Így hallgass zenét, ha boldog akarsz lenni

Szerző: Petróczi Rafael
2019.11.18. 20:05

Egy új kutatás szerint napi 78 perc zenehallgatással fent lehet tartani a mentális egészségünket. A kutatók javaslatukban még percre pontosan le is osztották, hogy milyen zenét mennyi ideig érdemes hallgatni.

Így hallgass zenét, ha boldog akarsz lenni

Azt már régóta tudjuk, hogy a zenének van egészségmegőrző hatása. A Brit Hangtechnikai Akadémia új kutatása most azt is megmondja, hogy pontosan mennyi időt kell szánnunk zenehallgatásra, hogy egészségünket fenntartsuk. A Deezer zenei streamszolgáltató által rendelt nemzetközi kutatásban 7500 résztvevővel vizsgálták meg, hogy a zenehallgatási szokásaik hogyan hatnak a közérzetükre.

Az eredmények alapján napi 78 perc zenehallgatás az ajánlott dózis, amivel fenn tudjuk tartani a mentális egészségünket.

Ahhoz azonban, hogy a zene egészségmegőrző hatása a leginkább eredményes legyen, nem elég a mennyiséggel foglalkozni: olyan zenéket érdemes hallgatni, amik különböző érzelmi és fizikai hatást váltanak ki bennünk. Az eredmények alapján a kutatók egy kiegyensúlyozott zenei étrendet is összeállítottak. A 78 percben tehát hallgassunk:

+ 14 perc felemelő zenét, ami boldoggá tesz;

+ 16 perc nyugtató zenét, ami ellazít;

+ 16 perc olyan zenét, ami segít túllendülni a szomorúságon;

+ 15 perc motiválni képes zenét, ami növeli a koncentrációt;

+ 17 perc olyan zenét, ami segít kezelni, levezetni a dühöt.

Fontos persze, és a kutatók mindenhol hangsúlyozzák is, hogy az egyén a maga ízlésének megfelelően választja ki, számára mi a nyugtató vagy éppen a feszültséglevezető zene, így konkrét zeneválasztási javaslatokkal nem élnek.

A leginkább jellemző hatása a zenehallgatásnak a relaxált állapot volt: a résztvevők 90 százaléka mondta azt a maga választotta zenék meghallgatása után, hogy így érzi magát. 82 százalék érezte magát boldogabbnak, 47 százaléknak segített felülkerekednie az éppen aktuális szomorúságán, 32 százalék érezte magát koncentráltabbnak, míg 28 százaléknak sikerült a zene segítségével megbirkóznia a haragjával.

A kutatók szerint a 78 perces napi időkeret a legoptimálisabb, hogy a zenehallgatás ki tudja fejteni jótékony hatását, de átlagosan akár csak tizenegy perc is elég ahhoz, hogy érezzük a zenehallgatás előnyeit. Sőt, egy konkrét érzés,

a boldogság előhívásához már napi öt perc zenehallgatás is elegendő.

„A vidám zenék hallgatása növeli a véráramlást az agy jutalomközpontjában, és csökkenti azt a félelem érzéséért felelős amygdala környékén” – fűzte hozzá az eredményekhez Lyz Cooper, az egyik kutató.   

Kiderült az is, hogy melyik zenei stílus milyen terápiás hatások kiváltására a legalkalmasabb:

a boldogság érzését a popzene tudta leginkább növelni, a klasszikus zene segített a legjobban relaxált állapotba kerülni, míg a rockzene a düh feldolgozásában segített a legtöbbet a résztvevőknek.

NYITÓKÉP: Pexels.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek