+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 1. kedd, 08:15
Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Nem meglepő módon az idei pandémiás év következtében növekedett azon mélyszegénységében élők száma, akik humanitárius segélyre szorulnak: ez a 7,8 milliárdos lakosságból majdnem kétmilliárd főt, azaz negyven százalékot jelent. Erre hívta fel a figyelmet kedden Mark Lowcock, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának vezetője. Ahogy azt Lowcock szemléltette:

 

„Ha mindenki, aki humanitárius segélyre szorul a következő évben, egy országban élne, az az ötödik legnagyobb nemzet lenne a világon.”

 

Az ENSZ tisztviselője azt is elmondta, hogy a leginkább rászoruló 235 millió ember kétharmadának megsegítésére (ide sorolhatók az éhezéssel, valamint a klímaváltozás és a koronavírus miatti nehézségekkel és konfliktusokkal szembenéző milliók) az ENSZ 34 segélyezési tervet dolgozott ki, amik összesen 56 hátrányos helyzetű országot fednek le. Ide olyan államok tartoznak, mint Jemen, Afganisztán, Nigéria, Dél-Szudán, Kongó vagy Burkina Faso.

 

Ahogy Lowcock rávilágított:

 

„Mindig azt célozzuk, hogy elérjük a kétharmadát a rászorulóknak, mert más szervezetek, például a Vöröskereszt, próbálják lefedni a fennmaradó hiányt.”

 

Ahhoz, hogy jövőre az ENSZ a kitűzött céljainak megfelelően tudjon segíteni, Lowcock szerint összesen 35 milliárd dollárra, átszámolva közel 115 milliárd forintra lenne szükségük a donorjaiktól. Ez több, mint duplája lenne az idei egyébként is rekordmagas adományoknak, amik a 17 milliárd dolláros összeget érték el, és amiknek a 70 százaléka érte el az ENSZ becslései szerint a rászorulókat.

 

Mark Lowcock ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy habár a 35 milliárd dolláros célösszeg valóban sok, de az még így is „nagyon kicsi” azon összegekhez képest, amiket a gazdagabb országok elköltöttek az állampolgáraik koronavírus elleni védelmére.

 

NYITÓKÉP: Mark Lowcock egy 2018-as konferencián. Egyesült Királyság Nemzetközi Fejlesztési Minisztériuma / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás