Összeolvadjon-e az LMP és a Párbeszéd? Szavazz!

2020.01.21. 12:18

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Összeolvadjon-e az LMP és a Párbeszéd? Szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

„Ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?”

– többek között ezt is nyilatkozta a csütörtökön megjelent Mozgó Világnak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – egyben a Párbeszéd társelnöke –, melyben felvetette: mi lenne, ha hét évvel az LMP és a Párbeszéd szakítása után újra összeállna a két ökopárt. (Ez annyira nem egy új gondolat amúgy, 2019 nyarán, az LMP férfitárselnök-választásakor is előjött már.)

A 2010-ben a parlamentbe bejutott LMP ugyanis még 2013-ban szakadt szét, mikor annak a minél teljesebb ellenzéki összefogást sürgető tagjai Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Szabó Tímea vezetésével kiszálltak, és Párbeszéd Magyarország néven alapítottak egy zöld, baloldali pártot. Akkor a párbeszédesek az azóta már megboldogult, Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 mozgalommal kötöttek választási szövetséget.

Eközben az LMP Schiffer András vezetésével fordult rá a 2014-es országgyűlési választásokra, ahol szűkösen ugyan, de bejutott a parlamentbe a párt. A teljes ellenzéki összefogást elutasító Schiffer 2016 óta már nem pártelnök, két éve pedig magát az LMP-t is otthagyta, de ez önmagában még nem volt elég a két párt ismételt egyesüléséhez.

A 2018-as választások után az LMP az addigi legjobb eredménye ellenére, részben belharcai miatt szinte teljesen megsemmisült,

a tavalyi EP-választásokon már be sem kerültek az Európai Parlamentbe, majd ezt követően az önkormányzati választások előtt végül belementek a korábban még pártszakadást előidéző teljes összefogásba. Nem sokkal erősebb az LMP-nél a Párbeszéd sem, akik 2018-ban az MSZP-be kapaszkodva jutottak csak be a parlamentbe, viszont komoly ütőkártya, hogy Karácsony Gergely képében övék az összellenzéki színekben induló főpolgármester, aki 2018-ban amúgy az MSZP-Párbeszéd-lista miniszterelnök-jelöltje is volt.

Innentől pedig már sem ideológiai, sem stratégiai különbség nem látszik a két párt között, hiszen mindkettejük zöld, és mindkettejük részt vesz az ellenzéki összefogásban – erre világított rá az Azonnalinak Erőss Gábor párbeszédes VIII. kerületi alpolgármester, mikor a lehetséges fúzióról kérdeztük hétfőn. A szorosabb együttműködésre az LMP részéről is volt nyitottság, Kendernay János férfi társelnök „előremutatónak”, Ungár Péter országgyűlési képviselő (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) pedig „megfontolandónak” nevezte a főpolgármester javaslatát. 

Persze két párt esetében ennél is fontosabb kérdés, hogy mit szólnának az egybeolvadáshoz a választók:

vajon értékelnék-e a két ökopárt együttműködését, vagy hamvába holt próbálkozás ez? Döntsetek!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek