Orbán teljesen elszigetelődött: magas rangú néppártiak az Azonnalinak

Szerző: Bukovics Martin
2019.11.20. 20:16

„A Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt” – közölte mosolyogva újságírókkal egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő a Néppárt zágrábi kongresszusán. Orbánnak úgy tűnik, nem jött meg a migrációkártya, a befolyása a nullával egyenlő. Ha ott is lenne a kongresszuson, a sarokban ülve tenné – mondja a magyar miniszterelnökről a Néppárt egyik prominense.

Orbán teljesen elszigetelődött: magas rangú néppártiak az Azonnalinak

Olvasói szemmel nézve valószínűleg izgalmas, újságírószemmel sajnos csak a szokásos ügymenet része, hogy a politikusok mennyire mást mondanak a kamerának és a háttérbeszélgetéseken. Az Azonnali a zágrábi Néppárt-kongresszuson több néppárti tisztségviselővel is beszélt a legnagyobb magyar tagpártjuk, a Fidesz helyzetéről – volt, akinek már elege volt a témából, és volt olyan is, aki „az EP-választás után már kifejezetten oldottan” közelített a felfüggesztett EPP-tagságú magyar kormánypártról.

Utóbbi, egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő egyenesen odáig ment, hogy mosolyogva közölte: 

„a Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt”.

Szerinte ennek oka ott keresendő, hogy a Fidesz-elnök „talált magának egy témát, a migrációt”, amivel a terve az volt, hogy ő lesz az a valaki, aki ementén összehozza a jobbközepet a populistákkal az európai színtéren, azaz a Néppártot a lengyel Jarosław Kaczyński pártjával, a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságossággal és az olasz Matteo Salvini-féle Legával, és így óriási befolyásra tesz szert a Néppártban.

„Csakhogy ez nem jött össze neki, mára a befolyása a nullával egyenlő, ha itt is ülne, a sarokban tenné.” (A fideszesek el se jöttek a kongresszusra, csak a KDNP.) Mint a politikus felhívta a figyelmet, vannak értékek és vörös vonalak Néppártban, és ő még ha populistának nem is nevezné Orbánt, olyannak viszont igen, aki veszélyes játékot űz azzal, hogy pont a migráció témájával felszítja a tüzet a populisták számára. „Ez a Néppártban abszolút no-go.”

A KDNP NÉPPÁRTI TAGSÁGA NINCS FELFÜGGESZTVE, ÉS ELVILEG EL IS JÖTTEK A DELEGÁLTJAIK A KONGRESSZUSRA, DE URSULA VON DER LEYEN BESZÉDÉT NEM HALLGATTÁK MEG.
Más, külpollal foglalkozó néppárti politikus arról beszélt az Azonnalinak, hogy őt az zavarja a Fideszben, hogy Ukrajna kérdésében a NATO-ban nem hajlandóak felvenni a közös álláspontot,

rendre megvétóznak mindent, ami Ukrajna és a NATO közeledésével kapcsolatos. A kérdésre, miszerint kinek kell engednie, azt mondta, egyértelműen a Fidesznek „kell bizonyítania és kompromisszumot kötnie, és megmutatnia, hogy tudnak viselkedni és európaiak lenni”.

Volt ugyanakkor olyan bajor politikus, aki az Azonnalinak arról beszélt, „jobb Orbánt a klubban tudni és itt vitatkozni vele”, mint nem, pláne mert ez meg is éri a Néppártnak, hiszen szerinte a fideszes EP-képviselők kiváló munkát végeznek, főleg az ismét az Európai Parlament alelnökének választott Járóka Líviát emelte itt ki a politikus. Mint mondta, főleg a német, az osztrák és az olasz EPP-tagpártok szeretnék, hogy a Fidesz ismét teljes jogú tagja legyen a Néppártnak, és a skandináv, valamint a Benelux országokbeliek a nagy ellenzői ennek.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Azonnalinak elmondta, a Néppárt zágrábi tanácskozásain nem volt ügy a Fidesz tagsága. Nem is igen lehet, hiszen a Fidesz és a Néppárt kompatibilitását vizsgáló három bölcs jelentése még el sem készült, noha eredeti menetrend szerint már rég a jobbközép pártcsalád vezetőinek asztalán lenne a helye.

A NÉPPÁRT INGYENESEN HASZNÁLHATÓ CSOCSÓASZTALOKKAL GONDOSKODIK ARRÓL, HOGY LAZÍTSANAK KICSIT A KONGRESSZUSON MEGFÁRADT POLITIKUSAIK, ITT PÉLDÁUL A SZLOVÉN SDS-ES JANEZ JANŠA KONCENTRÁL A LABDÁRA.

Az Európai Néppárt leendő elnöke, a Fidesszel már korábban is kifejezetten kritikus lengyel Donald Tusk zágrábi kongresszusi beszédében arról beszélt, hogy „semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal, (...) aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”. 

A Népszava EU-ügyi tudósítója szerint a három bölcs értékelő bizottsága január végén, február elején teszi közzé ajánlásait arról, maradhat-e a pártcsalád tagja a Fidesz. De ha a három veterán politikus siet a munkával, a Néppárt politikai választmányának január 15-i ülése is pontot tehet az ügy végére. Hacsak ki nem lépnek addig Orbánék, mint azt a bécsi Die Presse múlt heti cikke alapján többen is előrelátni vélik a jobbközép pártcsaládban.

FOTÓK: Bukovics Martin  / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek