A szegedi sétány, amit Budapest is megirigyelhetne

2021.04.04. 17:10

A szegediek is több időt töltenek a lakásaikban, mint szeretnének. A természet szerepe felértékelődött, a városhoz közeli zöld és természetes vízfelület különösen. Ez Szegeden pedig nemcsak a Tisza-parton adott, hanem az ősfás Holt-Maros sétányon is. Mutatjuk a sétányt, amit a lezárások előli menekülés tett igazán naggyá. Fotóriport!

A szegedi sétány, amit Budapest is megirigyelhetne

AMIKOR SZEGEDRŐL LÁT KÉPEKET AZ EMBER, JAVARÉSZT A KÁRÁSZ UTCA, A KLAUZÁL TÉR, A SZEGEDI DÓM VAGY ÉPPEN A TISZA-PART KERÜL A SZEME ELÉ. VAN AZONBAN A VÁROSNAK EGY KEVÉSBÉ ISMERT, VISZONT ANNÁL IMPOZÁNSABB RÉSZE: EZ A BELVÁROSSAL ÁTELLENBEN LÉVŐ TISZA-PARTON LÉVŐ ÚJSZEGED HOLT-MAROS SÉTÁNYA.

AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A LEZÁRÁSOKNAK KÖSZÖNHETŐEN A SZEGEDIEK IS TÖBB IDŐT TÖLTENEK A LAKÁSAIKBAN, MINT SZERETNÉNEK. NEM VÉLETLEN: HA AZ IDŐJÁRÁS IS ENGEDI, DÉL-MAGYARORSZÁG IS KAPVA KAP AZ ALKALMON, HOGY EGY KIS IDŐT TÖLTSÖN A TERMÉSZETBEN. EGYRE TÖBB EMBER JÁR A HOLT-MAROS PARTJÁRA IS.

A SZEGEDI HOLT-MAROS PART KÖRBEJÁRVA NAGYJÁBÓL HAT KILOMÉTERT TESZ KI, IDEÁLIS HELY FUTÓKNAK VAGY EGYSZERŰEN CSAK SÉTÁLNI. A SÉTÁNY MENTÉN LAKÓK KÖZÖTT MEGOSZLANAK A VÉLEMÉNYEK, HOGY KELLENE-E VAJON KÖZVILÁGÍTÁS A HOLT-MAROS PARTJÁRA. VAN, AKI LÁMPÁK HIÁNYÁBAN NEM MER ESTE ERRE JÁRKÁLNI, MÁSOK A SÖTÉTBEN A TERMÉSZET HÁBORÍTATLANSÁGÁT LÁTJÁK.

FEJLESZTÉSEK IS VOLTAK ITT MOSTANÁBAN: VAN JÁTSZÓTÉR ÓRIÁSI HAJÓVAL, KOSÁRLABDAPÁLYA ÉS EGY KONDIPARK IS.

A FUTÓ ÉS SÉTÁLGATÓ SZEGEDIEK ÉRTÉKELIK A KÖRNYEZET SZÉPSÉGÉT, DE SOKAN HIÁNYOLJÁK A PADOK RENDES KARBANTARTÁSÁT ÉS A KÖZTÉRI KUKÁKAT IS.

AZ BIZTOS, HOGY SZEGED EGYRE VÁROSIASABB VÁROSKÉPÉBEN JÓL MUTAT A HOLT-MAROS MINT TERMÉSZETES VÍZFELÜLET. 

A SÉTÁNYT HASZNÁLÓK SZERINT A MULCSOS RÉSZEK NEM TÚL PRAKTIKUSAK, MERT ESŐ UTÁN CSÚSZÓSSÁ ÉS KÖZEL HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLNAK. 

EGY PAD ÁLLAPOTA. AZ ÖSSZKÉPET ROMBOLJA A SOK ELSZÓRT CSIKK – EZ EGY KUKA KIHELYEZÉSÉVEL TALÁN MEGELŐZHETŐ LETT VOLNA.

A HORGÁSZOK SZERINT EGYRE KEVESEBB A NAGY HAL A HOLT-MAROS VIZÉBEN, SOKAK SZERINT EZT A NAGYHALAK IKRÁIT MEGEVŐ TÖRPEHARCSÁK ELSZAPORODÁSA OKOZZA. PROBLÉMÁSNAK TARTJÁK A GYÉRÍTÉSBŐL HÁTRAMARADT FAÁGAKAT ÉS TÖRMELÉKET IS, AMI MEGNEHEZÍTI A HORGÁSZATOT.

HA VALAKINEK A HOLT-MAROS SÉTÁNY KEVÉSNEK BIZONYUL, ÉRDEMES FELMENNI AZ ELSŐ SZAKASZRÓL A TÖLTÉSRE.

AMÍG A HOLT-MAROSNÁL A SZEGEDIEK INKÁBB JÓGÁZNAK ÉS PIKNIKEZNEK, ADDIG EZT A RÉSZT INKÁBB A KUTYÁSOK ÉS A BICIKLISEK VESZIK BIRTOKBA. 

KÉPEK: Papp Gábor András / Azonnali

Papp Gábor András
Papp Gábor András az Azonnali gyakornoka

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek