+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 18. szerda, 08:28
Sőt, van egy elefántcsontparti résztvevője is az idei év egyik legfurcsább felállású helyzetének, ami onnan indult, hogy a focista kiállt az ujgur kisebbség mellett.

Azt talán senki nem gondolta volna, hogy ennyire nemzetközi hátterű balhé lesz az Arsenal futballistája, Mesut Özil Kínában elnyomott muszlimok melletti kiállásából, de ez is összejött: maga az USA külügyminisztere, Mike Pompeo Twitteren biztosította Mesut Özilt a támogatásáról:

 

„A Kínai Kommunista Párt propagandája cenzurázhatja az Arsenal meccseit egész szezonban, de az igazság kiderül. A Kínai Kommunista Párt nem rejtheti el, mennyire súlyosan sérti az ujgurok és a világ több vallási csoportjainak is emberi jogait.”

 

Azért kicsit ízlelgessük: a török származású, amúgy Németországban felnőtt és német válogatott Mesut Özil kiáll az elnyomó kínai kormány ellen pár szóban, ami miatt a kínai kormány törli az angol Arsenal meccsét a kínálatából, hogy Amerika külügyminisztere is kiossza őket ezért.

 

Aki lemaradt volna: a focista Özil arra kérte a világ muszlimjait, tegyenek többet a Kínában átnevelő táborokban kínzott ujgurokért, akiket harcosoknak nevezett, ráadásul Kelet-Türkesztánnak hívta Xinjiang tartományt, ami nem csak a történelmi név, hanem például a kínában terrorszervezetként nyilvántartott Turkesztáni Iszlám Párt is. Az Instagramon közzé tett felhívás után a nyugati sportokban rengeteg pénzzel érdekelt Kína törölte Özil klubcsapata, az Arsenal meccsét a kínálatából.

 

Hétfőn már közleményt is adott ki erről Kína külügyminisztériuma, amiben azt hangoztatták, hogy Mesut Özilt csupa hamis állítás és álhír vezethette félre.

 

Azért úgy tűnik, Kínának sikerül elővennie egy az országgal elégedett muszlimot is: a 36 éves, jelenleg a kínai Csingtao Huangaj csapatánál játszó Yaya Touré is megnyilvánult. 

 

„A focistáknak a focinál kéne maradnia, a politikusoknak pedig a politikánál. Ha ilyen dolgokba szólsz bele, nagyon sok bajod származhat belőle. Muszlimként nehéz kérdés ez, és ez az ő választása. De szerintem rosszul tette, hogy ezeket mondta”

 

 – mondta a korábban a Barcelonában és a Manchester Cityben játszott elefántcsontparti focista.

 

Touré megszólalásában nem is az az érdekes, hogy ezzel negyedik kontinensként afrikai véleményezője is van a balhénak, hanem az, hogy korábban annyira fontos volt neki a vallása, hogy az angol Premier League-ben főleg miatta változtatták meg azt a szokást, hogy pezsgőt adnak a meccsek legjobb játékosainak, ő ugyanis a vallása miatt nem fogadta el azt (az már tényleg csak fun fact, hogy ennek ellenére 2016-ban 18 hónapra vették el a jogosítványát ittas vezetésért).

 

Mesut Özil támogatói hirtelen egészen nagy mértékben nőttek, pedig nem is olyan régen még egész más módon kötődött a nacionalizmushoz: bár ő volt a 2014-ben világbajnokságot nyert német válogatott alapembere, egyúttal a török hátterű fiatalok integrációjának egyik mintaképe, gyakorlatilag kiátkozták az országból, miután a török választások előtt lelkesen pózolt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Bár akkor még sokan azzal magyarázták, csak egy képről van szó az autokrata vezetővel, azóta Erdoğan már Özil esküvői tanúja volt, a bulin pedig török szélsőjobbos slágerek szóltak, Özil pedig szinte búcsúként üzente meg Németországnak, hogy ameddig jól ment neki a játék, addig német volt, amikor kicsit gyengébben, akkor mindig csak egy bevándorló.

 

A legjobban amúgy valószínűleg Özil klubcsapata, a Arsenal szívta meg ezt a botrányt: az egykor a világ legjobbjai közt számon tartott Özil már évek óta csak azért játszik náluk, mert a szerződésében meghatározott csillagászati fizetését egy másik klub sem akarja elvinni őt tőlük, és az idei szezon nagyrészét is leginkább a cserepadon töltötte. Bár a klub próbált elhatárolódni Özil kijelentésétől, a kínai tévé így is levette őket a műsorról, és ha ez folytatódik, komoly közvetítési pénzeket fognak bukni a londoniak. Emellett talán nem is érdemes megemlíteni, hogy a levett meccsükön ráadásul hazai pályán kaptak ki simán három góllal a Manchester Citytől.

 

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Az országos tisztifőorvos szerint ez nem segíti a járvány kezelését. Összefoglaltuk, mi hangzott el a pénteki koronatájékoztatón!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás