+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Győri Boldizsár & Galavits Patrik & Illés Gergő
2020. május 4. hétfő, 18:49
Budapestet és Pest megyét leszámítva Magyarországon mindenhol lazíthattak hétfőtől az eddigi, járvány miatti korlátozásokon. Megnéztük, hogyan reagáltak erre a boltok és az emberek: körbefotóztuk nektek a magyar vidéket egy nyugat-kelet tengelyen Büktől Mosonmagyaróván és Kecskeméten át egészen Debrecenig!
Bük

 

A VAS MEGYEI FÜRDŐVÁROSBAN A LEGTÖBB HELY KINYITOTT. VADVIRÁG ÉTTEREM, KÖZEL A FÜRDŐHÖZ: KÉT HELYI FIATAL ÜCSÖRÖG, CSAK ŐK VOLTAK AZ ÉTTEREMBEN. „NEM TARTUNK A VÍRUSTÓL. MINDENHOVA MASZKBAN MEGYÜNK, DE INNI ABBAN MÉGSEM LEHET.”

 

MÁS VENDÉGLŐSÖKNEK MÉG KÉT EMBERT SEM KELL KISZOLGÁLNIUK.

 

A PIROSKA HOTEL TERASZA IS ÜRES: SE VENDÉG, SE PINCÉR.

 

A HELYIEK ÉS A TURISTÁK ÁLTAL IS KEDVELT MÁTYÁS SÖRÖZŐ KEDDEN NYIT.

 

Eger

 

BICIKLISEK LEPTÉK EL A VÁROST, EGYRÉSZT A JÓ IDŐT, MÁSRÉSZT A KORLÁTOZÁSOK FELOLDÁSÁT KIHASZNÁLVA. TÉNYLEG TÖBBEN VANNAK KÉTKERÉKEN, MINT GYALOG.

 

A DOBÓ TÉR HÉTVÉGÉN MÉG LE VOLT ZÁRVA. TÖMEGJELENETEK NINCSENEK SEHOL, DE HEVES MEGYE KÖZPONTJÁBAN ÉREZHETŐEN VISSZATÉRT HÉTFŐN AZ ÉLET.

 

EDDIG IS SOKAN BRINGÁZTAK EGERBEN, DE ILYEN MÉRTÉKBEN MÉG SOHA.

 

AUFS RAD!

 

A HÉTVÉGKENKÉNT LEZÁRT ÉRSEKKERT MELLETTI KOCSMA IS TELI.

 

Mosonmagyaróvár

 

A LASSAN ÖTVENEZRES, OSZTRÁK HATÁR MELLETTI SZIGETKÖZI VÁROSBAN HÉTKÖZNAPHOZ KÉPEST SOKAN ÜLNEK A MAGYARÓVÁRI BELVÁROSI ÉTTERMEK-BOROZÓK TERASZAIN.

 

A MAGYARÓVÁRI KATOLIKUS TEMPLOM MELLETTI, SÉTÁLÓUTCÁRA NÉZŐ ÉTTEREMBEN AZ APEROL SPRITZ MELLETT A SÖR ÉS A PÁLINKA FOGYOTT KIEMELKEDŐEN.

 

Debrecen

 

„EZ CSAK EGY TESZT, KÉT-HÁROM HÉT MÚLVA MEGINT BEZÁRNAK MINKET. ADDIG GYORSAN ELADJUK A RUHÁKAT, AMIK BENNMARADTAK, MÉG AZ AKCIÓSOKNAK IS LEJJEBB FOGOM VINNI AZ ÁRÁT. HALLOTTAD, HOGY ÁLLÍTÓLAG A KORMÁNY AZÉRT HAGYTA, HOGY KINYISSUNK, MERT AKKOR GYORSAN ÁTESIK RAJTA MINDENKI, ÉS MEHET AZ ÉLET A RÉGI KERÉKVÁGÁSBAN?” – MAGYARÁZTA EGY RUHABOLT ELADÓNŐJE. 

 

KÖZEL SEM MINDENKI KAPOTT AZ ALKALMON, HOGY KINYISSON. „NINCS AZ EMBEREKNEK MOST PÉNZÜK ARRA, HOGY KÖLTSENEK. MINDENKI MUNKANÉLKÜLI VAGY TAKARÉKOSKODIK, ESETLEG A VÍRUSTÓL FÉL. 30 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉST VÁROK EBBEN AZ ÉVBEN, HA ŐSSZEL NORMALIZÁLÓDIK A HELYZET” – EZT EGY PLÁZÁN BELÜLI KÁVÉZÓ TULAJDONOSA MONDTA, AKI EGYELŐRE ARRA VÁR, HOGY ELDÖNTSÉK: A PULT MELLETTI, ZÁRT TÉRBEN LÉVŐ SZÉKEK ÉS ASZTALOK JOGILAG TERASZNAK MINŐSÜLNEK-E, AHOVA LEÜLHETNEK AZ EMBEREK.

 

„NEM ÉRTEM, A TETŐZÉS MÁSNAPJÁN HOGY LEHETETT EZT MEGENGEDNI, GONDOLOM, A GAZDASÁG MIATT TETTE A KORMÁNY. MINDENESETRE MI KÖRÜLBELÜL FÉLÓRÁJA TUDTUK MEG A FŐNÖKTŐL, HOGY JÖNNÜNK KELL KINYITNI A BOLTOT. ELÉG NAGY MOST A KÁOSZ. VEVŐKRE NEM SZÁMÍTUNK, ESETLEG AZ ÉRETTSÉGIZŐK MEGKÖNNYEBBÜLÉSÜKBEN BEJÖNNEK PLÁZÁZNI DÉLUTÁN, DE VENNI ŐK SEM FOGNAK SEMMIT, EBBEN MAJDNEM BIZTOS VAGYOK” – EGY REGGEL MÉG LEHÚZOTT ROLÓ MÖGÖTT PAKOLÓ ALKALMAZOTT.

 

ESTÉRE VISZONT TELE LETTEK A KÖZPONTBAN LÉVŐ TERASZOK VENDÉGGEL.

 

Kecskemét

 

A KECSKEMÉTI POSTA MÁR A KORONAVÍRUS MEGJELENÉSE ÓTA EGYESÉVEL ENGEDI CSAK BE AZ ÜGYFELEKET, AKIK KINT VÁRAKOZNAK. UGYAN MÁJUS 4-ÉTŐL KÖTELEZŐ A MASZK ODABENT, DE VOLTAK OLYANOK, AKIK ERRŐL MEGFELEDKEZTEK.

 

KECSKEMÉT EGYIK NEVEZETESSÉGE, A NAGYTEMPLOM MELLETTI, ITT CSAK NULL KILOMÉTERKŐNEK NEVEZETT CÍMERDOMB A JÁRVÁNY ALATT IS KÖZKEDVELT CSÚZDA A GYEKEK KÖRÉBEN. NAGYSÁGRENDILEG MEGNŐTT A VÁROSBAN A BRINGÁSOK SZÁMA.

 

KECSKEMÉT GASZTROUTCÁJA, A KÉTTEMPLOM KÖZ ÜZLETEINEK NAGYRÉSZE IS KINYITOTT. DÉLUTÁN KETTŐKOR MÉG NEM SOKAN ÜLTEK BE PIZZÁZNI, VAN, AHOL PEDIG MÉG CSAK ELVITELRE LEHET KÉRNI. AZ UTCÁBAN VAN MÉG MÉTERÁRU, SZEMÜVEGBOLT ÉS UTAZÁSI IRODA IS, DE EZEK NEM MINDEGYIKE NYITOTT MÉG KI. A BOLTOK ALKALMAZOTTAI SZERINT TÖBBEN SÉTÁLNAK AZ UTCÁKON, DE AZ EMBEREKNEK AZ EVÉS MOST MÉG FONTOSABB.

 

NYITNAK A GYÁRAK, KINYITNAK A BOLTOK, ÍGY A BUSZBÉRLETEKRE IS MEGNŐTT AZ IGÉNY. A SZÉCHENYI TÉRI AUTÓBUSZ-ÁLLOMÁSON TÁVOLSÁGOT TARTVA VÁRAKOZNAK.

 

A MALOM PLÁZA MELLETT ÉREZHETŐEN MEGNŐTT A GYALOGOSOK SZÁMA. VAN, AKI CSAK EGY GYORS PÉKSÜTEMÉNYRE UGRIK BE, VAN, AKI KIHASZNÁLVA AZ IDŐT ÉS AZ ALKALMAT, NYUGALOMBAN ISSZA MEG A KÁVÉJÁT A KÖZELI PÉKSÉGBEN.

 

UGYAN KINYITOTTAK A VENDÉGLÁTÓHELYEK IS, NEM MINDENHOL LEPTÉK EL AZONNAL AZ EMBEREK A SZABAD ASZTALOKAT. EBBEN A BELVÁROSI LEVESEZŐBEN PÉLDÁUL ÖRÜLNEK, HOGY MOST MÁR NEM CSAK HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL, HANEM RENDESEN IS KI TUDJÁK SZOLGÁLNI A VENDÉGEKET ÉS ÚJRA TELJES KÍNÁLATTAL ÜZEMELNEK.

 

És milyen volt mindez másfél hónappal ezelőtt? Nézd vissza!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás