Boris Johnsonon egyre inkább nő a nyomás, hogy az északír protokoll kapcsán fel tudjon mutatni valami értelmezhető megoldást, 

ami jelenleg ellehetetleníti az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban a kormányalakítást, mint azt az erről szóló cikkünkben bemutattuk.

Egyébként mint a SkyNews emlékeztet, a konzervatív Sunday Times még áprilisban arról írt, hogy összesen 56 képviselőt vádolnak szexuális bűncselekményekkel, ami a nem megfelelő megszólítástól akár súlyos bűncselekményekig terjedhet. Johnson ekkor azt ígérte, a szexuális visszaélések egy vörös vonal, ha kiderül egy miniszteréről, hogy ilyen bűncselekményt véthetett, „az elbocsátási oknak” fog minősülni. 

A parlamenti dolgozókat képviselő szakszervezet egyébként már korábban arra kérte a törvényhozást, hogy lépjen fel határozottabban az ilyen jellegű és más visszaélések ellen, és védje jobban az alkalmazottait. A szakszervezet főtitkár-helyettese, Garry Graham akkor úgy fogalmazott, a parlamentnek ugyanolyan felelőssége van a munkatársaival szemben, mint bármilyen más munkahelynek, és azt kérdezte, minek kell történnie, hogy végre komolyan vegyék a munkavállalók jogait.

NYITÓKÉP: Graeme Maclean / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek