+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. november 18. hétfő, 08:40
Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Ami Sebestyén Balázs poénjainál is jobban összeköti az országot reggelenként.

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Az Azonnali rendszeres hírlevelében, a Reggeli feketében hétfő reggel Bukovics Martin a portugálok nemzeti édességéről írt, éspedig ezt:

 

„Nagyjából egy hete ilyenkor magyarázta nekem lelkesen egy lisszaboni Uber-sofőr, hogy neki egy nagy bűne van csak, de attól akkor se szabadulna meg, ha lehetne: hogy minden reggel betol a kávéja mellé egy pastel de natát. Egyszerűen annyira jól kiegészítik egymást az ízek, nem lehet ezt nem imádni, lelkesedett, miközben beszorultunk két villamos közé – egyúttal rengeteg turista fényképezőjének SD-kártyájára.

 

Én akkor még szkeptikus voltam a nagyjából minden kávézóban, minden kioszkban, minden szupermarketben, minden étteremben, minden piacon, na jó, mindenhol árult süteménnyel szemben: leveles tészta, pudingszerű töltelék, hát mi ebben a nagy cucc? Nem is tévedhettem volna nagyobbat:

 

a magyar Wikipédián csak portugál krémesként – lol – futtatott pastel de nata maga a portugál történelem és nemzeti identitás 2 in 1!”

 

De miről is van szó?

 

A pastel de nata úgy született, hogy az egyik belémi kolostor lakói az akkori szokásoknak megfelelően tojásfehérjét használtak szerzetesruháik keményítésére. Mivel megmaradt így egy csomó tojássárgája, kezdeniük kellett valamit vele. Elkezdtek hát süteményeket sütni. A Napóleon bukását követő brit megszállás elleni 1820-as liberális forradalom azonban sok jót nem hozott a Lisszabon melletti gyönyörű Szent Jeromos-kolostor lakóinak, a szerzetesrendeket ugyanis konkrétan feloszlatták. Annyira belejöttek viszont a sütésbe, hogy úgy döntöttek, boltot nyitnak a kolostor mellett, és elkezdik árulni a pastel de natát.

 

Persze nem mindenhol társul jó üzleti érzék a hit mellé: 1837-ben a szerzetesek eladták a receptet a szomszédos cukorgyárnak, ami azóta is vígan üzemelteti a boltot. Annyira, hogy elérte: csak az általuk készített süteményeket lehet pastel de Belémnek hívni. Minden más pasteis de nata (a pastel többesszáma a pasteis). Ami, mint írtam, tényleg mindenhol kapható Portugáliában. Van, ahol karamellásabb, van, ahol créme brulée-sebb, van, ahol flanosabb, van, ahol csak simán tojásosabb, van, ahol pudingosabb, van, ahol vastagabb a tészta, van, ahol a töltelék rengeteg, meg persze van, ahol csak simán tökéletes: a lényeg, hogy mindenhol van. És imádják.

 

Mivel a magyarok lelki alkata és történelmi tapasztatala állítólag nagyon hasonlít a portugálhoz – ott egy óriási gyarmatbirodalom, itt az ország területének 2/3-ának elvesztése, belesüllyedés a kisországlétbe –, ezért

 

adná magát, hogy itt is legyen egy olyan árkokat felülíró, betemető, meghaladó sütemény, mint a pastel de nata Portugáliában.

 

Ha már a nemzetközi focitornák csak négy-, de alsó hangon is max kétévente hozzák össze a nemzetet, legyen valami olyasmi, amihez ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Ami Sebestyén Balázs poénjainál is jobban összeköti az országot reggelenként.

 

De mi legyen az? Döntsétek el!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás