Átnevezte magát az LMP: Magyarország Zöld Pártjának hívják őket mostantól

Szerző: Bakó Bea
2020.02.08. 15:55

A kongresszus csaknem teljes egyetértéssel szavazta meg az új nevet. A társelnök és a szóvivő elmondják az Azonnalinak, miért nevezték át a pártot.

Átnevezte magát az LMP: Magyarország Zöld Pártjának hívják őket mostantól

Az LMP szombati kongresszusán arról döntöttek, hogy a párt nevét megváltoztatják:

a hivatalos nevük az lesz, hogy LMP – Magyarország Zöld Pártja, a rövidített pártnév pedig Zöldek lesz.

Erről Kendernay János és Schmuck Erzsébet, a párt két társelnöke számolt be sajtótájékoztatón. A név Schmuck Erzsébet szerint jobban kifejezi a párt zöld programját.

A kongresszuson ezen kívül alapszabályt is módosítottak a hatékonyabb működés érdekében, valamint új elnökségi tagot választottak a debreceni Jakab Fruzsina személyében. (Hogy ő kicsoda és mit akar, az kiderül a Debreciner interjújából.)

Miért nem lehet más?

Az Azonnali felhívta Kendernay János társelnököt és Kanász-Nagy Mátét, a párt szóvivőjét, hogy többet is megtudjunk arról, miért változtattak nevet. Kérdésünkre Kendernay elmondta: az elnökség kezdeményezte a névváltoztatást. Mint Kanász-Nagy Mátétól megtudtuk:

a kongresszuson csaknem teljes támogatottságot élvezett a névváltoztatás, csak egyetlen ellenszavazat volt.

Mindketten azt hangsúlyozták: jobban ki akarták fejezni a névvel, hogy ez egy zöld párt, ezért is lett Zöldek a rövid verzió.

Megkérdeztük azt is, hogy a „lehet más a politika” kifejezés kikerülése a névből (hiszen csak az LMP rövidítés lesz jelen a hivatalos névben) a schifferi örökséggel való leszámolásra és a különutasság végső feladására utal-e. Kanász-Nagy erre azt mondta: „a különutassággal leszámoltunk már, most a közös nevezők megtalálásának van helye”. 

A Párbeszéddel való egyesülést készítenék elő?

A társelnöktől és a szóvivőtől is megkérdeztük, hogy a névváltoztatásnak köze van-e ahhoz, hogy újra közeledne az LMP (most már: Zöldek) és a Párbeszéd, esetleg egyesülne is a két párt.

Kendernay leszögezte: egyesülésről egyelőre még nincs szó, és

közvetlen köze nincs a névváltoztatásnak a két párt közeledéséhez.

Kanász-Nagy azt mondta: a név azt fejezi ki, hogy a hangsúly a zöld közösségen van, hogy a Zöldek nemcsak egy pártot jelent, hanem azon kívüli, zöld ügyek iránt elkötelezett közösséget is.

Azzal kapcsolatban, hogy logócsere is lesz-e majd a névváltoztatás nyomán, Kendernay János még nem tudott egyértelmű választ adni, annyit mondott, hogy arculatváltás biztosan lesz.

FOTÓ: Kendernay János férfi társelnök. LMP / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek