Amúgy sem szabadna a közért előtt inni, most meg főleg nem

2020.04.08. 12:50

Nem tartják be eléggé az emberek a korlátozásokat, se a bolt előtt iddogálni, se házibulizni nem szabad, mondta az operatív törzs. A szokásos sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy újabb védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, és már itthon is elkezdték őket gyártani. De mi van akkor, ha kórházakból tűnnek el védőfelszerelések?

Amúgy sem szabadna a közért előtt inni, most meg főleg nem

Az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján ezúttal először Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt, aki összefoglalta, hogy a kormány eddig milyen döntéseket hozott a családok megsegítéséért. Novák ezt öt pontban foglalta össze:

+ Megvédik a családtámogatásokat: a költségvetés átcsoportosításánál egy fillért sem vesznek el a családtámogatásoktól a járvány idején.

+ Segélyezés helyett a munkában hisznek: Novák elmondta, hogy több járulékot is eltöröltek vagy csökkentettek, hogy ezzel segítsék a munkáltatókat és a munkavállalókat. A fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók járulékait átvállalják

+ A legtöbb hitel visszafizetésére moratóriumot hirdetett a kormány, illetve meghosszabbították a különböző támogatások, mint például a GYED vagy a GYES idejét.

+ Az egyetemistáknak egy újfajta diákhitelt is hirdettek, amit bármelyik egyetemista igényelhet, ha a jelenlegi helyzet miatt nem tudná eltartani magát. Ez egy kamatmentes, szabadfelhasználású hitel, maximum félmillió forint értékben.

Mindezeket egyébként már jórészt kedden bejelentette Palkovics László ITM-miniszter.

Novák után az operatív törzs szokásos arcai vették át a sajtótájékoztatót, Müller Cecília és Kiss Róbert érkezett, tőlük ezek hangzottak el:


+ Már négyen haltak meg a Pesti úti idősek otthonában.

+ Kedden öt repülőgép szállított Magyarországra védőeszközöket. 


Sokan nem tartják be a kijárási korlátozásokat,

emelkedik a járványhelyzettel kapcsolatos szabálysértések száma. Eddig összesen 5918 szabálysértés történt: 4008 esetben figyelmeztetettek, 857 helyszíni bírságot szabtak ki és 1053 szabálysértési feljelentést tettek.

Budapesten 375-tel emelkedett a feljelentések száma, és 23 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

+ 15401 ember van hatósági házikaranténban, 507 szabálysértés történt a karanténnal kapcsolatban.

Újságírói kérdésekre pedig a következőket lehetett megtudni:

Házibulikat sem lehet tartani, mert a jogszabály szerint csak indokolt esetben lehet elhagyni az otthonokat, a házibuli pedig nem az. Ha valaki ilyet tapasztal, jelentse be a rendőrségnek a 112-es telefonszámon, kérik.

Folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy újabb egyéni védőfelszereléseket szerezzenek, már Magyarországon is gyártanak egyéni védőfelszereléseket, amiket a kórházi parancsnokoknak juttatnak el.

Miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök, amiről korábban azt mondták, megbízhatatlanok? Müller Cecília elmondta, hogy az országos mentőszolgálat mindkét módszert használja annak érdekében, hogy megállapítható legyen a fertőzés.

 Az eddigi hét laboron kívül egy nyolcadik labort is kijelöltek a koronavírus-tesztek elvégzésére. Jelenleg nincs tervben, hogy az egyetemek laborjait is bevonják.

Az esetek területi eloszlása mögött az áll, hogy a fővárosban és Pest megyében nagyobb a népsűrűség, mint vidéken, illetve több intézmény is itt található. Müller hozzátette, hogy ezenkívül már az ország bármely pontján jelen lehet a vírus.

+ Az országos kórházfőparancsnok szerint több intézményben szájmaszkoknak és fertőtlenítőknek veszett nyoma a kórházakban. Kiss Róbert szerint kórházparancsnokok jelenléte garancia arra, hogy a védőeszközök szigorúbban kerüljenek kiosztásra, de büntetőjogi eljárást von maga után, ha ezek eltűnnek.

Nemzetközi teherforgalomban résztvevőknek tranzitmatricát és térképet is osztanak, amiben bejelölik, milyen útvonalon közlekedhetnek és hol állhatnak meg pihenni.

+  Mit lehet tenni, ha valakik a bolt előtt isznak?

Nemcsak a különleges jogrendi időszakban, hanem békeidőszakban is a közterületeken történő alkoholfogyasztás szabályszegésnek minősül

számos városban. Emellett, aki közterületen csoportosan fogyaszt alkoholt, az a kjárási korlátozások ellen is vét, ezért ha valaki ilyet tapasztal, azt jelezze a rendőrség felé, kérte az operatív törzs.

FOTÓ: Magyarország Kormánya (Facebook)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek