+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 18. szerda, 08:28
Sőt, van egy elefántcsontparti résztvevője is az idei év egyik legfurcsább felállású helyzetének, ami onnan indult, hogy a focista kiállt az ujgur kisebbség mellett.

Azt talán senki nem gondolta volna, hogy ennyire nemzetközi hátterű balhé lesz az Arsenal futballistája, Mesut Özil Kínában elnyomott muszlimok melletti kiállásából, de ez is összejött: maga az USA külügyminisztere, Mike Pompeo Twitteren biztosította Mesut Özilt a támogatásáról:

 

„A Kínai Kommunista Párt propagandája cenzurázhatja az Arsenal meccseit egész szezonban, de az igazság kiderül. A Kínai Kommunista Párt nem rejtheti el, mennyire súlyosan sérti az ujgurok és a világ több vallási csoportjainak is emberi jogait.”

 

Azért kicsit ízlelgessük: a török származású, amúgy Németországban felnőtt és német válogatott Mesut Özil kiáll az elnyomó kínai kormány ellen pár szóban, ami miatt a kínai kormány törli az angol Arsenal meccsét a kínálatából, hogy Amerika külügyminisztere is kiossza őket ezért.

 

Aki lemaradt volna: a focista Özil arra kérte a világ muszlimjait, tegyenek többet a Kínában átnevelő táborokban kínzott ujgurokért, akiket harcosoknak nevezett, ráadásul Kelet-Türkesztánnak hívta Xinjiang tartományt, ami nem csak a történelmi név, hanem például a kínában terrorszervezetként nyilvántartott Turkesztáni Iszlám Párt is. Az Instagramon közzé tett felhívás után a nyugati sportokban rengeteg pénzzel érdekelt Kína törölte Özil klubcsapata, az Arsenal meccsét a kínálatából.

 

Hétfőn már közleményt is adott ki erről Kína külügyminisztériuma, amiben azt hangoztatták, hogy Mesut Özilt csupa hamis állítás és álhír vezethette félre.

 

Azért úgy tűnik, Kínának sikerül elővennie egy az országgal elégedett muszlimot is: a 36 éves, jelenleg a kínai Csingtao Huangaj csapatánál játszó Yaya Touré is megnyilvánult. 

 

„A focistáknak a focinál kéne maradnia, a politikusoknak pedig a politikánál. Ha ilyen dolgokba szólsz bele, nagyon sok bajod származhat belőle. Muszlimként nehéz kérdés ez, és ez az ő választása. De szerintem rosszul tette, hogy ezeket mondta”

 

 – mondta a korábban a Barcelonában és a Manchester Cityben játszott elefántcsontparti focista.

 

Touré megszólalásában nem is az az érdekes, hogy ezzel negyedik kontinensként afrikai véleményezője is van a balhénak, hanem az, hogy korábban annyira fontos volt neki a vallása, hogy az angol Premier League-ben főleg miatta változtatták meg azt a szokást, hogy pezsgőt adnak a meccsek legjobb játékosainak, ő ugyanis a vallása miatt nem fogadta el azt (az már tényleg csak fun fact, hogy ennek ellenére 2016-ban 18 hónapra vették el a jogosítványát ittas vezetésért).

 

Mesut Özil támogatói hirtelen egészen nagy mértékben nőttek, pedig nem is olyan régen még egész más módon kötődött a nacionalizmushoz: bár ő volt a 2014-ben világbajnokságot nyert német válogatott alapembere, egyúttal a török hátterű fiatalok integrációjának egyik mintaképe, gyakorlatilag kiátkozták az országból, miután a török választások előtt lelkesen pózolt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Bár akkor még sokan azzal magyarázták, csak egy képről van szó az autokrata vezetővel, azóta Erdoğan már Özil esküvői tanúja volt, a bulin pedig török szélsőjobbos slágerek szóltak, Özil pedig szinte búcsúként üzente meg Németországnak, hogy ameddig jól ment neki a játék, addig német volt, amikor kicsit gyengébben, akkor mindig csak egy bevándorló.

 

A legjobban amúgy valószínűleg Özil klubcsapata, a Arsenal szívta meg ezt a botrányt: az egykor a világ legjobbjai közt számon tartott Özil már évek óta csak azért játszik náluk, mert a szerződésében meghatározott csillagászati fizetését egy másik klub sem akarja elvinni őt tőlük, és az idei szezon nagyrészét is leginkább a cserepadon töltötte. Bár a klub próbált elhatárolódni Özil kijelentésétől, a kínai tévé így is levette őket a műsorról, és ha ez folytatódik, komoly közvetítési pénzeket fognak bukni a londoniak. Emellett talán nem is érdemes megemlíteni, hogy a levett meccsükön ráadásul hazai pályán kaptak ki simán három góllal a Manchester Citytől.

 

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás