+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 1. kedd, 08:15
Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Nem meglepő módon az idei pandémiás év következtében növekedett azon mélyszegénységében élők száma, akik humanitárius segélyre szorulnak: ez a 7,8 milliárdos lakosságból majdnem kétmilliárd főt, azaz negyven százalékot jelent. Erre hívta fel a figyelmet kedden Mark Lowcock, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának vezetője. Ahogy azt Lowcock szemléltette:

 

„Ha mindenki, aki humanitárius segélyre szorul a következő évben, egy országban élne, az az ötödik legnagyobb nemzet lenne a világon.”

 

Az ENSZ tisztviselője azt is elmondta, hogy a leginkább rászoruló 235 millió ember kétharmadának megsegítésére (ide sorolhatók az éhezéssel, valamint a klímaváltozás és a koronavírus miatti nehézségekkel és konfliktusokkal szembenéző milliók) az ENSZ 34 segélyezési tervet dolgozott ki, amik összesen 56 hátrányos helyzetű országot fednek le. Ide olyan államok tartoznak, mint Jemen, Afganisztán, Nigéria, Dél-Szudán, Kongó vagy Burkina Faso.

 

Ahogy Lowcock rávilágított:

 

„Mindig azt célozzuk, hogy elérjük a kétharmadát a rászorulóknak, mert más szervezetek, például a Vöröskereszt, próbálják lefedni a fennmaradó hiányt.”

 

Ahhoz, hogy jövőre az ENSZ a kitűzött céljainak megfelelően tudjon segíteni, Lowcock szerint összesen 35 milliárd dollárra, átszámolva közel 115 milliárd forintra lenne szükségük a donorjaiktól. Ez több, mint duplája lenne az idei egyébként is rekordmagas adományoknak, amik a 17 milliárd dolláros összeget érték el, és amiknek a 70 százaléka érte el az ENSZ becslései szerint a rászorulókat.

 

Mark Lowcock ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy habár a 35 milliárd dolláros célösszeg valóban sok, de az még így is „nagyon kicsi” azon összegekhez képest, amiket a gazdagabb országok elköltöttek az állampolgáraik koronavírus elleni védelmére.

 

NYITÓKÉP: Mark Lowcock egy 2018-as konferencián. Egyesült Királyság Nemzetközi Fejlesztési Minisztériuma / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás