+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 18. hétfő, 20:05
Egy új kutatás szerint napi 78 perc zenehallgatással fent lehet tartani a mentális egészségünket. A kutatók javaslatukban még percre pontosan le is osztották, hogy milyen zenét mennyi ideig érdemes hallgatni.

Azt már régóta tudjuk, hogy a zenének van egészségmegőrző hatása. A Brit Hangtechnikai Akadémia új kutatása most azt is megmondja, hogy pontosan mennyi időt kell szánnunk zenehallgatásra, hogy egészségünket fenntartsuk. A Deezer zenei streamszolgáltató által rendelt nemzetközi kutatásban 7500 résztvevővel vizsgálták meg, hogy a zenehallgatási szokásaik hogyan hatnak a közérzetükre.

 

Az eredmények alapján napi 78 perc zenehallgatás az ajánlott dózis, amivel fenn tudjuk tartani a mentális egészségünket.

 

Ahhoz azonban, hogy a zene egészségmegőrző hatása a leginkább eredményes legyen, nem elég a mennyiséggel foglalkozni: olyan zenéket érdemes hallgatni, amik különböző érzelmi és fizikai hatást váltanak ki bennünk. Az eredmények alapján a kutatók egy kiegyensúlyozott zenei étrendet is összeállítottak. A 78 percben tehát hallgassunk:

 

+ 14 perc felemelő zenét, ami boldoggá tesz;

 

+ 16 perc nyugtató zenét, ami ellazít;

 

+ 16 perc olyan zenét, ami segít túllendülni a szomorúságon;

 

+ 15 perc motiválni képes zenét, ami növeli a koncentrációt;

 

+ 17 perc olyan zenét, ami segít kezelni, levezetni a dühöt.

 

Fontos persze, és a kutatók mindenhol hangsúlyozzák is, hogy az egyén a maga ízlésének megfelelően választja ki, számára mi a nyugtató vagy éppen a feszültséglevezető zene, így konkrét zeneválasztási javaslatokkal nem élnek.

 

A leginkább jellemző hatása a zenehallgatásnak a relaxált állapot volt: a résztvevők 90 százaléka mondta azt a maga választotta zenék meghallgatása után, hogy így érzi magát. 82 százalék érezte magát boldogabbnak, 47 százaléknak segített felülkerekednie az éppen aktuális szomorúságán, 32 százalék érezte magát koncentráltabbnak, míg 28 százaléknak sikerült a zene segítségével megbirkóznia a haragjával.

 

A kutatók szerint a 78 perces napi időkeret a legoptimálisabb, hogy a zenehallgatás ki tudja fejteni jótékony hatását, de átlagosan akár csak tizenegy perc is elég ahhoz, hogy érezzük a zenehallgatás előnyeit. Sőt, egy konkrét érzés,

 

a boldogság előhívásához már napi öt perc zenehallgatás is elegendő.

 

„A vidám zenék hallgatása növeli a véráramlást az agy jutalomközpontjában, és csökkenti azt a félelem érzéséért felelős amygdala környékén” – fűzte hozzá az eredményekhez Lyz Cooper, az egyik kutató.   

 

Kiderült az is, hogy melyik zenei stílus milyen terápiás hatások kiváltására a legalkalmasabb:

 

a boldogság érzését a popzene tudta leginkább növelni, a klasszikus zene segített a legjobban relaxált állapotba kerülni, míg a rockzene a düh feldolgozásában segített a legtöbbet a résztvevőknek.

 

NYITÓKÉP: Pexels.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás