Mit kell tudni az önkormányzati választásról? Íme, az Azonnali kisokosa!

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.24. 07:18

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük a fontos infókat!

Mit kell tudni az önkormányzati választásról? Íme, az Azonnali kisokosa!

Szombaton kezdetét veszi az önkormányzati kampány időszaka, ami egészen a választás végéig, vagyis október 13-én 19 óráig tart. Mik a legfontosabb tudnivalók? Összeszedtük!

Egyáltalán kik szavazhatnak?

Kezdjük az elején: minden Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy szavazhasson az önkormányzati választásokon. 

Sőt: még menekültek is szavazhatnak, ha magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, nagykorúak, és van menekült-, bevándorolt-, vagy letelepedett státuszuk.

Ugyanakkor azok a külföldön élő magyar állampolgárok, akiknek nincsen magyarországi lakcímük, nem szavazhatnak.

Hogyan segíthetem a kedvenc jelöltemet?

Fontos, hogy augusztus 24-én nemcsak a kampányidőszak vette kezdetét, de az ajánlásgyűjtés is, ami egészen szeptember 9-én délutánig tart. Aki már most tudja, kire szeretne szavazni, az azzal teheti a legtöbbet kedvence győzelméért, ha már az ajánlásgyűjtésnél is segíti, akár polgármesterjelöltről, akár egyéniben induló önkormányzatiképviselő-jelöltről van szó. Egy választópolgár egy adott jelöltnek csak egy ajánlást adhat, de ugyanaz a személy több jelöltetnek is aláírhat. 

Egy jelölt ajánlásához szükséges a választópolgár neve, lakcíme, személyi azonosítója (ismertebb nevén személyi száma) és a sajátkezű aláírása.

Fontos, hogy a személyi szám nem a személyi igazolványon, hanem a lakcímkártyán van, vagyis utóbbit érdemes magunknál tartani az aláírásnál.

Egy választópolgár csak és kizárólag azt a jelöltet tudja ajánlani, akinek a választókerületében van a lakcíme. Aki egyéni listás, vagy egyéni választókerületi képviselőjelölt lenne, annak az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százalékától kell ajánlást kapnia.

A  polgármesteri induláshoz szükséges ajánlásszám a település méretétől függ. Tízezer lakos alatt a választópolgárok három százalékától kell aláírás, százezer lakos alatt háromszáz választótól, míg afölött legalább ötszáztól kell ajánlást szerezni.

Budapesten pedig a főpolgármester-jelöltséghez legalább ötezer választópolgár ajánlása szükséges.

Szavazhatok-e máshol, mint a lakóhelyemen?

Aki nem a lakóhelyén szavazna, az megteheti, hogy a tartózkodási helye szerint voksol, viszont attól eltérő településre nem jelentkezhet át. Utóbbi is csak abban az esetben lehetséges, ha a választás időpontjának kiírása előtt legalább harminc nappal – vagyis idén június 26-áig – már tartózkodási helyet létesített az adott településen.

Nem árt észben tartani azt is, hogy aki a tartózkodási helyén szavaz, az csak és kizárólag az ottani jelöltekre voksolhat, nem pedig az állandó lakóhelye szerintiekre. Az átjelentkezés október 9-én délután 4 óráig lehetséges.

Akinek maradt még kérdése az önkormányzati választással kapcsolatban, annak érdemes nézegetnie a valasztas.hu oldalát további hasznos információkért.

NYITÓKÉP: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek