Operatív Törzs: hipós vízzel mossuk át a húsvéti tojást

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.31. 12:01

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Operatív Törzs: hipós vízzel mossuk át a húsvéti tojást

Müller Cecília tisztifőorvos mellett ezúttal nem a jól megszokott Lakatos Tibor, hanem Kiss Róbert, az Operatív Törzs rendőr munkatársa lépett fel az Operatít Törzs képviseletében, összefoglaljuk röviden, miről volt szó a koronavírusról szóló sokadik online sajtótájékoztatón.

Bejelentések:

+ Keddre 45-tel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, már 492 ember koronavírusos Magyarországon. A halottak száma 16, meghalt egy több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg.

Müller Cecília arra kérte az embereket, hogy a feszült helyzetet ne alkohollal és cigarettával oldjuk.

82 kórházba szállították már ki a Kínából érkezett védőfelszereléseket.

A járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban 103 büntetőeljárás indult eddig, 26 rémhírterjesztés miatt, 19 közveszéllyel fenyegetés miatt, 29 csalás miatt, és 19 járványügyi szabálysértés miatt.

A kijárási korlátozások  óta 943 rendőri intézkedés volt, 822 esetben figyelmeztetéssel zárultak ezek, 90 fő ellen szabálysértési eljárás indult, 13 fő esetében helyszíni bírságot szabtak ki.

A hatósági házi karanténban lévő több ezer embert 63 ezerszer ellenőrizték a rendőrök.

Eddig 5500 magyar állampolgárt szállítottak haza külföldről, a napokban az Egyesült Államokból további több, mint 250-en érkeznek haza.


Újságírói kérdésekre:

A tojásokat mossuk meg tisztességesen hipós vízzel fogyasztás előtt, nyersen pedig egyáltalán ne fogyasszunk, a húsvéti sonkát pedig főzzük meg alaposan.

A textilből készült maszk, ha a viselőjének biztonságérzetet ad, jó lehet, de használat után mossuk (legalább 60 fokon), a szájunkhoz, arcunkhoz pedig ne nyúlkáljunk.

A kijárási korlátozás nem lakcímre szól, tehát akik a nyaralójukba vonultak el idő közben, azokra ott él a kijárási korlátozás.

A polgármestereknek is azt javasolták, nézzék az Operatív Törzs tájékoztatóját, ha hiteles információt akarnak a városukban történt megbetegedésekről.

Ha valaki úgy jött haza külföldről, hogy az otthonában kockázati csoportba tartozó személy van, azt lehet jelezni a hatóságoknak, és akkor segítenek elhelyezni 14 napra, amíg a lejár a karantén.

Több gyermek és kiskorú is megbetegedett, van köztük kisbaba is, lélegeztetni egyiküket sem kell, és vannak olyan fertőzöttek, akik kontaktként jelentkeztek de nincs tünetük.

Egy újabb eljárásrend készül, ez lesz az ötödik.

Kórházi kezelésre magas láz, légszomj, fulladás esetén van szükség.

KIEMELT KÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek