+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 20. szerda, 09:07
A szervezet elnöke, David Malpass figyelmeztetett a járvány utáni gazdasági válság veszélyeire. Az elmúlt három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit söpörte el az utóbbi pár hónap.
A Világbanknál úgy becsülik, a világgazdaság 2020-ban öt százalékkal eshet vissza a koronavírus-járvány következményeként.

 

A munkanélküliségi adatok már most is ijesztőek: a Magyar Tudományos Akadémia egy pár nappal ezelőtt publikált tanulmánya szerint Magyarországon 120 ezren veszthették el állásukat az utóbbi két hónapban, de más országokban még drámaibb a helyzet. Az Egyesült Államokban például 30 milliónál is többen váltak munkanélkülivé a járvány ottani megjelenése óta.

 

Ennél is nagyobb gondban lehetnek azonban a harmadik világ országai. A Világbank ezért a BBC tudósítása szerint 160 milliárd dolláros alapot hozott létre, amiből alacsony kamatozású hiteleket vehetnek igénybe a bajba jutott államok. Malpass elmondása alapján már száz ország igényelt kölcsönt az alapból.

 

A Világbank elnöke kritizálta a hitelezőket, amelyek még mindig fizettetik a legszegényebb országokkal a felvett kölcsöneiket.

 

„Elkeserítő, hogy a kereskedelmi hitelezők nagy része akár a legszegényebb államoktól is elvárja, hogy fizessenek”

 

– mondta Malpass. A Világbank egyébként a Nemzetközi Valutaalappal közösen kidolgozott egy tervet, ami alapján a legnehezebb helyzetben lévő országok év végéig fizetési moratóriumot kaphatnak a G20-államoktól felvett hiteleikre.

 

Erre azért is lehet nagy szükség, mert a Világbanknál úgy számolnak, a járványt követő gazdasági válság miatt akár hatvanmillióan is extrém szegénységbe süllyedhetnek. Extrém szegénynek az számít, aki egy nap kevesebb mint 1,9 dollárból (610 forint) él.

 

„Milliók megélhetése ment tönkre, az egészségügyi rendszerek pedig hatalmas nyomás alatt vannak. Úgy számolunk, hogy

 

akár hatvanmillió ember is extrém szegénységbe juthat. Ez az utóbbi három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit teszi semmissé”

 

– fogalmazott Malpass.

 

NYITÓKÉP: hdptcar / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás