+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 21. hétfő, 15:52
Megnyugodhatnak a vatikáni világi dolgozók, a koronavírus miatt biztosan nem fogják elveszíteni az állásukat – annak ellenére, hogy a pápai állam komoly pénzügyi gondokkal küzd.

A koronavírus-járvány miatt egyetlen vatikáni dolgozó sem fogja elveszíteni a munkáját, jelentette ki szerdán Ferenc pápa azon a meghallgatáson, amelyet karácsony közeledtével tartott a vatikáni világi dolgozók és azok családjai számára.

 

A pápai államra is súlyos pénzügyi csapást mért a koronavírus-járvány, hiszen a turisták elmaradása miatt jelentős bevételektől estek el, ezért pedig szigorú megszorításokat is be kellett vezetni, és az is félő volt, hogy leépítések lehetnek.

 

A városállam fejőstehenének egyébként a Vatikáni Múzeumot tartják,

 

amit 2019-ben hétmillió látogató keresett fel, és nagyjából százmillió dollár bevételt hozott.

 

Idén tavasszal a Sixtus-kápolnát is magába foglaló múzeumot március nyolcadikától egészen június elsejéig zárva tartották, majd a járvány második hulláma miatt november ötödikén ismételten bezárták.

 

A Vatikán alig 44 hektáros területen fekszik, állandó lakóinak száma pedig az ezerhez közelít. A városállam saját áruházzal, gyógyszertárral, obszervatóriummal, mozaikkészítő és restauráló műhellyel, vasútállomással és több benzinkúttal is rendelkezik. Bevételeik elsősorban bérleti díjakból, szuvenírek eladásából, a múzeumaik belépődíjaiból, továbbá érmék és bélyegek értékesítéséből származik.

 

A járvány miatt szigorú pénzügyi intézkedéseket hozott már így is a városállam, de a járvány előtt is adódtak már gondok az anyagiakkal, pontosabban azok átláthatóságával. A közelmúltban ugyanis a pápai államot két nagy pénzügyi botrány is megrázta.

 

Annak ellenére, hogy a Vatikán rengeteg forrásától elesett idén, Ferenc pápa mégis tudott jótékonykodni.

 

A Szentatya ingyenes koronavírus-tesztet ajánlott fel Róma hajléktalanjainak és a szükségben szenvedőknek

 

november 12-én, a szegények világnapján. A tesztelést azon a klinikán végezték el, amelyet Ferenc pápa pár éve alakíttatott ki a Szent Péter tér szegélyén, hogy alapellátást kaphassanak a rászorulók.

 

NYITÓKÉP: Vatikan News / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás