+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Papp Gábor András
2021. április 4. vasárnap, 17:10
A szegediek is több időt töltenek a lakásaikban, mint szeretnének. A természet szerepe felértékelődött, a városhoz közeli zöld és természetes vízfelület különösen. Ez Szegeden pedig nemcsak a Tisza-parton adott, hanem az ősfás Holt-Maros sétányon is. Mutatjuk a sétányt, amit a lezárások előli menekülés tett igazán naggyá. Fotóriport!

AMIKOR SZEGEDRŐL LÁT KÉPEKET AZ EMBER, JAVARÉSZT A KÁRÁSZ UTCA, A KLAUZÁL TÉR, A SZEGEDI DÓM VAGY ÉPPEN A TISZA-PART KERÜL A SZEME ELÉ. VAN AZONBAN A VÁROSNAK EGY KEVÉSBÉ ISMERT, VISZONT ANNÁL IMPOZÁNSABB RÉSZE: EZ A BELVÁROSSAL ÁTELLENBEN LÉVŐ TISZA-PARTON LÉVŐ ÚJSZEGED HOLT-MAROS SÉTÁNYA.

 

AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A LEZÁRÁSOKNAK KÖSZÖNHETŐEN A SZEGEDIEK IS TÖBB IDŐT TÖLTENEK A LAKÁSAIKBAN, MINT SZERETNÉNEK. NEM VÉLETLEN: HA AZ IDŐJÁRÁS IS ENGEDI, DÉL-MAGYARORSZÁG IS KAPVA KAP AZ ALKALMON, HOGY EGY KIS IDŐT TÖLTSÖN A TERMÉSZETBEN. EGYRE TÖBB EMBER JÁR A HOLT-MAROS PARTJÁRA IS.

 

A SZEGEDI HOLT-MAROS PART KÖRBEJÁRVA NAGYJÁBÓL HAT KILOMÉTERT TESZ KI, IDEÁLIS HELY FUTÓKNAK VAGY EGYSZERŰEN CSAK SÉTÁLNI. A SÉTÁNY MENTÉN LAKÓK KÖZÖTT MEGOSZLANAK A VÉLEMÉNYEK, HOGY KELLENE-E VAJON KÖZVILÁGÍTÁS A HOLT-MAROS PARTJÁRA. VAN, AKI LÁMPÁK HIÁNYÁBAN NEM MER ESTE ERRE JÁRKÁLNI, MÁSOK A SÖTÉTBEN A TERMÉSZET HÁBORÍTATLANSÁGÁT LÁTJÁK.

 

FEJLESZTÉSEK IS VOLTAK ITT MOSTANÁBAN: VAN JÁTSZÓTÉR ÓRIÁSI HAJÓVAL, KOSÁRLABDAPÁLYA ÉS EGY KONDIPARK IS.

 

A FUTÓ ÉS SÉTÁLGATÓ SZEGEDIEK ÉRTÉKELIK A KÖRNYEZET SZÉPSÉGÉT, DE SOKAN HIÁNYOLJÁK A PADOK RENDES KARBANTARTÁSÁT ÉS A KÖZTÉRI KUKÁKAT IS.

 

AZ BIZTOS, HOGY SZEGED EGYRE VÁROSIASABB VÁROSKÉPÉBEN JÓL MUTAT A HOLT-MAROS MINT TERMÉSZETES VÍZFELÜLET. 

 

A SÉTÁNYT HASZNÁLÓK SZERINT A MULCSOS RÉSZEK NEM TÚL PRAKTIKUSAK, MERT ESŐ UTÁN CSÚSZÓSSÁ ÉS KÖZEL HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLNAK. 

 

EGY PAD ÁLLAPOTA. AZ ÖSSZKÉPET ROMBOLJA A SOK ELSZÓRT CSIKK – EZ EGY KUKA KIHELYEZÉSÉVEL TALÁN MEGELŐZHETŐ LETT VOLNA.

 

A HORGÁSZOK SZERINT EGYRE KEVESEBB A NAGY HAL A HOLT-MAROS VIZÉBEN, SOKAK SZERINT EZT A NAGYHALAK IKRÁIT MEGEVŐ TÖRPEHARCSÁK ELSZAPORODÁSA OKOZZA. PROBLÉMÁSNAK TARTJÁK A GYÉRÍTÉSBŐL HÁTRAMARADT FAÁGAKAT ÉS TÖRMELÉKET IS, AMI MEGNEHEZÍTI A HORGÁSZATOT.

 

HA VALAKINEK A HOLT-MAROS SÉTÁNY KEVÉSNEK BIZONYUL, ÉRDEMES FELMENNI AZ ELSŐ SZAKASZRÓL A TÖLTÉSRE.

 

AMÍG A HOLT-MAROSNÁL A SZEGEDIEK INKÁBB JÓGÁZNAK ÉS PIKNIKEZNEK, ADDIG EZT A RÉSZT INKÁBB A KUTYÁSOK ÉS A BICIKLISEK VESZIK BIRTOKBA. 

 

KÉPEK: Papp Gábor András / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás