+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 22. vasárnap, 16:06
Magyarországon már eltörölték ezt az intézményt, egy horvát elnökjelölt nagyon kifinomultan játssza épp ki.

Miután Horvátországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, kifejezetten izgalmas dolgok történnek délnyugati szomszédunknál. Már csak azért is, mert a választás előtti közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy fej-fej mellett, nagyjából 28 százalék körüli támogatottságon áll a jelenlegi államfő, a konzervatív Kolinda Grabar-Kitarović, a volt szociáldemokrata miniszterelnök Zoran Milanović és a szlavóniai énekes-üzletember-borász, Miroslav Škoro is.

 

Vannak elnökjelöltek, akik igyekeznek kreatívan értelmezni a szombati és vasárnapi napra kihirdetett kampánycsendet – amit egyébként Magyarországon már eltöröltek. Főleg Škoro jár ebben az élen, akinek valamiért egész nap a 11-es szám körül jár az agya.

 

+ A legstílszerűbb és legkreatívabb üzenet nem meglepően tőle jött. Ő a 11-es számú a szavazólapon, ezért a Facebookra a következőt posztolta ki: 

 

„A nap kérdése: hány apostol NEM árulta el Jézust? A) 7 B) 8 C) 11. A helyes választ majd csak a szentmise után karikázzátok be!”

 

+ De Škoro nem csak vasárnap, már szombaton is vétett a Szent Kampánycsend Intézménye ellen. Elnökjelölti szlogenjét – „most vagy soha“ – ugyan már nem népszerűsíthette a kampánycsend alatt direktben, ezért végül azt posztolta ki, hogy „kedves barátaim, remélem, ezt a napot politikamentesen, a barátaitokkal együtt töltitek – ehhez pedig egy filmet is tudok ajánlani”. A film a Jennifer Lopez főszereplésésvel készült Álommeló című hollywoodi gagyi, aminek horvátul történetesen ugyanaz a címe, mint az énekes szlogenje: sad ili nikad.

 

+ Vasárnap még az ebéd előtt újfent posztolt egyet az énekes, ezúttal Elvis Presley It's Now or Never című számát, amit egy Jacques Houdek nevű amúgy horvát énekes küldött neki. Mint írta, annyira tetszik neki, hogy tizenegyedszerre hallgatja épp...

 

+ Škoro később vasárnap délutánra is javasolt egy mozizást, akkor az Ocean's Eleven című filmet ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe. A humortalan balos Index.hr mindezt kétségbeesett próbálkozásként, a kampánycsend tudatos megsértéseként kommentálta rögtön a címben.

 

+ És ne feledkezzünk el a szocdem Zoran Milanovićról se, ő csak saját magát rakta ki a Facebookra, ahogy leadja a szavazatát, majd megkérdezte a követőit, hogy ők mi szépet csinálnak ezen az esős reggelen. Elvileg már ez is a kampánycsend megsértésének számít.

 

Az első eredmények 20 óra körül várhatóak, nagyjából 15 százalékos feldolgozottság alapján, aztán 22 órára már a 70 százalékos feldolgozottság alapján fogunk tudni biztosat mondani. Egy biztos: az Azonnalin követhetitek majd az eseményeket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás