+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 20. szerda, 20:16
„A Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt” – közölte mosolyogva újságírókkal egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő a Néppárt zágrábi kongresszusán. Orbánnak úgy tűnik, nem jött meg a migrációkártya, a befolyása a nullával egyenlő. Ha ott is lenne a kongresszuson, a sarokban ülve tenné – mondja a magyar miniszterelnökről a Néppárt egyik prominense.

Olvasói szemmel nézve valószínűleg izgalmas, újságírószemmel sajnos csak a szokásos ügymenet része, hogy a politikusok mennyire mást mondanak a kamerának és a háttérbeszélgetéseken. Az Azonnali a zágrábi Néppárt-kongresszuson több néppárti tisztségviselővel is beszélt a legnagyobb magyar tagpártjuk, a Fidesz helyzetéről – volt, akinek már elege volt a témából, és volt olyan is, aki „az EP-választás után már kifejezetten oldottan” közelített a felfüggesztett EPP-tagságú magyar kormánypártról.

 

Utóbbi, egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő egyenesen odáig ment, hogy mosolyogva közölte: 

 

„a Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt”.

 

Szerinte ennek oka ott keresendő, hogy a Fidesz-elnök „talált magának egy témát, a migrációt”, amivel a terve az volt, hogy ő lesz az a valaki, aki ementén összehozza a jobbközepet a populistákkal az európai színtéren, azaz a Néppártot a lengyel Jarosław Kaczyński pártjával, a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságossággal és az olasz Matteo Salvini-féle Legával, és így óriási befolyásra tesz szert a Néppártban.

 

„Csakhogy ez nem jött össze neki, mára a befolyása a nullával egyenlő, ha itt is ülne, a sarokban tenné.” (A fideszesek el se jöttek a kongresszusra, csak a KDNP.) Mint a politikus felhívta a figyelmet, vannak értékek és vörös vonalak Néppártban, és ő még ha populistának nem is nevezné Orbánt, olyannak viszont igen, aki veszélyes játékot űz azzal, hogy pont a migráció témájával felszítja a tüzet a populisták számára. „Ez a Néppártban abszolút no-go.”

 

A KDNP NÉPPÁRTI TAGSÁGA NINCS FELFÜGGESZTVE, ÉS ELVILEG EL IS JÖTTEK A DELEGÁLTJAIK A KONGRESSZUSRA, DE URSULA VON DER LEYEN BESZÉDÉT NEM HALLGATTÁK MEG.

 

Más, külpollal foglalkozó néppárti politikus arról beszélt az Azonnalinak, hogy őt az zavarja a Fideszben, hogy Ukrajna kérdésében a NATO-ban nem hajlandóak felvenni a közös álláspontot,

 

rendre megvétóznak mindent, ami Ukrajna és a NATO közeledésével kapcsolatos. A kérdésre, miszerint kinek kell engednie, azt mondta, egyértelműen a Fidesznek „kell bizonyítania és kompromisszumot kötnie, és megmutatnia, hogy tudnak viselkedni és európaiak lenni”.

 

Volt ugyanakkor olyan bajor politikus, aki az Azonnalinak arról beszélt, „jobb Orbánt a klubban tudni és itt vitatkozni vele”, mint nem, pláne mert ez meg is éri a Néppártnak, hiszen szerinte a fideszes EP-képviselők kiváló munkát végeznek, főleg az ismét az Európai Parlament alelnökének választott Járóka Líviát emelte itt ki a politikus. Mint mondta, főleg a német, az osztrák és az olasz EPP-tagpártok szeretnék, hogy a Fidesz ismét teljes jogú tagja legyen a Néppártnak, és a skandináv, valamint a Benelux országokbeliek a nagy ellenzői ennek.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Azonnalinak elmondta, a Néppárt zágrábi tanácskozásain nem volt ügy a Fidesz tagsága. Nem is igen lehet, hiszen a Fidesz és a Néppárt kompatibilitását vizsgáló három bölcs jelentése még el sem készült, noha eredeti menetrend szerint már rég a jobbközép pártcsalád vezetőinek asztalán lenne a helye.

 

A NÉPPÁRT INGYENESEN HASZNÁLHATÓ CSOCSÓASZTALOKKAL GONDOSKODIK ARRÓL, HOGY LAZÍTSANAK KICSIT A KONGRESSZUSON MEGFÁRADT POLITIKUSAIK, ITT PÉLDÁUL A SZLOVÉN SDS-ES JANEZ JANŠA KONCENTRÁL A LABDÁRA.

 

Az Európai Néppárt leendő elnöke, a Fidesszel már korábban is kifejezetten kritikus lengyel Donald Tusk zágrábi kongresszusi beszédében arról beszélt, hogy „semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal, (...) aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”. 

 

A Népszava EU-ügyi tudósítója szerint a három bölcs értékelő bizottsága január végén, február elején teszi közzé ajánlásait arról, maradhat-e a pártcsalád tagja a Fidesz. De ha a három veterán politikus siet a munkával, a Néppárt politikai választmányának január 15-i ülése is pontot tehet az ügy végére. Hacsak ki nem lépnek addig Orbánék, mint azt a bécsi Die Presse múlt heti cikke alapján többen is előrelátni vélik a jobbközép pártcsaládban.

 

FOTÓK: Bukovics Martin  / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás