+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. január 21. kedd, 12:18
A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

„Ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?”

 

– többek között ezt is nyilatkozta a csütörtökön megjelent Mozgó Világnak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – egyben a Párbeszéd társelnöke –, melyben felvetette: mi lenne, ha hét évvel az LMP és a Párbeszéd szakítása után újra összeállna a két ökopárt. (Ez annyira nem egy új gondolat amúgy, 2019 nyarán, az LMP férfitárselnök-választásakor is előjött már.)

 

A 2010-ben a parlamentbe bejutott LMP ugyanis még 2013-ban szakadt szét, mikor annak a minél teljesebb ellenzéki összefogást sürgető tagjai Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Szabó Tímea vezetésével kiszálltak, és Párbeszéd Magyarország néven alapítottak egy zöld, baloldali pártot. Akkor a párbeszédesek az azóta már megboldogult, Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 mozgalommal kötöttek választási szövetséget.

 

Eközben az LMP Schiffer András vezetésével fordult rá a 2014-es országgyűlési választásokra, ahol szűkösen ugyan, de bejutott a parlamentbe a párt. A teljes ellenzéki összefogást elutasító Schiffer 2016 óta már nem pártelnök, két éve pedig magát az LMP-t is otthagyta, de ez önmagában még nem volt elég a két párt ismételt egyesüléséhez.

 

A 2018-as választások után az LMP az addigi legjobb eredménye ellenére, részben belharcai miatt szinte teljesen megsemmisült,

 

a tavalyi EP-választásokon már be sem kerültek az Európai Parlamentbe, majd ezt követően az önkormányzati választások előtt végül belementek a korábban még pártszakadást előidéző teljes összefogásba. Nem sokkal erősebb az LMP-nél a Párbeszéd sem, akik 2018-ban az MSZP-be kapaszkodva jutottak csak be a parlamentbe, viszont komoly ütőkártya, hogy Karácsony Gergely képében övék az összellenzéki színekben induló főpolgármester, aki 2018-ban amúgy az MSZP-Párbeszéd-lista miniszterelnök-jelöltje is volt.

 

Innentől pedig már sem ideológiai, sem stratégiai különbség nem látszik a két párt között, hiszen mindkettejük zöld, és mindkettejük részt vesz az ellenzéki összefogásban – erre világított rá az Azonnalinak Erőss Gábor párbeszédes VIII. kerületi alpolgármester, mikor a lehetséges fúzióról kérdeztük hétfőn. A szorosabb együttműködésre az LMP részéről is volt nyitottság, Kendernay János férfi társelnök „előremutatónak”, Ungár Péter országgyűlési képviselő (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) pedig „megfontolandónak” nevezte a főpolgármester javaslatát. 

 

Persze két párt esetében ennél is fontosabb kérdés, hogy mit szólnának az egybeolvadáshoz a választók:

 

vajon értékelnék-e a két ökopárt együttműködését, vagy hamvába holt próbálkozás ez? Döntsetek!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás