+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2019. december 21. szombat, 18:00
Öt hónap és kilenc nap: ennyi időt tölthettem párttagként Gyurcsányék között.

Karácsonyig még hátravan pár nap, egy ajándékot azért máris kaptam, méghozzá a Demokratikus Koalíciótól:

 

a párt december 20-án hivatalosan is megszüntette a tagságomat. Ezzel lezárult a DK-saga: öt hónap és kilenc nap után rúgtak ki végül a DK-ból.

 

De miért is örülök annak, hogy kirúgtak?

 

Mert eleve nem is azzal a szándékkal léptem be, hogy segítsek a pártnak. Még a nyári uborkaszezon kezdetén merült fel az Azonnali szerkesztőségében, hogy mi lenne, ha valaki megpróbálna belépni egy pártba. Kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy tulajdonképpen hogyan néz ki egy tagfelvételi eljárás, kik interjúztatnak, miket kérdezgetnek, mennyire néznek utána a jelentkezőnek, és hogyan reagálnak, ha kiderül, hogy a felvételiző egyébként azonnalis újságíró.

 

A DK ideális választás volt, annak EP-választási sikere után tudható volt, hogy sokan akarnak majd belépni a pártba, és ezt a hullámot lovagoltam meg én is, amikor június 17-én elküldtem a jelentkezésemet.

 

A felvételi beszélgetésre végül egy hónappal később került sor, de

 

a párttagságot már ennek előtte, július 11-én megkaptam, amikor is a felvételiztetésemet végző, százhalombattai DK-s alapszervezet első ízben felvette velem a kapcsolatot.

 

Hogy ez pontosan hogyan történt, hogy mivel loptam be magam a DK-sok szívébe, és hogy milyen karriert futhattam volna be a párt tagjaként, ebben a cikkben meg is írtam.

 

Ennek ellenére sem siettek tőlem megszabadulni

 

„Reagálhattam volna »azonnal« is, de azt gondolom, hogy az írásod is jelzi, hogy a DK valóban fontos és izgalmas párt lett, hiszen miért nem máshová épültél volna be, mint hozzánk. Mi ezt dicséretnek és elismerésnek vesszük” – így válaszolt Dudás Péter, az egyik interjúztatóm pár nappal a cikkem megjelenése után. A mindenki számára elérhető posztban Dudás egyébként részletesen leírja a cikkel kapcsolatos kritikáit is.

 

Ilyen előzmények után azt gondolhatnánk, rekordsebességgel rúgják ki az embert a pártból. Én mindent meg is tettem ezért: két nappal a belépésemről szóló cikk megjelenése után a DK alapszabályában leírtak alapján kezdeményeztem a pártból való kilépésemet.

 

 

Ezek után igencsak meglepett, hogy október végén nem arról kaptam hivatalos levelet, hogy végre kizártak a DK-ból, hanem ellenkezőleg, hogy üdvözölnek a pártban. Még egy névre szóló, laminált tagkártyát is mellékeltek az üzenet mellé.

 

 

Nagyot néztem akkor is, amikor december elején meghívást kaptam a DK december közepi, választókerületi taggyűlésére. Ennek apropóján jártunk utána, hogy miért is küldenek nekem még mindig ilyen leveleket, amikor hónapokkal ezelőtt elindítottam a hivatalos kizárási folyamatot. Mint kiderült, a választókerületi elnök, Szabó Attila annyira elfoglalt volt, hogy egyszerűen elfelejtődött a kilépésem ügye, és ezért nem sikerült törölni még decemberre sem a tagnyilvántartásból. Erről részletesen is írtam ebben a cikkben.

 

De van itt még egy csavar

 

Az elhúzódó kizárásom oka azonban nem csak abban keresendő, hogy a választókerületi elnöknek mennyi dolga volt, hanem abban is, hogy hova küldtem el a kilépési kérelmemet. Ugyanis, mint kiderült,

 

a központi választókerületi e-mailfiókhoz, ahol landolt még nyáron az én levelem is, magának a választókerületi elnöknek sincsen hozzáférése.

 

Szóval hiába jeleztem annak rendje és módja szerint, hogy nem kívánok tovább a DK tagja lenni, a kilépésemet adminisztratíve kezdeményezni tudó Szabó Attila egyszerűen nem találkozott a levelemmel.

 

Így hónapokon keresztül vakon repültem tulajdonképpen én és a DK is. Én azt hittem, a háttérben, ha lassan is, de őrölnek a DK malmai, és hamarosan kézhez kapom a kizárásomról szóló levelet. Mindeközben a DK-sok azt hitték, nem is kezdeményeztem hivatalosan a kilépésemet, így aztán nem is foglalkoztak ezzel.

 

Egészen a legutóbbi cikkemig. Annak megjelenésekor keresett meg Szabó Attila, hogy küldjek neki egy hivatalos e-mailt a kilépési szándékomról, hogy legyen a kezében egy kilépési nyilatkozat, ami alapján kezdeményezheti tagsági nyilvántartásból való törlésemet. Válaszként elküldtem neki a nyári levelem képernyőképét, és végül ez kellett ahhoz, hogy a DK december 20-ra virradóan kizárjon a soraiból.

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

97,4 százalékkal erősítették meg tisztségében a volt kormányfőt.

„Ha egy orgánum a neonáci szervezetek oldalára áll, fasiszta nézeteket képvisel, akkor nem lehet a demokratikus diskurzus része” – véli a nyolcadik kerület.

A TASZ szerint Karácsony Gergely főpolgármester akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít megszokottnak.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás