A Néppárt minden tagjának címeztem a populistás beszédet – Donald Tusk az Azonnalinak

Szerző: Bakó Bea
2019.11.21. 09:59

A Néppárt új elnöke nagyon szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban. Tusk az illiberális tendenciák ellen határozottan harcolna, de azt mondja: a populistáknak odaszúró tegnapi beszédét nem kifejezetten Orbánéknak, hanem minden Néppárt-tagnak címezte. Tusk decemberre várja a három bölcs jelentését, akikkel már konzultált is.

A Néppárt minden tagjának címeztem a populistás beszédet – Donald Tusk az Azonnalinak
„Nem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták”

– ezt mondta szerdán Donald Tusk, az Európai Néppárt frissen megválasztott elnöke, amit könnyű úgy értelmezni, hogy mindezzel Orbán Viktornak üzent; hiszen a Fidesz tagságát azért függesztették fel a Néppártban, hogy a Néppárt három veterán prominense, három bölcs segítségével kivizsgálják, a Fidesz betartja-e a pártcsalád kereszténydemokrata alapértékeit, a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat.

Tusk csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartott a Néppárt zágrábi kongresszusán, ahol az Azonnali arról kérdezte az új EPP-elnököt: Orbánnak címezte-e a mondandóját.

„Minden tagpártnak címeztem a mondandómat”

– válaszolt erre Tusk, hozzátéve: ez csak egy kommentár volt az erről szóló belső vitába, de semmi különös. Intenzív vita van erről, de ő nem pánikol: nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán képvisel, ugyanakkor mégis barátja a magyar miniszterelnök, akivel sok minden közös bennük.

Tusk az Azonnali kérdésére azt is elmondta: a három bölcs készülő jelentése kapcsán már megkereste a bölcsek közül a belga Herman Van Rompuy-t (az Európai Tanács volt elnökét) és a német Hans-Gert Pötteringet (aki korábban az Európai Parlament elnöke volt). Ők arról biztosították, hogy

még az év vége előtt a rendelkezésére bocsátják a jelentésüket a Fideszről, vagyis ez decemberben valószínű – mondta Tusk, hangsúlyozva, hogy erről „nagyon intenzív konzultáció lesz”.

A saját véleménye egyébként nyilvánvaló, ő már ezt többször kifejezte – emlékeztetett, megismételve, hogy határozottan küzdeni kell az illiberális tendenciák ellen. Ettől még persze Orbán is kifejezheti erről a véleményét, zárta a válaszát Tusk, aki nagyon szeretné, hogy a Fidesz ügyében január végéig döntés legyen a Néppártban.

Egy olasz újságíró arról is kérdezte Tuskot, hogy a Matteo Salvini-féle Lega beléphet-e az EPP-be. (Ezt ugyanis például Silvio Berlusconi korábbi olasz jobbközép miniszterelnök nagyon szeretné.) Tusk erre az újságírók derültségére mondta: elég sötét a fantáziája, de azért még annak is van határa. 

Joseph Daul, az EPP leköszönő elnöke sietett Tusk segítségére, mondván: nem is jött erre vonatkozó kérés a Legától, tehát a kérdés nem időszerű. 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek