+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 18. hétfő, 20:05
Egy új kutatás szerint napi 78 perc zenehallgatással fent lehet tartani a mentális egészségünket. A kutatók javaslatukban még percre pontosan le is osztották, hogy milyen zenét mennyi ideig érdemes hallgatni.

Azt már régóta tudjuk, hogy a zenének van egészségmegőrző hatása. A Brit Hangtechnikai Akadémia új kutatása most azt is megmondja, hogy pontosan mennyi időt kell szánnunk zenehallgatásra, hogy egészségünket fenntartsuk. A Deezer zenei streamszolgáltató által rendelt nemzetközi kutatásban 7500 résztvevővel vizsgálták meg, hogy a zenehallgatási szokásaik hogyan hatnak a közérzetükre.

 

Az eredmények alapján napi 78 perc zenehallgatás az ajánlott dózis, amivel fenn tudjuk tartani a mentális egészségünket.

 

Ahhoz azonban, hogy a zene egészségmegőrző hatása a leginkább eredményes legyen, nem elég a mennyiséggel foglalkozni: olyan zenéket érdemes hallgatni, amik különböző érzelmi és fizikai hatást váltanak ki bennünk. Az eredmények alapján a kutatók egy kiegyensúlyozott zenei étrendet is összeállítottak. A 78 percben tehát hallgassunk:

 

+ 14 perc felemelő zenét, ami boldoggá tesz;

 

+ 16 perc nyugtató zenét, ami ellazít;

 

+ 16 perc olyan zenét, ami segít túllendülni a szomorúságon;

 

+ 15 perc motiválni képes zenét, ami növeli a koncentrációt;

 

+ 17 perc olyan zenét, ami segít kezelni, levezetni a dühöt.

 

Fontos persze, és a kutatók mindenhol hangsúlyozzák is, hogy az egyén a maga ízlésének megfelelően választja ki, számára mi a nyugtató vagy éppen a feszültséglevezető zene, így konkrét zeneválasztási javaslatokkal nem élnek.

 

A leginkább jellemző hatása a zenehallgatásnak a relaxált állapot volt: a résztvevők 90 százaléka mondta azt a maga választotta zenék meghallgatása után, hogy így érzi magát. 82 százalék érezte magát boldogabbnak, 47 százaléknak segített felülkerekednie az éppen aktuális szomorúságán, 32 százalék érezte magát koncentráltabbnak, míg 28 százaléknak sikerült a zene segítségével megbirkóznia a haragjával.

 

A kutatók szerint a 78 perces napi időkeret a legoptimálisabb, hogy a zenehallgatás ki tudja fejteni jótékony hatását, de átlagosan akár csak tizenegy perc is elég ahhoz, hogy érezzük a zenehallgatás előnyeit. Sőt, egy konkrét érzés,

 

a boldogság előhívásához már napi öt perc zenehallgatás is elegendő.

 

„A vidám zenék hallgatása növeli a véráramlást az agy jutalomközpontjában, és csökkenti azt a félelem érzéséért felelős amygdala környékén” – fűzte hozzá az eredményekhez Lyz Cooper, az egyik kutató.   

 

Kiderült az is, hogy melyik zenei stílus milyen terápiás hatások kiváltására a legalkalmasabb:

 

a boldogság érzését a popzene tudta leginkább növelni, a klasszikus zene segített a legjobban relaxált állapotba kerülni, míg a rockzene a düh feldolgozásában segített a legtöbbet a résztvevőknek.

 

NYITÓKÉP: Pexels.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás