+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 4. szerda, 09:33
A Tesla-vezér minden ok nélkül pedofilozta le tavaly a thaiföldi gyerekek barlangból való kimentését irányító búvárt, most bíróságon kell védekeznie.

Óriási felháborodást váltott ki világszerte, mikor Elon Musk, a Tesla elektromosautó-cég vezérigazgatója tavaly nyáron lepedofilozta a Thaiföldön gyerekeket egy sötét barlangból kimentő búvárt, a brit búvár által viszont az üzletember ellen indított rágalmazási perben Musk kedden azt vallotta:

 

a pedofilozós tweetet nem kellett volna „szó szerint” érteni,

 

és ő csupán a búvár által ellene tett megjegyzésre válaszolt, amelyet maga az üzletember sértőnek vélt. A Reuters beszámolója szerint a Tesla-vezér és a SpaceX űrkutatási cég alapítója kedden elnézést kért a felperestől, aki azért indított ellene pert, mert szerinte Musk megkárosította a hírnevét.

 

Dugd fel a tengeralattjáród oda, ahol fáj

 

A tavalyi nyár nagy sztorija volt ugyanis, mikor egy rendkívül szűk és sötét thaiföldi barlangban hetekre ragadt ott egy helyi ifjúsági focicsapat, valamint az edzőjük. Mivel a barlang rendkívül szűk, legkeskenyebb pontján csupán 38 centiméter átmérőjű volt, a gyerekek kimentése komoly előkészületeket és szakértelmet igényelt. Végül egy profi búvárokból álló csapat hozta ki a barlangból egyenként a focicsapat tagjait és edzőjüket, a búvárokat pedig a brit Vernon Unsworth vezette.

 

Persze Elon Musknak volt egy jobb ötlete: gyorsan tervezett és legyártott volna egy minitengeralattjárót, melyben a gyerekek biztonságosan ki tudnak jutni. Unsworth ugyanakkor nem csinált titkot belőle, hogy hülyeségnek tartja Musk ötletét, sőt,

 

oda is vágta a vállalkozónak, hogy ötlete csak egy „PR-mutatvány”, és „dugja fel magának a tengeralattjáróját oda, ahol fáj”.

 

Végül a gyerekek megmenekültek, a mentés lezárult, de Musk akkor dobta le a közösségimédia-atombombát: a mentést vezető búvárt, Unsworthot egyszerűen lepedofilozta. „Tudod mit, ne is fáraszd magad a videóval. Majd megcsináljuk mi, ahogyan a minitengeralattjáróval gond nélkül végigmegyünk a Cave 5-ön. Bocs, pedó srác, csak kérned kellett volna” – vágott oda az azóta már kitörölt tweetben a vállalkozó.

 

 

Ezután Unsworth rágalmazási pert indított Musk ellen, ezen pedig már az sem segített, mikor az üzletember elnézést kért és megjegyezte: Dél-Afrikában, ahol felnőtt, a lepedofilozás gyakori sértés volt, ezért használta ő is.

 

De hát ő kezdte!

 

Musk a mostani tárgyaláson azt nyilatkozta, Unsworth tweetje csupán „egy ki nem provokált támadás volt a gyerekek megsegítésére tett jószándékú próbálkozásban”. „Helytelen és sértő volt, így én viszontsértettem őt” – mondta Musk a bíróságon, aki mikor válaszolt Unsworth tweetjére, elmondása szerint nem volt tisztában, hogy a mentés vezetőjével beszél, azt hitte, „csak valami random ijesztő csávó az”.

 

„Feltételezem, hogy nem akart nekem feldugni egy tengeralattjárót...ahogyan én sem értettem szó szerint, hogy pedofil”

 

– védekezett, hozzátéve, hogy még egyszer elnézést kér Unsworthtől, ahogy azt már egy korábbi tweetben megtette.

 

A felperes és ügyvédje azzal támadták Muskot, hogy miután annak majdnem harmincmilliós követői bázisa van Twitteren, igazán tisztában lehetett volna azzal a jelentős befolyással, amivel bír a közvéleményre, és szavai emiatt komoly súlyt hordoztak. Musk erre úgy reagált: „az emberek sok mindent mondanak a Twitteren, ami nem igaz”.

 

Musk ügyvédje szerint viszont Unsworth nem úgy viselkedik, mint akit komolyan megbántott volna az ügy, ügyfelétől csupán pénzt akar: „A felperes azt mondja, borzalmasan sérült a jó hírneve, ezért pénz érdemel. Nos, nem érdemel” – érvelt Musk ügyvédje a tárgyaláson.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / Steve Jurvetson

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás