+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 4. szerda, 09:33
A Tesla-vezér minden ok nélkül pedofilozta le tavaly a thaiföldi gyerekek barlangból való kimentését irányító búvárt, most bíróságon kell védekeznie.

Óriási felháborodást váltott ki világszerte, mikor Elon Musk, a Tesla elektromosautó-cég vezérigazgatója tavaly nyáron lepedofilozta a Thaiföldön gyerekeket egy sötét barlangból kimentő búvárt, a brit búvár által viszont az üzletember ellen indított rágalmazási perben Musk kedden azt vallotta:

 

a pedofilozós tweetet nem kellett volna „szó szerint” érteni,

 

és ő csupán a búvár által ellene tett megjegyzésre válaszolt, amelyet maga az üzletember sértőnek vélt. A Reuters beszámolója szerint a Tesla-vezér és a SpaceX űrkutatási cég alapítója kedden elnézést kért a felperestől, aki azért indított ellene pert, mert szerinte Musk megkárosította a hírnevét.

 

Dugd fel a tengeralattjáród oda, ahol fáj

 

A tavalyi nyár nagy sztorija volt ugyanis, mikor egy rendkívül szűk és sötét thaiföldi barlangban hetekre ragadt ott egy helyi ifjúsági focicsapat, valamint az edzőjük. Mivel a barlang rendkívül szűk, legkeskenyebb pontján csupán 38 centiméter átmérőjű volt, a gyerekek kimentése komoly előkészületeket és szakértelmet igényelt. Végül egy profi búvárokból álló csapat hozta ki a barlangból egyenként a focicsapat tagjait és edzőjüket, a búvárokat pedig a brit Vernon Unsworth vezette.

 

Persze Elon Musknak volt egy jobb ötlete: gyorsan tervezett és legyártott volna egy minitengeralattjárót, melyben a gyerekek biztonságosan ki tudnak jutni. Unsworth ugyanakkor nem csinált titkot belőle, hogy hülyeségnek tartja Musk ötletét, sőt,

 

oda is vágta a vállalkozónak, hogy ötlete csak egy „PR-mutatvány”, és „dugja fel magának a tengeralattjáróját oda, ahol fáj”.

 

Végül a gyerekek megmenekültek, a mentés lezárult, de Musk akkor dobta le a közösségimédia-atombombát: a mentést vezető búvárt, Unsworthot egyszerűen lepedofilozta. „Tudod mit, ne is fáraszd magad a videóval. Majd megcsináljuk mi, ahogyan a minitengeralattjáróval gond nélkül végigmegyünk a Cave 5-ön. Bocs, pedó srác, csak kérned kellett volna” – vágott oda az azóta már kitörölt tweetben a vállalkozó.

 

 

Ezután Unsworth rágalmazási pert indított Musk ellen, ezen pedig már az sem segített, mikor az üzletember elnézést kért és megjegyezte: Dél-Afrikában, ahol felnőtt, a lepedofilozás gyakori sértés volt, ezért használta ő is.

 

De hát ő kezdte!

 

Musk a mostani tárgyaláson azt nyilatkozta, Unsworth tweetje csupán „egy ki nem provokált támadás volt a gyerekek megsegítésére tett jószándékú próbálkozásban”. „Helytelen és sértő volt, így én viszontsértettem őt” – mondta Musk a bíróságon, aki mikor válaszolt Unsworth tweetjére, elmondása szerint nem volt tisztában, hogy a mentés vezetőjével beszél, azt hitte, „csak valami random ijesztő csávó az”.

 

„Feltételezem, hogy nem akart nekem feldugni egy tengeralattjárót...ahogyan én sem értettem szó szerint, hogy pedofil”

 

– védekezett, hozzátéve, hogy még egyszer elnézést kér Unsworthtől, ahogy azt már egy korábbi tweetben megtette.

 

A felperes és ügyvédje azzal támadták Muskot, hogy miután annak majdnem harmincmilliós követői bázisa van Twitteren, igazán tisztában lehetett volna azzal a jelentős befolyással, amivel bír a közvéleményre, és szavai emiatt komoly súlyt hordoztak. Musk erre úgy reagált: „az emberek sok mindent mondanak a Twitteren, ami nem igaz”.

 

Musk ügyvédje szerint viszont Unsworth nem úgy viselkedik, mint akit komolyan megbántott volna az ügy, ügyfelétől csupán pénzt akar: „A felperes azt mondja, borzalmasan sérült a jó hírneve, ezért pénz érdemel. Nos, nem érdemel” – érvelt Musk ügyvédje a tárgyaláson.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / Steve Jurvetson

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás