+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 4. szombat, 19:31
„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke, akinek nem tetszik, hogy csak az Apple eszközeiről lehet egy új appon keresztül szavazni egyes bizottságokban.

Csak az Apple gyártotta eszközökön, vagyis például iPadeken vagy iPhone-okon, működik az az iVote névre keresztelt alkalmazás, amit az elmúlt hetekben kezdtek használnia az Európai Parlament egyes bizottságaiban – ám ennél összetettebb problémák vannak vele kritikusai szerint – írja a Politico. Az iVote ellen az EP egyik alelnöke, az egyébként cseh kalózpárti Marcel Kolaja szólalt fel.

 

Kolaja és több képviselőtársa ugyanis azért sem hajlandó használni az alkalmazást, mert ahhoz el kéne fogadniuk az Apple – tehát egy amerikai óriáscég – felhasználási feltételeit.

 

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – mondta Kolaja.

 

A Netzpolitik nevű, digitális jogokkal foglalkozó blog egyébént nyilvánosságra hozott egy belső EP-s dokumentumot az iVote-tal kapcsolatban, abban azzal nyugtatják a jövendőbeli felhasználókat: ugyan szavazatukat az Apple iCloud névre keresztelt tárhelyének segítségével közvetítik, de szerintük az app nem képes összekapcsolni az iCloud-fiókot egy adott személlyel.

 

Egyébként az EP-plenáris ülésein más módszert alkalmaztak a voksoláshoz a koronavírus okozta kényszerű home office alatt: az e-mailes úton történő szavazást. Ez a gyakorlatban azt jelentette: a képviselőknek ki kellett nyomtatnia a szavazólapokat, kitöltenie, aláírnia, beszkennelnie, majd visszaküldeni azt az Európai Parlament titkárságához. A módszer ugyan segítette a hibák elkerülését, ám hihetetlenül nehézkes volt, ezért is kezdték el néhány bizottságban bevezetni az iVote-ot.

 

Azt Kolaja is elismerte, hogy az e-mailes szavazás korántsem tökéletes, de azt már egy másik kérdésnek nevezte, hogy mi lehet erre a megoldás. Szerint egyébként az EP-ben már dolgoznak azon, hogyan lehetne felhasználóbarátabb és gyorsabb az e-mailes szavazás.

 

FOTÓ: European Parliament​ / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás