Fürjes: A magyar költségvetés kevesebb, mint fél ezreléknyi kiadása az új Puskás

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.11. 11:08

A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

Fürjes: A magyar költségvetés kevesebb, mint fél ezreléknyi kiadása az új Puskás

A köztévé Góóól 2 névre hallgató műsorának vendége tegnap nem a magyar futball szokásos nagyjai közül lett tegnap kiválasztva, hanem egy igazán különleges figura került elő: maga Fürjes Balázs, a Aréna építését is felügyelő, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Puskás Ferenc Aréna pénteki átadásával kapcsolatban tette kicsit rendbe a tévhiteket.

Például azt, hogy olyan drága lenne: Fürjes álltása szerint az erre költött 150 milliárd forint egy közepes és átlagos árszínvonalú arénát takar, úgyhogy sikerült a célkitűzés, hiszen nem akartak túl drágát, az a szint ugyanis felesleges lett volna, és Magyarország nem is engedhette volna meg magának.

 Sőt, kicsit a fanyalgóknak is kiszólt! „Végül összességében 150 milliárdból készült el az Aréna három év alatt,

ez a magyar költségvetésnek kevesebb, mint fél ezreléknyi kiadása volt, az ország pedig természetesen sokkal jobb állapotban van ahhoz, hogy ez megártson neki.

Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is.”

A kormánybiztos bedobta a szokásos “nem csak focira való” szöveget is, de szerinte még idő kell majd hozzá, hogy a nagy koncertszervezők felfedezzék maguknak az Arénát, illetve belengedett egy szép napon megrendezett NFL-mérkőzést is a sok konferencia és koncert mellett. Egészen addig ment, hogy futballból lesz ott a legkevesebb szinte, hiszen évi 6-8-10 meccs lesz ott, ezzel együtt bíznak a minimum nullszaldós, de inkább nyereséges üzemeltetésben.

A kormánybiztos lelkesítő szavai mellett pár dolog azért kimarad.

+ 2017 márciusában még 100 milliárd forintról volt szó, ez két év alatt nőtt meg úgy másfélszeresére, hogy az eredeti multifunkciós stadionnak csak egy lecsupaszított változata készült el.

+ Érdemes kiemelni, hogy ez a 150 milliárd is úgy lett 150 milliárd, hogy pár tételt nem a stadion árához csapnak hozzá: van itt alapítvány által intézett Puskás-kiálltás 3,9 milliárdért, vagy „a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítása” 7,8 milliárdért.

+ A 150 milliárd forint nem teljesen átlagos: bár Bukarestnek valamivel kisebb, 55 ezres nemzeti arénája van, ez speciel kijött 70 milliárd forintból, de a legtöbbet a 444 cikkében előtúrt Indianapolis Colts-pálya ára mondja el a dolgokról: az a 67 ezres stadion úgy lett kicsit drágább, mint az új Puskás, hogy 25 lift, 2 mozgójárda, a 2 óriáskivetítő és a teljes stadionon végighúzódó 360 fokos szalagkijelző is van benne.

A stadionavató mérkőzést Uruguay ellen tartják pénteken 19:00-ás kezdéssel, a meccsre – bár kicsit fura körülmények közöttm de – minden jegy elkelt, ezért évtizedek óta ez lesz a legnagyobb nézőszámmal büszkélkedő futballmeccs Magyarországon.

FOTÓ: MLSZ / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek