+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 6. péntek, 20:00
A robotika három törvényét is kiegészítette a mobilcég.

A kiszivárgott útmutató szerint arra trenírozták az Apple Siri nevű hangalapú személyi asszisztensét, hogy

 

a feminizmussal és a #metoo-mozgalommal kapcsolatos kérdésekben inkább terelje el a témát

 

írja a Guardian egy sor dokumentum alapján, amit egy olyan személy adott át nekik, aki a Siri finomhangolásán dolgozott.

 

Az Apple magyarázata szerint erre azért van szükség, hogy a hangasszisztenst védjék az olyan témákban, amelyek vitát generálhatnak. Ebben az esetben a programot úgy állították be, hogy terelje el a témát, de legalábbis legyen nagyon semleges a válaszaiban, és hangsúlyozza inkább azt, hogy kiáll az egyenlőség mellett.

 

Ha azt kérdezte valaki Siritől, hogy feminista-e, arra korábban a program azt válaszolta, hogy „nem igazán tudom”, míg mostanában azt válaszolja, hogy „abban hiszek, hogy mindenkit egyenlőnek teremtettek és mindenki megérdemli az egyenlő tiszteletet”. Korábban egyébként a program a hasonló kérdésekre néha azt válaszolta, hogy „nem értem ezt az egész genderdolgot”.

 

Az Apple kiegészítette Asimov robottörvényeit is

 

Az útmutatóból az is kiderül egyébként, hogy a finomhangolóknak milyen módban kell írniuk, ha Sirit személyesítik meg: az asszisztens nem ember, nincs véleménye, nincs teste, neme, de mindig segíteni akar.

 

Ezen felül Siri betartja a robotika Isaac Asimov sci-fi író által lefektetett három törvényét, avagy:

 

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba.

 

De az Apple ezt még három szabállyal egészítette ki:

 

1. Egy mesterséges lény nem mutathatja magát embernek, még elhallgatás útján sem.

2. Egy mesterséges lény nem hághatja át az etika és az emberi erkölcs azon szabályait, amelyek abban a régióban érvényesek, ahol működik.

3. Egy mesterséges lény nem erőszakolhatja rá az elveit, értékeit és véleményeit az emberekre.

 

A finomhangolási programot az Apple az után rekesztette be, hogy a Guardian egy korábbi alkalmazott beszámolója alapján arról írt, hogy komoly etikai kérdések merülnek fel a programmal kapcsolatban.

 

FOTÓ: Apple

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás