Hollandia nem áll teljesen le, mert eleve évekig elhúzódó járvánnyal számol

Szerző: Techet Péter
2020.03.17. 17:38

Noha Hollandiát is elérte a koronavírus, az ország liberális kormányfője szerint nem kell követni a többi európai országot. Szerinte nem a teljes leállásra, hanem az egészségügyi készültségre kell figyelni, mert így is, úgy is sokan kapják majd el a vírust.

Hollandia nem áll teljesen le, mert eleve évekig elhúzódó járvánnyal számol

Utoljára 1973-ban, az olajválság idején fordult elő, hogy egy holland kormányfő rendkívüli televíziós beszédben forduljon a nemzethez. Mark Rutte, Hollandia jobboldali liberális kormányfője hétfőn most megtette ezt a koronavírus miatt. Mivel Hollandiában – összehasonlítva más európai államokkal – relatív kis mértékben korlátozták az eddigi életmódot, Rutte ennek okait akarta elmagyarázni. Több, mint hétmilliónyian nézték.

Hollandiában is ettől a héttől zárva vannak a bölcsödék, óvodák, iskolák és egyetemek, de a bárok, éttermek, boltok felé egyelőre csak kérésként fogalmazódott meg, hogy zárjanak be, ha tehetik. Hollandia határzárat se vezetett be, amint például hétfőtől Németország – igaz, éppen a német-holland határon most is szabad az áthaladás.

Hollandia tehát láthatóan nem kapcsolt teljes veszélyhelyzetbe, Rutte Hollandiát nem szállította le – ahogy Sebastian Kurz saját országa kapcsán mondta – „veszélyüzemmódba”. Ezt hétfői beszédében azzal indokolta a Politico beszámolója szerint, hogy

eleve nem lehet tudni, meddig kéne fenntartani egy veszélyhelyzetet, márpedig nem lehet egy országot hónapokra levinni nullára.

Éppen ezért Rutte inkább abban látja a megoldást, hogy – ha a szakértők szerint is sokan elkaphatják a vírust – az egészségügyre kell koncentrálni, azt kell teljes mértékben felkészültté tenni.

Évekre velünk marad a koronavírus?

Rutte meglátásait erősítik meg az utrechti egyetem kutatásai is. A De Volkskrant idézi Hans Heensterbeek utrechti epidemológust, aki szerint ha áprilisig le is van zárva egy ország, az utána munkába visszatérő emberek újra fertőzni tudják egymást, mert a koronavírus nem fog addig teljesen eltűnni.

Azaz aki komolyan gondolja, hogy zárással lehet megelőzni a helyzetet, annak az utrechti szakértő szerint figyelembe kell vennie, hogy a koronavírus akár még évekig is velünk lesz. Heesterbeek szerint fel kell arra készülni ezért, hogy

ősszel ismét szükségesek lehetnek a mostanihoz hasonló intézkedések, ugyanis a vírus akkor megint felerősödhet.

Rutte beszédét többen is dicsérték, mert nem a pánikkeltést, hanem a helyzet valós bemutatásán alapuló megnyugtatást szolgálhatta: nem bizonytalan zárásokat, hanem egy még fejlettebb egészségügyet ígért.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek