Ilyen szépen még senki se trollkodta végig a kampánycsendet

Szerző: Bukovics Martin
2019.12.22. 16:06

Magyarországon már eltörölték ezt az intézményt, egy horvát elnökjelölt nagyon kifinomultan játssza épp ki.

Ilyen szépen még senki se trollkodta végig a kampánycsendet

Miután Horvátországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, kifejezetten izgalmas dolgok történnek délnyugati szomszédunknál. Már csak azért is, mert a választás előtti közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy fej-fej mellett, nagyjából 28 százalék körüli támogatottságon áll a jelenlegi államfő, a konzervatív Kolinda Grabar-Kitarović, a volt szociáldemokrata miniszterelnök Zoran Milanović és a szlavóniai énekes-üzletember-borász, Miroslav Škoro is.

Vannak elnökjelöltek, akik igyekeznek kreatívan értelmezni a szombati és vasárnapi napra kihirdetett kampánycsendet – amit egyébként Magyarországon már eltöröltek. Főleg Škoro jár ebben az élen, akinek valamiért egész nap a 11-es szám körül jár az agya.

+ A legstílszerűbb és legkreatívabb üzenet nem meglepően tőle jött. Ő a 11-es számú a szavazólapon, ezért a Facebookra a következőt posztolta ki: 

„A nap kérdése: hány apostol NEM árulta el Jézust? A) 7 B) 8 C) 11. A helyes választ majd csak a szentmise után karikázzátok be!”

+ De Škoro nem csak vasárnap, már szombaton is vétett a Szent Kampánycsend Intézménye ellen. Elnökjelölti szlogenjét – „most vagy soha“ – ugyan már nem népszerűsíthette a kampánycsend alatt direktben, ezért végül azt posztolta ki, hogy „kedves barátaim, remélem, ezt a napot politikamentesen, a barátaitokkal együtt töltitek – ehhez pedig egy filmet is tudok ajánlani”. A film a Jennifer Lopez főszereplésésvel készült Álommeló című hollywoodi gagyi, aminek horvátul történetesen ugyanaz a címe, mint az énekes szlogenje: sad ili nikad.

+ Vasárnap még az ebéd előtt újfent posztolt egyet az énekes, ezúttal Elvis Presley It's Now or Never című számát, amit egy Jacques Houdek nevű amúgy horvát énekes küldött neki. Mint írta, annyira tetszik neki, hogy tizenegyedszerre hallgatja épp...

+ Škoro később vasárnap délutánra is javasolt egy mozizást, akkor az Ocean's Eleven című filmet ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe. A humortalan balos Index.hr mindezt kétségbeesett próbálkozásként, a kampánycsend tudatos megsértéseként kommentálta rögtön a címben.

+ És ne feledkezzünk el a szocdem Zoran Milanovićról se, ő csak saját magát rakta ki a Facebookra, ahogy leadja a szavazatát, majd megkérdezte a követőit, hogy ők mi szépet csinálnak ezen az esős reggelen. Elvileg már ez is a kampánycsend megsértésének számít.

Az első eredmények 20 óra körül várhatóak, nagyjából 15 százalékos feldolgozottság alapján, aztán 22 órára már a 70 százalékos feldolgozottság alapján fogunk tudni biztosat mondani. Egy biztos: az Azonnalin követhetitek majd az eseményeket.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek