+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 31. kedd, 12:01
Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Müller Cecília tisztifőorvos mellett ezúttal nem a jól megszokott Lakatos Tibor, hanem Kiss Róbert, az Operatív Törzs rendőr munkatársa lépett fel az Operatít Törzs képviseletében, összefoglaljuk röviden, miről volt szó a koronavírusról szóló sokadik online sajtótájékoztatón.

 

Bejelentések:

 

+ Keddre 45-tel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, már 492 ember koronavírusos Magyarországon. A halottak száma 16, meghalt egy több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg.

 

Müller Cecília arra kérte az embereket, hogy a feszült helyzetet ne alkohollal és cigarettával oldjuk.

 

82 kórházba szállították már ki a Kínából érkezett védőfelszereléseket.

 

A járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban 103 büntetőeljárás indult eddig, 26 rémhírterjesztés miatt, 19 közveszéllyel fenyegetés miatt, 29 csalás miatt, és 19 járványügyi szabálysértés miatt.

 

A kijárási korlátozások  óta 943 rendőri intézkedés volt, 822 esetben figyelmeztetéssel zárultak ezek, 90 fő ellen szabálysértési eljárás indult, 13 fő esetében helyszíni bírságot szabtak ki.

 

A hatósági házi karanténban lévő több ezer embert 63 ezerszer ellenőrizték a rendőrök.

 

Eddig 5500 magyar állampolgárt szállítottak haza külföldről, a napokban az Egyesült Államokból további több, mint 250-en érkeznek haza.


Újságírói kérdésekre:

 

A tojásokat mossuk meg tisztességesen hipós vízzel fogyasztás előtt, nyersen pedig egyáltalán ne fogyasszunk, a húsvéti sonkát pedig főzzük meg alaposan.

 

A textilből készült maszk, ha a viselőjének biztonságérzetet ad, jó lehet, de használat után mossuk (legalább 60 fokon), a szájunkhoz, arcunkhoz pedig ne nyúlkáljunk.

 

A kijárási korlátozás nem lakcímre szól, tehát akik a nyaralójukba vonultak el idő közben, azokra ott él a kijárási korlátozás.

 

A polgármestereknek is azt javasolták, nézzék az Operatív Törzs tájékoztatóját, ha hiteles információt akarnak a városukban történt megbetegedésekről.

 

Ha valaki úgy jött haza külföldről, hogy az otthonában kockázati csoportba tartozó személy van, azt lehet jelezni a hatóságoknak, és akkor segítenek elhelyezni 14 napra, amíg a lejár a karantén.

 

Több gyermek és kiskorú is megbetegedett, van köztük kisbaba is, lélegeztetni egyiküket sem kell, és vannak olyan fertőzöttek, akik kontaktként jelentkeztek de nincs tünetük.

 

Egy újabb eljárásrend készül, ez lesz az ötödik.

 

Kórházi kezelésre magas láz, légszomj, fulladás esetén van szükség.

 

KIEMELT KÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás