+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 20. szerda, 09:07
A szervezet elnöke, David Malpass figyelmeztetett a járvány utáni gazdasági válság veszélyeire. Az elmúlt három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit söpörte el az utóbbi pár hónap.
A Világbanknál úgy becsülik, a világgazdaság 2020-ban öt százalékkal eshet vissza a koronavírus-járvány következményeként.

 

A munkanélküliségi adatok már most is ijesztőek: a Magyar Tudományos Akadémia egy pár nappal ezelőtt publikált tanulmánya szerint Magyarországon 120 ezren veszthették el állásukat az utóbbi két hónapban, de más országokban még drámaibb a helyzet. Az Egyesült Államokban például 30 milliónál is többen váltak munkanélkülivé a járvány ottani megjelenése óta.

 

Ennél is nagyobb gondban lehetnek azonban a harmadik világ országai. A Világbank ezért a BBC tudósítása szerint 160 milliárd dolláros alapot hozott létre, amiből alacsony kamatozású hiteleket vehetnek igénybe a bajba jutott államok. Malpass elmondása alapján már száz ország igényelt kölcsönt az alapból.

 

A Világbank elnöke kritizálta a hitelezőket, amelyek még mindig fizettetik a legszegényebb országokkal a felvett kölcsöneiket.

 

„Elkeserítő, hogy a kereskedelmi hitelezők nagy része akár a legszegényebb államoktól is elvárja, hogy fizessenek”

 

– mondta Malpass. A Világbank egyébként a Nemzetközi Valutaalappal közösen kidolgozott egy tervet, ami alapján a legnehezebb helyzetben lévő országok év végéig fizetési moratóriumot kaphatnak a G20-államoktól felvett hiteleikre.

 

Erre azért is lehet nagy szükség, mert a Világbanknál úgy számolnak, a járványt követő gazdasági válság miatt akár hatvanmillióan is extrém szegénységbe süllyedhetnek. Extrém szegénynek az számít, aki egy nap kevesebb mint 1,9 dollárból (610 forint) él.

 

„Milliók megélhetése ment tönkre, az egészségügyi rendszerek pedig hatalmas nyomás alatt vannak. Úgy számolunk, hogy

 

akár hatvanmillió ember is extrém szegénységbe juthat. Ez az utóbbi három év szegénység felszámolásáért tett erőfeszítéseit teszi semmissé”

 

– fogalmazott Malpass.

 

NYITÓKÉP: hdptcar / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás