Nem alkotmányellenes a munkáltatóknak elrendelni a kötelező oltást

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.19. 07:46

Majdnem harminc panaszt söpörtek le egy eljárásban az Alkotmánybíróságon.

Nem alkotmányellenes a munkáltatóknak elrendelni a kötelező oltást

Visszautasította az Alkotmánybíróság a munkavállalók kötelező védőoltását elrendelhetővé tevő jogszabályi rendelkezés elleni alkotmányjogi panaszokat – tette közzé honlapján a döntését pénteken közleményben ismertető testület melyet a Népszava szúrt ki. A kormányrendelet alkotmányellenességre hivatkozva való megsemmisítésének céljával majdnem húsz ember fordult az Alkotmánybírósághoz, ahol egyesítették a panaszokat.

„A kifogásolt jogszabályi rendelkezés nem közvetlenül hatályosul, hanem a munkáltatónak a munkaügyi bíróságon megtámadható intézkedése révén”

- áll az indoklásban.

A kormányrendelet alapján a munkáltató tehát továbbra is elrendelheti a dolgozói kötelező koronavírus elleni védőoltását, ha pedig ez nem történik meg, fizetés nélküli szabadságra küldheti őket, egy évvel ezután pedig megszüntetheti a munkálatói jogviszonyt is.

A panszt tevők indoklása szerint a rendelet sérti az önrendelkezéshez való jogot, az védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány pedig olyan súlyos anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amik nincsenek arányban a pandémia visszaszorításának céljával.

Az Alkotmánybíróság további indoklása így szól: 

„A munkáltató döntése nem lehet önkényes: elsősorban az adott munkahelyen dolgozók biztonságát kell szem előtt tartania, valamint az egészség megóvása érdekében köteles figyelembe venni a munkahely és a munkakör sajátosságait is. A kormányrendelet pusztán az oltás kötelező elrendelésének és a jogkövetkezmények alkalmazásának a lehetőségét teremti meg.”

KIEMELT KÉP: huntlh / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek