Kell-e nekünk euró?

2019.12.03. 17:12

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Kell-e nekünk euró?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Újra fellángolt a vita arról, hogy bevezessék-e az eurót Magyarországon a jó magyar forint helyére. A bombát a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György robbantotta a Financial Times-ban megjelent írásában: szerinte az euró kudarc, azt valahogy meg kell reformálni, hiszen az eurózóna a mostani állapotában törékeny és fenntarthatatlan, ezért azt többsebességessé kell tenni akár úgy is, hogy távozni lehessen belőle.

A jegybankelnöki diagnózissal egyébként számos közgazdász egyetért. Ami a hét kérdése szempontjából lényeges, hogy Madár István a Portfólión megjelent írásában mindebből azt olvasta ki, hogy a magyar gazdaságpolitika letett arról, a szocialista-szabaddemokrata kormányok által korábban gyakran hangoztatott célról, hogy hazánk az euróövezet tagja legyen a közeljövőben – még ha Varga Mihály pénzügyminiszter arról is beszél, hogy de, de, ígéretes kezdeményezés ez az euródolog.

Még Matolcsy írása előtt, szeptemberben a Párbeszéd nevű baloldali-zöld párt parlamenti frakciója benyújtott egy határozati javaslatot a parlamentnek azt sürgetve, hogy mivel a forint akkorát zuhant a román lejhez és a horvát kunához képest, hogy a régió legsebezhetőbb valutájává vált, Magyarország tegyen határozott lépéseket az euró minél korábbi bevezetésének érdekében. Ezt a javaslatot végül decemberben visszavonta a párt.

Ezt az LMP, amelyik szintén zöld párt – igaz, balos és jobbos politikusokkal –, külön közleményben üdvözölte: „A túl nagy gazdasági és szociális különbségek, valamint az euró-tagországok eltérő gazdasági ciklusai miatt az euró nem segíti elő a periféria integrációját, és gazdasági stabilitást sem jelent automatikusan.”

„Aki Európa-párti, az nem lehet euróellenes!” – ezzel a felütéssel csatlakozott a vitához Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester, aki egyben az európai liberális és progresszív pártokat tömörítő ALDE-pártcsalád alelnöke is. Mint írja, le kéne számolni az euróellenes „schifferi kurzussal„ és „matolcsynomicsszal”, mert bár valóban rászorul pár reformra az euróövezet, mégis: az ahhoz való csatlakozás gazdasági stabilitást és növekedést, valamint nagyobb biztonságot, több és jobb lehetőséget jelent a világpiacon, ezért nem ragadhatunk meg a múltban. „És valljuk be: azért, mert aki az eurót ellenzi, az akarva-akaratlanul, de a történelem rossz oldalán áll” – így Berg Dániel, aki még a 338 forintos euróárfolyam rémképét is felhozza érvként az euró mielőbbi bevezetése mellett (az elmúlt tíz évben 336,86 volt a maximum, igaz, az pont idén november 28-án).

Az LMP részéről a zöldpárt országgyűlési képviselője, Ungár Péter (aki az Azonnali többségi tulajdonosa is) erre úgy reagált, hogy Berg egysíkú és leegyszerűsít, majd hozzátette: „Az a konstrukció, amiben [az euró] létezik, nem egy kőzet, ami kialakult, hanem egy politikai intézmény. Lehessen anélkül kritizálni, hogy kizárnak minket a történelem jó oldalán tevékenykedő élcsapatból.”

Szóval mit mondasz, kell-e nekünk euró?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek