+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 20. szerda, 20:16
„A Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt” – közölte mosolyogva újságírókkal egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő a Néppárt zágrábi kongresszusán. Orbánnak úgy tűnik, nem jött meg a migrációkártya, a befolyása a nullával egyenlő. Ha ott is lenne a kongresszuson, a sarokban ülve tenné – mondja a magyar miniszterelnökről a Néppárt egyik prominense.

Olvasói szemmel nézve valószínűleg izgalmas, újságírószemmel sajnos csak a szokásos ügymenet része, hogy a politikusok mennyire mást mondanak a kamerának és a háttérbeszélgetéseken. Az Azonnali a zágrábi Néppárt-kongresszuson több néppárti tisztségviselővel is beszélt a legnagyobb magyar tagpártjuk, a Fidesz helyzetéről – volt, akinek már elege volt a témából, és volt olyan is, aki „az EP-választás után már kifejezetten oldottan” közelített a felfüggesztett EPP-tagságú magyar kormánypártról.

 

Utóbbi, egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő egyenesen odáig ment, hogy mosolyogva közölte: 

 

„a Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt”.

 

Szerinte ennek oka ott keresendő, hogy a Fidesz-elnök „talált magának egy témát, a migrációt”, amivel a terve az volt, hogy ő lesz az a valaki, aki ementén összehozza a jobbközepet a populistákkal az európai színtéren, azaz a Néppártot a lengyel Jarosław Kaczyński pártjával, a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságossággal és az olasz Matteo Salvini-féle Legával, és így óriási befolyásra tesz szert a Néppártban.

 

„Csakhogy ez nem jött össze neki, mára a befolyása a nullával egyenlő, ha itt is ülne, a sarokban tenné.” (A fideszesek el se jöttek a kongresszusra, csak a KDNP.) Mint a politikus felhívta a figyelmet, vannak értékek és vörös vonalak Néppártban, és ő még ha populistának nem is nevezné Orbánt, olyannak viszont igen, aki veszélyes játékot űz azzal, hogy pont a migráció témájával felszítja a tüzet a populisták számára. „Ez a Néppártban abszolút no-go.”

 

A KDNP NÉPPÁRTI TAGSÁGA NINCS FELFÜGGESZTVE, ÉS ELVILEG EL IS JÖTTEK A DELEGÁLTJAIK A KONGRESSZUSRA, DE URSULA VON DER LEYEN BESZÉDÉT NEM HALLGATTÁK MEG.

 

Más, külpollal foglalkozó néppárti politikus arról beszélt az Azonnalinak, hogy őt az zavarja a Fideszben, hogy Ukrajna kérdésében a NATO-ban nem hajlandóak felvenni a közös álláspontot,

 

rendre megvétóznak mindent, ami Ukrajna és a NATO közeledésével kapcsolatos. A kérdésre, miszerint kinek kell engednie, azt mondta, egyértelműen a Fidesznek „kell bizonyítania és kompromisszumot kötnie, és megmutatnia, hogy tudnak viselkedni és európaiak lenni”.

 

Volt ugyanakkor olyan bajor politikus, aki az Azonnalinak arról beszélt, „jobb Orbánt a klubban tudni és itt vitatkozni vele”, mint nem, pláne mert ez meg is éri a Néppártnak, hiszen szerinte a fideszes EP-képviselők kiváló munkát végeznek, főleg az ismét az Európai Parlament alelnökének választott Járóka Líviát emelte itt ki a politikus. Mint mondta, főleg a német, az osztrák és az olasz EPP-tagpártok szeretnék, hogy a Fidesz ismét teljes jogú tagja legyen a Néppártnak, és a skandináv, valamint a Benelux országokbeliek a nagy ellenzői ennek.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Azonnalinak elmondta, a Néppárt zágrábi tanácskozásain nem volt ügy a Fidesz tagsága. Nem is igen lehet, hiszen a Fidesz és a Néppárt kompatibilitását vizsgáló három bölcs jelentése még el sem készült, noha eredeti menetrend szerint már rég a jobbközép pártcsalád vezetőinek asztalán lenne a helye.

 

A NÉPPÁRT INGYENESEN HASZNÁLHATÓ CSOCSÓASZTALOKKAL GONDOSKODIK ARRÓL, HOGY LAZÍTSANAK KICSIT A KONGRESSZUSON MEGFÁRADT POLITIKUSAIK, ITT PÉLDÁUL A SZLOVÉN SDS-ES JANEZ JANŠA KONCENTRÁL A LABDÁRA.

 

Az Európai Néppárt leendő elnöke, a Fidesszel már korábban is kifejezetten kritikus lengyel Donald Tusk zágrábi kongresszusi beszédében arról beszélt, hogy „semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal, (...) aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”. 

 

A Népszava EU-ügyi tudósítója szerint a három bölcs értékelő bizottsága január végén, február elején teszi közzé ajánlásait arról, maradhat-e a pártcsalád tagja a Fidesz. De ha a három veterán politikus siet a munkával, a Néppárt politikai választmányának január 15-i ülése is pontot tehet az ügy végére. Hacsak ki nem lépnek addig Orbánék, mint azt a bécsi Die Presse múlt heti cikke alapján többen is előrelátni vélik a jobbközép pártcsaládban.

 

FOTÓK: Bukovics Martin  / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás