Nem kellett volna szó szerint venni a pedofilozós tweetemet, vallja Elon Musk

Szerző: Illés Gergő
2019.12.04. 09:33

A Tesla-vezér minden ok nélkül pedofilozta le tavaly a thaiföldi gyerekek barlangból való kimentését irányító búvárt, most bíróságon kell védekeznie.

Nem kellett volna szó szerint venni a pedofilozós tweetemet, vallja Elon Musk

Óriási felháborodást váltott ki világszerte, mikor Elon Musk, a Tesla elektromosautó-cég vezérigazgatója tavaly nyáron lepedofilozta a Thaiföldön gyerekeket egy sötét barlangból kimentő búvárt, a brit búvár által viszont az üzletember ellen indított rágalmazási perben Musk kedden azt vallotta:

a pedofilozós tweetet nem kellett volna „szó szerint” érteni,

és ő csupán a búvár által ellene tett megjegyzésre válaszolt, amelyet maga az üzletember sértőnek vélt. A Reuters beszámolója szerint a Tesla-vezér és a SpaceX űrkutatási cég alapítója kedden elnézést kért a felperestől, aki azért indított ellene pert, mert szerinte Musk megkárosította a hírnevét.

Dugd fel a tengeralattjáród oda, ahol fáj

A tavalyi nyár nagy sztorija volt ugyanis, mikor egy rendkívül szűk és sötét thaiföldi barlangban hetekre ragadt ott egy helyi ifjúsági focicsapat, valamint az edzőjük. Mivel a barlang rendkívül szűk, legkeskenyebb pontján csupán 38 centiméter átmérőjű volt, a gyerekek kimentése komoly előkészületeket és szakértelmet igényelt. Végül egy profi búvárokból álló csapat hozta ki a barlangból egyenként a focicsapat tagjait és edzőjüket, a búvárokat pedig a brit Vernon Unsworth vezette.

Persze Elon Musknak volt egy jobb ötlete: gyorsan tervezett és legyártott volna egy minitengeralattjárót, melyben a gyerekek biztonságosan ki tudnak jutni. Unsworth ugyanakkor nem csinált titkot belőle, hogy hülyeségnek tartja Musk ötletét, sőt,

oda is vágta a vállalkozónak, hogy ötlete csak egy „PR-mutatvány”, és „dugja fel magának a tengeralattjáróját oda, ahol fáj”.

Végül a gyerekek megmenekültek, a mentés lezárult, de Musk akkor dobta le a közösségimédia-atombombát: a mentést vezető búvárt, Unsworthot egyszerűen lepedofilozta. „Tudod mit, ne is fáraszd magad a videóval. Majd megcsináljuk mi, ahogyan a minitengeralattjáróval gond nélkül végigmegyünk a Cave 5-ön. Bocs, pedó srác, csak kérned kellett volna” – vágott oda az azóta már kitörölt tweetben a vállalkozó.

Ezután Unsworth rágalmazási pert indított Musk ellen, ezen pedig már az sem segített, mikor az üzletember elnézést kért és megjegyezte: Dél-Afrikában, ahol felnőtt, a lepedofilozás gyakori sértés volt, ezért használta ő is.

De hát ő kezdte!

Musk a mostani tárgyaláson azt nyilatkozta, Unsworth tweetje csupán „egy ki nem provokált támadás volt a gyerekek megsegítésére tett jószándékú próbálkozásban”. „Helytelen és sértő volt, így én viszontsértettem őt” – mondta Musk a bíróságon, aki mikor válaszolt Unsworth tweetjére, elmondása szerint nem volt tisztában, hogy a mentés vezetőjével beszél, azt hitte, „csak valami random ijesztő csávó az”.

„Feltételezem, hogy nem akart nekem feldugni egy tengeralattjárót...ahogyan én sem értettem szó szerint, hogy pedofil”

– védekezett, hozzátéve, hogy még egyszer elnézést kér Unsworthtől, ahogy azt már egy korábbi tweetben megtette.

A felperes és ügyvédje azzal támadták Muskot, hogy miután annak majdnem harmincmilliós követői bázisa van Twitteren, igazán tisztában lehetett volna azzal a jelentős befolyással, amivel bír a közvéleményre, és szavai emiatt komoly súlyt hordoztak. Musk erre úgy reagált: „az emberek sok mindent mondanak a Twitteren, ami nem igaz”.

Musk ügyvédje szerint viszont Unsworth nem úgy viselkedik, mint akit komolyan megbántott volna az ügy, ügyfelétől csupán pénzt akar: „A felperes azt mondja, borzalmasan sérült a jó hírneve, ezért pénz érdemel. Nos, nem érdemel” – érvelt Musk ügyvédje a tárgyaláson.

BORÍTÓKÉP: Flickr / Steve Jurvetson

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek