+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. január 21. kedd, 12:18
A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

„Ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?”

 

– többek között ezt is nyilatkozta a csütörtökön megjelent Mozgó Világnak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – egyben a Párbeszéd társelnöke –, melyben felvetette: mi lenne, ha hét évvel az LMP és a Párbeszéd szakítása után újra összeállna a két ökopárt. (Ez annyira nem egy új gondolat amúgy, 2019 nyarán, az LMP férfitárselnök-választásakor is előjött már.)

 

A 2010-ben a parlamentbe bejutott LMP ugyanis még 2013-ban szakadt szét, mikor annak a minél teljesebb ellenzéki összefogást sürgető tagjai Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Szabó Tímea vezetésével kiszálltak, és Párbeszéd Magyarország néven alapítottak egy zöld, baloldali pártot. Akkor a párbeszédesek az azóta már megboldogult, Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 mozgalommal kötöttek választási szövetséget.

 

Eközben az LMP Schiffer András vezetésével fordult rá a 2014-es országgyűlési választásokra, ahol szűkösen ugyan, de bejutott a parlamentbe a párt. A teljes ellenzéki összefogást elutasító Schiffer 2016 óta már nem pártelnök, két éve pedig magát az LMP-t is otthagyta, de ez önmagában még nem volt elég a két párt ismételt egyesüléséhez.

 

A 2018-as választások után az LMP az addigi legjobb eredménye ellenére, részben belharcai miatt szinte teljesen megsemmisült,

 

a tavalyi EP-választásokon már be sem kerültek az Európai Parlamentbe, majd ezt követően az önkormányzati választások előtt végül belementek a korábban még pártszakadást előidéző teljes összefogásba. Nem sokkal erősebb az LMP-nél a Párbeszéd sem, akik 2018-ban az MSZP-be kapaszkodva jutottak csak be a parlamentbe, viszont komoly ütőkártya, hogy Karácsony Gergely képében övék az összellenzéki színekben induló főpolgármester, aki 2018-ban amúgy az MSZP-Párbeszéd-lista miniszterelnök-jelöltje is volt.

 

Innentől pedig már sem ideológiai, sem stratégiai különbség nem látszik a két párt között, hiszen mindkettejük zöld, és mindkettejük részt vesz az ellenzéki összefogásban – erre világított rá az Azonnalinak Erőss Gábor párbeszédes VIII. kerületi alpolgármester, mikor a lehetséges fúzióról kérdeztük hétfőn. A szorosabb együttműködésre az LMP részéről is volt nyitottság, Kendernay János férfi társelnök „előremutatónak”, Ungár Péter országgyűlési képviselő (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) pedig „megfontolandónak” nevezte a főpolgármester javaslatát. 

 

Persze két párt esetében ennél is fontosabb kérdés, hogy mit szólnának az egybeolvadáshoz a választók:

 

vajon értékelnék-e a két ökopárt együttműködését, vagy hamvába holt próbálkozás ez? Döntsetek!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás