+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. február 8. szombat, 15:55
A kongresszus csaknem teljes egyetértéssel szavazta meg az új nevet. A társelnök és a szóvivő elmondják az Azonnalinak, miért nevezték át a pártot.

Az LMP szombati kongresszusán arról döntöttek, hogy a párt nevét megváltoztatják:

 

a hivatalos nevük az lesz, hogy LMP – Magyarország Zöld Pártja, a rövidített pártnév pedig Zöldek lesz.

 

Erről Kendernay János és Schmuck Erzsébet, a párt két társelnöke számolt be sajtótájékoztatón. A név Schmuck Erzsébet szerint jobban kifejezi a párt zöld programját.

 

A kongresszuson ezen kívül alapszabályt is módosítottak a hatékonyabb működés érdekében, valamint új elnökségi tagot választottak a debreceni Jakab Fruzsina személyében. (Hogy ő kicsoda és mit akar, az kiderül a Debreciner interjújából.)

 

Miért nem lehet más?

 

Az Azonnali felhívta Kendernay János társelnököt és Kanász-Nagy Mátét, a párt szóvivőjét, hogy többet is megtudjunk arról, miért változtattak nevet. Kérdésünkre Kendernay elmondta: az elnökség kezdeményezte a névváltoztatást. Mint Kanász-Nagy Mátétól megtudtuk:

 

a kongresszuson csaknem teljes támogatottságot élvezett a névváltoztatás, csak egyetlen ellenszavazat volt.

 

Mindketten azt hangsúlyozták: jobban ki akarták fejezni a névvel, hogy ez egy zöld párt, ezért is lett Zöldek a rövid verzió.

 

Megkérdeztük azt is, hogy a „lehet más a politika” kifejezés kikerülése a névből (hiszen csak az LMP rövidítés lesz jelen a hivatalos névben) a schifferi örökséggel való leszámolásra és a különutasság végső feladására utal-e. Kanász-Nagy erre azt mondta: „a különutassággal leszámoltunk már, most a közös nevezők megtalálásának van helye”. 

 

A Párbeszéddel való egyesülést készítenék elő?

 

A társelnöktől és a szóvivőtől is megkérdeztük, hogy a névváltoztatásnak köze van-e ahhoz, hogy újra közeledne az LMP (most már: Zöldek) és a Párbeszéd, esetleg egyesülne is a két párt.

 

Kendernay leszögezte: egyesülésről egyelőre még nincs szó, és

 

közvetlen köze nincs a névváltoztatásnak a két párt közeledéséhez.

 

Kanász-Nagy azt mondta: a név azt fejezi ki, hogy a hangsúly a zöld közösségen van, hogy a Zöldek nemcsak egy pártot jelent, hanem azon kívüli, zöld ügyek iránt elkötelezett közösséget is.

 

Azzal kapcsolatban, hogy logócsere is lesz-e majd a névváltoztatás nyomán, Kendernay János még nem tudott egyértelmű választ adni, annyit mondott, hogy arculatváltás biztosan lesz.

 

FOTÓ: Kendernay János férfi társelnök. LMP / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás