Kell ide egy nagy nemzetközi focimeccs? Sokat fizetünk érte? Fizetünk egyáltalán? Elmondjuk!

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.03. 16:16

2022-ben rég nem látott minőségű futballmeccset rendeznek Budapesten. Az Európa Liga döntőjéről ugyanakkor nem szabad elhallgatni, hogy igazán nagy presztízse csak ritkán van, ahogy azt sem, hogy olyan nagyon sokba elvileg nem kerülhet.

Kell ide egy nagy nemzetközi focimeccs? Sokat fizetünk érte? Fizetünk egyáltalán? Elmondjuk!

Bár annak a hírnek a fényében, hogy Orbán Viktor személyesen intézte a székesfehérvári futballcsapat ügyeit, kicsit elsikkadt a hét legnagyobb futballhíre, azért érdemes róla kicsit beszélni, hogy 2022-ben Európa Liga-döntőt rendeznek Budapesten a hosszú hánykolódás után felépített Puskás Arénában. Mivel a hazai közvélemény helyzetét ismerjük, annyira nem meglepő módon két egymáshoz alig kapcsolódó narratíva uralja az országot:

1. Óriási magyar sportdiplomáciai siker, megérte felépíteni a Puskást, fociláz van Magyarországon, hiszen páran már most arról érdeklődnek, hol lehet jegyet venni.

2. Orbán megint megvett valami hülyeséget Magyarországra, amire mi majd fizethetünk, hogy Rogánék jól szórakozzanak a VIP-ben egy teljesen érdektelen focimeccsen.

Ahogy lenni szokott, igazából egyiküknek sincs igaza, úgyhogy oszlassunk el pár tévhitet!

+ Óriási magyar sportdiplomáciai siker

Nem az. Bár sokan szeretnek róla lekezelően beszélni, Magyarország futballmúltjának köszönhetően konkrétan jár az, hogy rendezzen ilyesmit az UEFA Budapesten. Eddig is rendezett volna, csak nem volt hozzá stadion. Sportdiplomáciai siker az lett volna, ha például sikerül nyáron kijárni, hogy a bírót es a csapatot megfélelmlítő szurkolókkal dolgozó román Craiovát kizárják az Európa Ligából a Budapest Hovéddal játszott meccse után.

+ Fociláz van Magyarországon

Magyarországon mindig fociláz volt kicsit, hiszen bármelyik komolyabb külföldi csapat ideérkezésekor teltházat lehetett csinálni már a régi Népstadionban is.

Tényleges fociláz viszont akkor lesz, amikor egy magyar bajnokira vagy legalább a Fradin kívüli univerzum nemzetközi selejtezőmeccseire nem lasszóval kell fogni nézőket.

+ Orbán már megint megvett valami hülyeséget Magyarországra

Semmi nyoma nincs annak, hogy ezekért a döntőkért pénzt fizetnének a rendező országok, pályázni kell. Még azt sem lehet mondani, hogy a stadionnal vette meg, hiszen a Puskás enélkül a döntő nélkül is állna. Ugyanakkor soha nem lehet kizárni azt a szempontot, hogy az UEFA rettenetesen korrupt szervezet, de ez főleg az Európa-bajnokságok rendezésével kapcsolatban szokott kiderülni. Az EL-döntő rendezésének elnyerését viszont még ha meg is vettük valamivel, az sem biztos, hogy pénzzel.

+ Ez is csak ok jó sok túlárazott építkezésre

Részleteket még nem árultak el a döntőről, de meglepő lenne, ha emiatt szabnának át bármit is két év alatt. Budapest infrastruktúrája a mostani állapotában is elbír egy nagy futballeseményt, szállodával, tömegközlekedésssel és mindennel együtt. Ahogy az Európa-bajnoksághoz, úgy ehhez sincs szükség olimpiai falu és hasonlók építésére, egyedül szurkolói zónákat kell kialakítani egyes közterekből, de hát arról a városról beszélünk, ami elbírta az ennél jóval kevésbé komolyan vett Red Bull Air Race-t is évekig.

+ Elképesztő elismerés, hogy Budapesten rendezik a döntőt

Akkora, hogy a tavalyit Azerbajdzsánban rendezték például. Főleg a bakui döntő óta egyértelmű a világ nagyrésze számára, hogy az UEFA-t nem minden esetben érdeklik a szurkolói igények: Azerbajdzsánnak konkrétan semmiféle futballmúltja nincs, a helyi diktátor persze épített egy stadiont, ahol meg lehet rendezni mindent.

Igaz, az már a döntő előtt kiderült, hogy Baku konkrétan nem tudja ellátni a rendezői feladatokat, és a döntőt játszó Chelsea és Arsenal szurkolóinak azért adott csak 6-6 ezer jegyet, mert a város reptere nem bírta volna a megnövekedett forgalmat.

Az amúgy nagyjából mindenhova tömegesen utazó angolok a jegyek mennyiségét és az utazás költségét is annyira bántóan soknak érezték, hogy ezek egy részét is visszaküldték a klubok, de a meghívott szponzorok székeit is elkezdhették végül helyi vendégekkel feltölteni. Baku amúgy nagyon jól fekszik az UEFA-nál, hiszen teljesen érthetetlen módon ők is meccset fognak rendezni a nyári Eb-n.

Budapest természetesen jóval népszerűbb úticél lesz bárki szurkolói körében, mint Baku, talán itt a jegyárakat sem kell levinni ahhoz, hogy érdekeljen majd bárkit is.

+ Az Európa Liga presztízse óriási

Attól függ, mihez képest: az NB I-hez képest mindenképp, de egyáltalán nem véletlen, hogy az UEFA épp azért indít a főleg magyar klubcsapatok szintjén lévő bajnokságok számára egy harmadik számú nemzetközi kupát is, mert valahogy emelni szeretnék az UEFA-kupa utódjának nívóját. A jelenlegi formában a csoportkört főleg a legkisebb klubok veszik komolyan,

a nagyok általában a kieséses szakasz környékén kezdik komolyan venni az egészet, de azt is csak akkor, ha a hazai bajnokságukról már végleg lecsúsztak.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne nagy meccs: tavaly ugyebár londoni házidöntőt tartott az Arsenal és a Chelsea, előtte az Atletico Madrid nyerte meg a Marseille ellen. A nemzetközi fociban kevésbé pörgő nevek egyre ritkábban kerülnek el a döntőig: 2015-ben az ukrán Dnyipro épphogy kikapott a spanyol Sevillával szemben, előtte 2011-ben a portugál Braga került be a szintén portugál Porto ellen.

Összefoglalni úgy lehetne, hogy nem az Európa Liga presztízse óriási, hanem a párosításé lehet az: ha például hasonló jön össze, mint 2009-ben, amikor az ukrán Sahtar Doneck játszott a német Werder Bremennel Isztambulban, akkor azért kevésbé fog megőrülni világ spanyol focin szocializálódott része, mint mondjuk egy már nevében is jobban hangzó Manchester United-Ajaxon.

Az viszont kijelenthető, hogy a kupa nagysága a Bajnokok Ligája környékén sincs jelenleg, a nagy kluboknak inkább sebtapasz szokott lenni, de az is egyértelmű, hogy a budapesti EL-döntő inkább egyfajta előkészítője a BL-nek, amit nagyon meglepő lenne, ha nem itt rendeznének a következő öt év valamelyikében.

Csupa részeg randalírozik majd a városban

Igen, sőt, kiabálni is fognak, általában ezt csinálják az emberek, ha jó kedvük van, a randalírozás pedig nem valószínű különösebben.

NYITÓKÉP: A Puskás Aréna. Fotó: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek