Miért lehet aggályos, hogy egyes EP-bizottságokban már egy appon keresztül szavaznak?

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.04. 19:31

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke, akinek nem tetszik, hogy csak az Apple eszközeiről lehet egy új appon keresztül szavazni egyes bizottságokban.

Miért lehet aggályos, hogy egyes EP-bizottságokban már egy appon keresztül szavaznak?

Csak az Apple gyártotta eszközökön, vagyis például iPadeken vagy iPhone-okon, működik az az iVote névre keresztelt alkalmazás, amit az elmúlt hetekben kezdtek használnia az Európai Parlament egyes bizottságaiban – ám ennél összetettebb problémák vannak vele kritikusai szerint – írja a Politico. Az iVote ellen az EP egyik alelnöke, az egyébként cseh kalózpárti Marcel Kolaja szólalt fel.

Kolaja és több képviselőtársa ugyanis azért sem hajlandó használni az alkalmazást, mert ahhoz el kéne fogadniuk az Apple – tehát egy amerikai óriáscég – felhasználási feltételeit.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – mondta Kolaja.

A Netzpolitik nevű, digitális jogokkal foglalkozó blog egyébént nyilvánosságra hozott egy belső EP-s dokumentumot az iVote-tal kapcsolatban, abban azzal nyugtatják a jövendőbeli felhasználókat: ugyan szavazatukat az Apple iCloud névre keresztelt tárhelyének segítségével közvetítik, de szerintük az app nem képes összekapcsolni az iCloud-fiókot egy adott személlyel.

Egyébként az EP-plenáris ülésein más módszert alkalmaztak a voksoláshoz a koronavírus okozta kényszerű home office alatt: az e-mailes úton történő szavazást. Ez a gyakorlatban azt jelentette: a képviselőknek ki kellett nyomtatnia a szavazólapokat, kitöltenie, aláírnia, beszkennelnie, majd visszaküldeni azt az Európai Parlament titkárságához. A módszer ugyan segítette a hibák elkerülését, ám hihetetlenül nehézkes volt, ezért is kezdték el néhány bizottságban bevezetni az iVote-ot.

Azt Kolaja is elismerte, hogy az e-mailes szavazás korántsem tökéletes, de azt már egy másik kérdésnek nevezte, hogy mi lehet erre a megoldás. Szerint egyébként az EP-ben már dolgoznak azon, hogyan lehetne felhasználóbarátabb és gyorsabb az e-mailes szavazás.

FOTÓ: European Parliament​ / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek