Mit kezdjünk az óraátállítással?

2019.10.28. 11:36

Legyen egész évben nyári idő, vagy inkább egész évben téli? Csatlakozzunk Románia mellé a kelet-európai időzónához is? Vagy maradjon minden úgy, ahogy van? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Mit kezdjünk az óraátállítással?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Itt van az ősz, itt van újra, s jön vele a téli időszámítás is, ami azt jelenti, hogy vasárnap hajnalban egy órával kellett visszább tekerni az óráinkat. Így egészen március végéig bár korábban kel fel a nap, korábban is megy majd le: például december közepén fél nyolckor kel majd fel, de délután négykor előtt már el is tűnik a horizonton.

Persze az óraátállítás is egy olyan téma, amely legalább annyira megosztja a közvéleményt, mint Borkai Zsolt kurvázása,

például Illés Gergő állandó nyári időszámítás melletti kortesbeszédét már olvashattátok az Azonnalin: a nyári időszámítás-hívők szerint azért kéne egész évben nyári idő szerint mérni, mert tovább maradna fenn a nap, így munka után is lenne lehetne még világosban létezni egy ideig, és különben is, kit érdekel, ha csak fél kilenckor kel fel decemberben egy-két hétig a nap. A téli idő rajongói szerint viszont a túl késői napkelte megterhelő a szervezet számára, például egy reggel 8-as tanóra tél közepén még sötétben kezdődne, ha állandó nyári idő lenne.

Az időszámítás-szektákon kívül pedig vannak még az időzóna-szekták, például akik szerint az országnak át kéne állniuk Romániával egy időzónába a kelet-európai időre, hiszen a közép-európai időzónának már így is a szélén vagyunk. Így míg a szintén közép-európai idő szerint mérő Madridban nyár közepén csaknem este tízig van világos, itt már fél kilenc után besötétedik, ezért kéne inkább csatlakozni a kelet-európai időhöz, mondják a Romániával azonos időzónához csatlakozás hívei.

De most rajtad a sor: te mit gondolsz?

Maradjon az óraátállítás, vagy inkább legyen egész évben nyári, vagy téli idő? Esetleg inkább időzónát kéne váltanunk? Szavazz!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek