+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. január 21. kedd, 12:18
A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

„Ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?”

 

– többek között ezt is nyilatkozta a csütörtökön megjelent Mozgó Világnak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – egyben a Párbeszéd társelnöke –, melyben felvetette: mi lenne, ha hét évvel az LMP és a Párbeszéd szakítása után újra összeállna a két ökopárt. (Ez annyira nem egy új gondolat amúgy, 2019 nyarán, az LMP férfitárselnök-választásakor is előjött már.)

 

A 2010-ben a parlamentbe bejutott LMP ugyanis még 2013-ban szakadt szét, mikor annak a minél teljesebb ellenzéki összefogást sürgető tagjai Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Szabó Tímea vezetésével kiszálltak, és Párbeszéd Magyarország néven alapítottak egy zöld, baloldali pártot. Akkor a párbeszédesek az azóta már megboldogult, Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 mozgalommal kötöttek választási szövetséget.

 

Eközben az LMP Schiffer András vezetésével fordult rá a 2014-es országgyűlési választásokra, ahol szűkösen ugyan, de bejutott a parlamentbe a párt. A teljes ellenzéki összefogást elutasító Schiffer 2016 óta már nem pártelnök, két éve pedig magát az LMP-t is otthagyta, de ez önmagában még nem volt elég a két párt ismételt egyesüléséhez.

 

A 2018-as választások után az LMP az addigi legjobb eredménye ellenére, részben belharcai miatt szinte teljesen megsemmisült,

 

a tavalyi EP-választásokon már be sem kerültek az Európai Parlamentbe, majd ezt követően az önkormányzati választások előtt végül belementek a korábban még pártszakadást előidéző teljes összefogásba. Nem sokkal erősebb az LMP-nél a Párbeszéd sem, akik 2018-ban az MSZP-be kapaszkodva jutottak csak be a parlamentbe, viszont komoly ütőkártya, hogy Karácsony Gergely képében övék az összellenzéki színekben induló főpolgármester, aki 2018-ban amúgy az MSZP-Párbeszéd-lista miniszterelnök-jelöltje is volt.

 

Innentől pedig már sem ideológiai, sem stratégiai különbség nem látszik a két párt között, hiszen mindkettejük zöld, és mindkettejük részt vesz az ellenzéki összefogásban – erre világított rá az Azonnalinak Erőss Gábor párbeszédes VIII. kerületi alpolgármester, mikor a lehetséges fúzióról kérdeztük hétfőn. A szorosabb együttműködésre az LMP részéről is volt nyitottság, Kendernay János férfi társelnök „előremutatónak”, Ungár Péter országgyűlési képviselő (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) pedig „megfontolandónak” nevezte a főpolgármester javaslatát. 

 

Persze két párt esetében ennél is fontosabb kérdés, hogy mit szólnának az egybeolvadáshoz a választók:

 

vajon értékelnék-e a két ökopárt együttműködését, vagy hamvába holt próbálkozás ez? Döntsetek!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás