+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 18. hétfő, 20:05
Egy új kutatás szerint napi 78 perc zenehallgatással fent lehet tartani a mentális egészségünket. A kutatók javaslatukban még percre pontosan le is osztották, hogy milyen zenét mennyi ideig érdemes hallgatni.

Azt már régóta tudjuk, hogy a zenének van egészségmegőrző hatása. A Brit Hangtechnikai Akadémia új kutatása most azt is megmondja, hogy pontosan mennyi időt kell szánnunk zenehallgatásra, hogy egészségünket fenntartsuk. A Deezer zenei streamszolgáltató által rendelt nemzetközi kutatásban 7500 résztvevővel vizsgálták meg, hogy a zenehallgatási szokásaik hogyan hatnak a közérzetükre.

 

Az eredmények alapján napi 78 perc zenehallgatás az ajánlott dózis, amivel fenn tudjuk tartani a mentális egészségünket.

 

Ahhoz azonban, hogy a zene egészségmegőrző hatása a leginkább eredményes legyen, nem elég a mennyiséggel foglalkozni: olyan zenéket érdemes hallgatni, amik különböző érzelmi és fizikai hatást váltanak ki bennünk. Az eredmények alapján a kutatók egy kiegyensúlyozott zenei étrendet is összeállítottak. A 78 percben tehát hallgassunk:

 

+ 14 perc felemelő zenét, ami boldoggá tesz;

 

+ 16 perc nyugtató zenét, ami ellazít;

 

+ 16 perc olyan zenét, ami segít túllendülni a szomorúságon;

 

+ 15 perc motiválni képes zenét, ami növeli a koncentrációt;

 

+ 17 perc olyan zenét, ami segít kezelni, levezetni a dühöt.

 

Fontos persze, és a kutatók mindenhol hangsúlyozzák is, hogy az egyén a maga ízlésének megfelelően választja ki, számára mi a nyugtató vagy éppen a feszültséglevezető zene, így konkrét zeneválasztási javaslatokkal nem élnek.

 

A leginkább jellemző hatása a zenehallgatásnak a relaxált állapot volt: a résztvevők 90 százaléka mondta azt a maga választotta zenék meghallgatása után, hogy így érzi magát. 82 százalék érezte magát boldogabbnak, 47 százaléknak segített felülkerekednie az éppen aktuális szomorúságán, 32 százalék érezte magát koncentráltabbnak, míg 28 százaléknak sikerült a zene segítségével megbirkóznia a haragjával.

 

A kutatók szerint a 78 perces napi időkeret a legoptimálisabb, hogy a zenehallgatás ki tudja fejteni jótékony hatását, de átlagosan akár csak tizenegy perc is elég ahhoz, hogy érezzük a zenehallgatás előnyeit. Sőt, egy konkrét érzés,

 

a boldogság előhívásához már napi öt perc zenehallgatás is elegendő.

 

„A vidám zenék hallgatása növeli a véráramlást az agy jutalomközpontjában, és csökkenti azt a félelem érzéséért felelős amygdala környékén” – fűzte hozzá az eredményekhez Lyz Cooper, az egyik kutató.   

 

Kiderült az is, hogy melyik zenei stílus milyen terápiás hatások kiváltására a legalkalmasabb:

 

a boldogság érzését a popzene tudta leginkább növelni, a klasszikus zene segített a legjobban relaxált állapotba kerülni, míg a rockzene a düh feldolgozásában segített a legtöbbet a résztvevőknek.

 

NYITÓKÉP: Pexels.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás