+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 20. szerda, 09:07
A szervezet elnöke, David Malpass figyelmeztetett a járvány utáni gazdasági válság veszélyeire. Az elmúlt három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit söpörte el az utóbbi pár hónap.
A Világbanknál úgy becsülik, a világgazdaság 2020-ban öt százalékkal eshet vissza a koronavírus-járvány következményeként.

 

A munkanélküliségi adatok már most is ijesztőek: a Magyar Tudományos Akadémia egy pár nappal ezelőtt publikált tanulmánya szerint Magyarországon 120 ezren veszthették el állásukat az utóbbi két hónapban, de más országokban még drámaibb a helyzet. Az Egyesült Államokban például 30 milliónál is többen váltak munkanélkülivé a járvány ottani megjelenése óta.

 

Ennél is nagyobb gondban lehetnek azonban a harmadik világ országai. A Világbank ezért a BBC tudósítása szerint 160 milliárd dolláros alapot hozott létre, amiből alacsony kamatozású hiteleket vehetnek igénybe a bajba jutott államok. Malpass elmondása alapján már száz ország igényelt kölcsönt az alapból.

 

A Világbank elnöke kritizálta a hitelezőket, amelyek még mindig fizettetik a legszegényebb országokkal a felvett kölcsöneiket.

 

„Elkeserítő, hogy a kereskedelmi hitelezők nagy része akár a legszegényebb államoktól is elvárja, hogy fizessenek”

 

– mondta Malpass. A Világbank egyébként a Nemzetközi Valutaalappal közösen kidolgozott egy tervet, ami alapján a legnehezebb helyzetben lévő országok év végéig fizetési moratóriumot kaphatnak a G20-államoktól felvett hiteleikre.

 

Erre azért is lehet nagy szükség, mert a Világbanknál úgy számolnak, a járványt követő gazdasági válság miatt akár hatvanmillióan is extrém szegénységbe süllyedhetnek. Extrém szegénynek az számít, aki egy nap kevesebb mint 1,9 dollárból (610 forint) él.

 

„Milliók megélhetése ment tönkre, az egészségügyi rendszerek pedig hatalmas nyomás alatt vannak. Úgy számolunk, hogy

 

akár hatvanmillió ember is extrém szegénységbe juthat. Ez az utóbbi három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit teszi semmissé”

 

– fogalmazott Malpass.

 

NYITÓKÉP: hdptcar / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás