+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. december 3. kedd, 17:12
Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Újra fellángolt a vita arról, hogy bevezessék-e az eurót Magyarországon a jó magyar forint helyére. A bombát a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György robbantotta a Financial Times-ban megjelent írásában: szerinte az euró kudarc, azt valahogy meg kell reformálni, hiszen az eurózóna a mostani állapotában törékeny és fenntarthatatlan, ezért azt többsebességessé kell tenni akár úgy is, hogy távozni lehessen belőle.

 

A jegybankelnöki diagnózissal egyébként számos közgazdász egyetért. Ami a hét kérdése szempontjából lényeges, hogy Madár István a Portfólión megjelent írásában mindebből azt olvasta ki, hogy a magyar gazdaságpolitika letett arról, a szocialista-szabaddemokrata kormányok által korábban gyakran hangoztatott célról, hogy hazánk az euróövezet tagja legyen a közeljövőben – még ha Varga Mihály pénzügyminiszter arról is beszél, hogy de, de, ígéretes kezdeményezés ez az euródolog.

 

Még Matolcsy írása előtt, szeptemberben a Párbeszéd nevű baloldali-zöld párt parlamenti frakciója benyújtott egy határozati javaslatot a parlamentnek azt sürgetve, hogy mivel a forint akkorát zuhant a román lejhez és a horvát kunához képest, hogy a régió legsebezhetőbb valutájává vált, Magyarország tegyen határozott lépéseket az euró minél korábbi bevezetésének érdekében. Ezt a javaslatot végül decemberben visszavonta a párt.

 

Ezt az LMP, amelyik szintén zöld párt – igaz, balos és jobbos politikusokkal –, külön közleményben üdvözölte: „A túl nagy gazdasági és szociális különbségek, valamint az euró-tagországok eltérő gazdasági ciklusai miatt az euró nem segíti elő a periféria integrációját, és gazdasági stabilitást sem jelent automatikusan.”

 

„Aki Európa-párti, az nem lehet euróellenes!” – ezzel a felütéssel csatlakozott a vitához Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester, aki egyben az európai liberális és progresszív pártokat tömörítő ALDE-pártcsalád alelnöke is. Mint írja, le kéne számolni az euróellenes „schifferi kurzussal„ és „matolcsynomicsszal”, mert bár valóban rászorul pár reformra az euróövezet, mégis: az ahhoz való csatlakozás gazdasági stabilitást és növekedést, valamint nagyobb biztonságot, több és jobb lehetőséget jelent a világpiacon, ezért nem ragadhatunk meg a múltban. „És valljuk be: azért, mert aki az eurót ellenzi, az akarva-akaratlanul, de a történelem rossz oldalán áll” – így Berg Dániel, aki még a 338 forintos euróárfolyam rémképét is felhozza érvként az euró mielőbbi bevezetése mellett (az elmúlt tíz évben 336,86 volt a maximum, igaz, az pont idén november 28-án).

 

Az LMP részéről a zöldpárt országgyűlési képviselője, Ungár Péter (aki az Azonnali többségi tulajdonosa is) erre úgy reagált, hogy Berg egysíkú és leegyszerűsít, majd hozzátette: „Az a konstrukció, amiben [az euró] létezik, nem egy kőzet, ami kialakult, hanem egy politikai intézmény. Lehessen anélkül kritizálni, hogy kizárnak minket a történelem jó oldalán tevékenykedő élcsapatból.”

 

Szóval mit mondasz, kell-e nekünk euró?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás