+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 4. szerda, 09:33
A Tesla-vezér minden ok nélkül pedofilozta le tavaly a thaiföldi gyerekek barlangból való kimentését irányító búvárt, most bíróságon kell védekeznie.

Óriási felháborodást váltott ki világszerte, mikor Elon Musk, a Tesla elektromosautó-cég vezérigazgatója tavaly nyáron lepedofilozta a Thaiföldön gyerekeket egy sötét barlangból kimentő búvárt, a brit búvár által viszont az üzletember ellen indított rágalmazási perben Musk kedden azt vallotta:

 

a pedofilozós tweetet nem kellett volna „szó szerint” érteni,

 

és ő csupán a búvár által ellene tett megjegyzésre válaszolt, amelyet maga az üzletember sértőnek vélt. A Reuters beszámolója szerint a Tesla-vezér és a SpaceX űrkutatási cég alapítója kedden elnézést kért a felperestől, aki azért indított ellene pert, mert szerinte Musk megkárosította a hírnevét.

 

Dugd fel a tengeralattjáród oda, ahol fáj

 

A tavalyi nyár nagy sztorija volt ugyanis, mikor egy rendkívül szűk és sötét thaiföldi barlangban hetekre ragadt ott egy helyi ifjúsági focicsapat, valamint az edzőjük. Mivel a barlang rendkívül szűk, legkeskenyebb pontján csupán 38 centiméter átmérőjű volt, a gyerekek kimentése komoly előkészületeket és szakértelmet igényelt. Végül egy profi búvárokból álló csapat hozta ki a barlangból egyenként a focicsapat tagjait és edzőjüket, a búvárokat pedig a brit Vernon Unsworth vezette.

 

Persze Elon Musknak volt egy jobb ötlete: gyorsan tervezett és legyártott volna egy minitengeralattjárót, melyben a gyerekek biztonságosan ki tudnak jutni. Unsworth ugyanakkor nem csinált titkot belőle, hogy hülyeségnek tartja Musk ötletét, sőt,

 

oda is vágta a vállalkozónak, hogy ötlete csak egy „PR-mutatvány”, és „dugja fel magának a tengeralattjáróját oda, ahol fáj”.

 

Végül a gyerekek megmenekültek, a mentés lezárult, de Musk akkor dobta le a közösségimédia-atombombát: a mentést vezető búvárt, Unsworthot egyszerűen lepedofilozta. „Tudod mit, ne is fáraszd magad a videóval. Majd megcsináljuk mi, ahogyan a minitengeralattjáróval gond nélkül végigmegyünk a Cave 5-ön. Bocs, pedó srác, csak kérned kellett volna” – vágott oda az azóta már kitörölt tweetben a vállalkozó.

 

 

Ezután Unsworth rágalmazási pert indított Musk ellen, ezen pedig már az sem segített, mikor az üzletember elnézést kért és megjegyezte: Dél-Afrikában, ahol felnőtt, a lepedofilozás gyakori sértés volt, ezért használta ő is.

 

De hát ő kezdte!

 

Musk a mostani tárgyaláson azt nyilatkozta, Unsworth tweetje csupán „egy ki nem provokált támadás volt a gyerekek megsegítésére tett jószándékú próbálkozásban”. „Helytelen és sértő volt, így én viszontsértettem őt” – mondta Musk a bíróságon, aki mikor válaszolt Unsworth tweetjére, elmondása szerint nem volt tisztában, hogy a mentés vezetőjével beszél, azt hitte, „csak valami random ijesztő csávó az”.

 

„Feltételezem, hogy nem akart nekem feldugni egy tengeralattjárót...ahogyan én sem értettem szó szerint, hogy pedofil”

 

– védekezett, hozzátéve, hogy még egyszer elnézést kér Unsworthtől, ahogy azt már egy korábbi tweetben megtette.

 

A felperes és ügyvédje azzal támadták Muskot, hogy miután annak majdnem harmincmilliós követői bázisa van Twitteren, igazán tisztában lehetett volna azzal a jelentős befolyással, amivel bír a közvéleményre, és szavai emiatt komoly súlyt hordoztak. Musk erre úgy reagált: „az emberek sok mindent mondanak a Twitteren, ami nem igaz”.

 

Musk ügyvédje szerint viszont Unsworth nem úgy viselkedik, mint akit komolyan megbántott volna az ügy, ügyfelétől csupán pénzt akar: „A felperes azt mondja, borzalmasan sérült a jó hírneve, ezért pénz érdemel. Nos, nem érdemel” – érvelt Musk ügyvédje a tárgyaláson.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / Steve Jurvetson

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás