Montenegró alkotmánybírósága vizsgálja, jogsértő volt-e a házi karanténra ítéltek nevét kiadni

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.30. 21:08

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

Montenegró alkotmánybírósága vizsgálja, jogsértő volt-e a házi karanténra ítéltek nevét kiadni

Még március 21-én nyilvánosságra hozta minden koronavírus-veszély miatt házi karanténra ítélt állampolgára nevét Montenegró, miután a kormány szerint voltak közülük, akik nem tartották magukat a korlátozásokhoz. Hogy ez jogsértő volt-e, azt Montenegró alkotmánybírósága fogja vizsgálni egy helyi civil szervezet beadványára – írja a Balkan Insight. Arról, hogy az alkotmánybíróság foglalkozik a kérdéssel, pénteken született döntés.

A montenegrói kormány egyébként a nevek nyilvánosságra hozatala mellett azzal is érvelt: a személyes adatok védelméért felelős szerv jóváhagyta a lépést. Továbbá arra is hivatkoztak, a hatóságok nem tudnak mindenkit ellenőrizni, akinek házi karanténban kellene lennie, és akik ezt megszegik, azok az egész közösségre nézve veszélyt jelentenek.

Duško Marković miniszterelnök pedig kijelentette: polgáraik élete az első, és szerintük az élethez és az egészséghez való jog felette áll a személyes adatok feltétel nélküli védelmének.

Már el is tűnt a koronavírus Montenegróból?

A Montenegróból érkező hivatalos statisztikák szerint egyébként már május 5-e óta 324 főnél jár az összes koronavírusos megbetegedés száma a 630 ezer fős országban, és május 24-re az utolsó aktív fertőzött is meggyógyult.

Persze érdekükben is áll is ezt kommunikálni, hiszen az egyik legfontosabb ágazatuk a turizmus.

Arról, hogy pont emiatt Montenegró a magyar turistákra is hajtva Európa első koronavírus-mentes övezeteként hirdeti magát, itt írt nemrég részletesebben az Azonnali.

FOTÓ: Dudva / Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek