+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 21. hétfő, 15:52
Megnyugodhatnak a vatikáni világi dolgozók, a koronavírus miatt biztosan nem fogják elveszíteni az állásukat – annak ellenére, hogy a pápai állam komoly pénzügyi gondokkal küzd.

A koronavírus-járvány miatt egyetlen vatikáni dolgozó sem fogja elveszíteni a munkáját, jelentette ki szerdán Ferenc pápa azon a meghallgatáson, amelyet karácsony közeledtével tartott a vatikáni világi dolgozók és azok családjai számára.

 

A pápai államra is súlyos pénzügyi csapást mért a koronavírus-járvány, hiszen a turisták elmaradása miatt jelentős bevételektől estek el, ezért pedig szigorú megszorításokat is be kellett vezetni, és az is félő volt, hogy leépítések lehetnek.

 

A városállam fejőstehenének egyébként a Vatikáni Múzeumot tartják,

 

amit 2019-ben hétmillió látogató keresett fel, és nagyjából százmillió dollár bevételt hozott.

 

Idén tavasszal a Sixtus-kápolnát is magába foglaló múzeumot március nyolcadikától egészen június elsejéig zárva tartották, majd a járvány második hulláma miatt november ötödikén ismételten bezárták.

 

A Vatikán alig 44 hektáros területen fekszik, állandó lakóinak száma pedig az ezerhez közelít. A városállam saját áruházzal, gyógyszertárral, obszervatóriummal, mozaikkészítő és restauráló műhellyel, vasútállomással és több benzinkúttal is rendelkezik. Bevételeik elsősorban bérleti díjakból, szuvenírek eladásából, a múzeumaik belépődíjaiból, továbbá érmék és bélyegek értékesítéséből származik.

 

A járvány miatt szigorú pénzügyi intézkedéseket hozott már így is a városállam, de a járvány előtt is adódtak már gondok az anyagiakkal, pontosabban azok átláthatóságával. A közelmúltban ugyanis a pápai államot két nagy pénzügyi botrány is megrázta.

 

Annak ellenére, hogy a Vatikán rengeteg forrásától elesett idén, Ferenc pápa mégis tudott jótékonykodni.

 

A Szentatya ingyenes koronavírus-tesztet ajánlott fel Róma hajléktalanjainak és a szükségben szenvedőknek

 

november 12-én, a szegények világnapján. A tesztelést azon a klinikán végezték el, amelyet Ferenc pápa pár éve alakíttatott ki a Szent Péter tér szegélyén, hogy alapellátást kaphassanak a rászorulók.

 

NYITÓKÉP: Vatikan News / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás