Több játszóteret, kevesebb kutyaszart, magyar Budapestet! Mit akarnak a 13. kerület jelöltjei?

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.16. 17:10

Egyetlen önkormányzati képviselői helyre kell időközi választást tartani Angyalföldön, és most már nyoma sincs az ellenzéki összefogásnak. Végigkérdeztük a jelölteket, mit akarnak.

Több játszóteret, kevesebb kutyaszart, magyar Budapestet! Mit akarnak a 13. kerület jelöltjei?

Egészen izgalmas helyzet alakult ki a 13. kerületben egy március elsejei időközi önkormányzatiképviselő-választás miatt. Az egy szem képviselői hely azért üresedett meg, mert az azt ősszel elnyerő momentumos Kerpel-Fronius Gábor inkább a főpolgármester-helyettességet választotta. Ez végül odavezetett, hogy a korábban egységes ellenzék összeveszett, így az MSZP és a Momentum is indít jelöltet, míg persze a Fidesz is lecsapna a posztra egy ex-LMP-s segítségével, akárcsak a Mi Hazánk, amely egy korábbi újpesti jelölttel vág neki a választásnak.

 

Egyébként a képviselői hely érdemben nem változtatna a hatalmas szocialista fölényen a képviselő-testületben.

 

Helyben ugyan igen erős a szocialista párt, ám ez sokkal inkább Tóth József polgármesternek szól, mint az MSZP országos teljesítményének. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a szocialisták 15 egyéni képviselői helyből 13-ban indíthattak saját jelöltet az összellenzéki megállapodás értelmében októberben, míg a Momentumnak és a DK-nak csak egyet-egyet biztosítottak. Mindezt annak ellenére, hogy utóbbi két párt látványosan jobban szerepelt az EP-választáson még tavaly májusban, mint az MSZP.

 

A 2019-es önkormányzati választás vége az lett,

 

hogy az összes ellenzéki jelölt tarolt a kerületben egyéniben, így tizenöt önkormányzati képviselőjük lett (jelenleg a lemondás miatt csak 14-en vannak), míg a kormánypárt a kompenzációs listáról hat képviselői helyet szerzett.

 

Mi ez a kavarás az ellenzéknél?

 

A Momentum és az MSZP azt követően veszett össze, hogy a 13. kerület 9. számú egyéni választói körzet képviselői székét egyéniben megnyerő Kerpel-Fronius Gábor lemondott, miután Karácsony Gergely egyik főpolgármester-helyettese lett belőle. A szocialisták emiatt azt kérték Kerpel-Froniustól, hadd indíthassanak ők embert a helyén.

 

Ebbe Kerpel-Fronius belement, ám ezt a Momentum elnöksége később nem engedélyezte.

 

Maga a a főpolgármester-helyettes az Azonnalinak adott nagyinterjújában is arról beszélt: hibát követett el, azt kellett volna mondani, hogy nem az ő hatásköre ezt a döntést meghozni, és egyébként is nyomásgyakorlás hatására bólintott rá. Utóbbit az MSZP visszautasította, és a Momentumot vádolta azzal, egyoldalúan borították az alkut. Végül a Momentum azt közölte decemberben, Polyák Krisztina politikusukat indítja Kerpel-Fronius helyén, majd rá nem sokkal az MSZP is kijelentette: nekik is lesz jelöltjük Vaju Viktória személyében.

 

Eközben a Tóth József polgármester népszerűsége miatt gyengélkedő Fidesz arra jutott: azt a Tempfli Józsefet indítja el, aki tavaly azzal keltett feltűnést, bár augusztusban hagyta el az LMP-t, szeptember elejére már fideszes jelöltként tűnt fel.

 

Ugyan tavaly ősszel még a Mi Hazánk jelöltjére nem lehetett szavazni ebben a választókörzetben, márciusban már nem kizárt, hogy lehet, ugyanis a párt azt a Nagy Zsoltot indítja itt, aki múlt októberben még az újpesti képviselőjelöltséggel próbálkozott – sikertelenül. A politikus utóbbival kapcsolatban azt írta az Azonnalinak: 1970 óta él a kerületben, ebből egy évtizedet pont ebben a választókerületben lakott. Újpesten azért indult, mert a MIÉP-es koalíciós jelölt visszalépett. 

 

Jó, de ki mit ígér?

 

Bár a belpolitikai körítés izgalmai miatt könnyű elfeledkezni a lényegről, azért mégiscsak az a választók szempontjából az egyik legfontosabb, melyik jelöltnek milyen programja van. Következzen a jelöltek három legfőbb vállalása!

 

A szocialisták és a Lokálpatrióta Egyesület közös jelöltje, Vaju Viktória arról beszélt az Azonnalinak, támogatni szeretné, hogy a lakhatási és a gyógyszertámogatásokra jogosultak köre kibővüljön a kerületben. Azt is szeretné elérni, hogy a megújuló energia felhasználásához a társasházak kapjanak önkormányzati támogatást, és azt is, hogy tovább erősödjön a köztisztaság. Utóbbit például több szemétgyűjtő kihelyezésével érné el. 

 

Ami a momentumos Polyák Krisztinát illeti, támogatja a macskaköves utak burkolatcseréjét – főként a Szegedi úton és a Szent László úton, továbbá azt, hogy a két út kereszteződésénél alakítsanak ki egy zebrát, ugyanis ott található a körzet egyetlen élelmiszerboltja. Elérné azt is, hogy nézzék át a jelenlegi önkormányzati lakásépítési programot, és keressenek benne forrást arra, hogy a régi építésű ingatlanokat felújítsák és akadálymentesítsék. Végül miután a kerület ezen része igen szemetes és kutyaürülékes, ezért növelné az utcai szemetesek számát, illetve kutyajátszóteret építtetne, hogy ne az utcára ürítsenek az ebek.

 

Az immár fideszes Tempfli József célkitűzései között többek közt szerepel, hogy több térfigyelőkamerát telepítsen a körzetbe, illetve szeretné, hogy épüljenek még játszóterek, hiszen sok új lakás épül a környéken. Hangsúlyozta: volt LMP-sként a zöld ügyek iránt erősen érzékeny, így biztosan odafigyelne arra, hogy a zöldterületeket jobban gondozzák. Az LMP-ből a Fideszhez való átüléséről az Azonnali kérdésére azt mondta: nem bánta meg a döntését „A kerületben öt esztendőn át ültem a fideszes kollégák mellett, és anélkül, hogy összebeszéltünk volna, gyakorlatilag minden kérdésben egyformán szavaztunk. Szép lassan közeledni kezdtünk egymáshoz sok vonatkozásban.”

 

A mihazánkos Nagy Zsolt – aki csak írásban kívánt kérdéseinkre válaszolni – azt írta: „Magyarországot, Budapestet és a XIII. kerületet őrizzük meg magyarnak! Mit ér a látszólagos jólét, ha már az utódok zöme bevándorló, például a közel- vagy távolkeleti esetleg afrikai kultúrkörhöz tartoznak?” A politikus úgy véli, a kerület túlzsúfolt, így nem érti, minek épülnek egész tömegeket befogadó lakótömbök, magas irodaházak.

 

„A vidék kiürül, itt meg nem lesz helye az óvodásoknak, iskolásoknak és a parkoló autóknak”

 

– írta érdeklődésünkre.

 

A jobboldalon kommunistázás, a ballib oldalon kakaskodás

 

Az Azonnali a mihazánkos Nagy Zsoltot arról is kérdezte, a jobboldali érzelmű emberek miért rá szavazzanak, miért ne a Fidesz jelöltjére. A politikus leszögezte: minden szavazatot vár, így a baloldali értékelvű emberekhez is szólni kíván.

 

„Tempfli József hozzászólásaiból egy régi munkásmozgalom után nosztalgiázó embert ismertem meg.

 

Már azon is csodálkoztam a Facebookra feltett képei és hozzászólásai alapján, hogy LMP-hez tartozott, de az meg végképp megbotránkoztat, hogy a Fidesz ejtőernyősként bevette soraiba. Nem lennék meglepve, ha nemsokára őket is otthagyná, így a baloldal után csalódást okozna a Fidesz nemzethez kötődő szavazóinak is” – írta a mihazánkos jelölt.

 

Tempfli egyébként tanult a Szovjetunióban, illetve hivatásos katonatiszt is volt. Saját bevallása szerint az egyik fő ok, amiért az LMP-től eltávolodott, az volt, hogy

 

„hozzá akartak nyúlni az orosz katonasírokhoz. Ez az, amiről azt gondoltam, számomra vállalhatatlan”

 

– mondta Tempfli, aki szerint ez 2018-ban „már nagyon pótcselekvés”. „Én ezt többször szóvá tettem az LMP-n belül, és aztán szép lassan lelkileg eltávolodtunk egymástól.”

 

Az MSZP és a Momentum jelöltjeit a pártjaik közti konfliktusról kérdeztük: mindketten hangsúlyozták, hogy nem fognak visszalépni. Arra a felvetésre, ha emiatt netán a fideszes jelölt nyerne, a momentumos Polyák Krisztina azt mondta: alapvetően ezt nem tartja reálisnak, de ha ez mégis megtörténne,

 

akkor az összes ellenzéki pártnak – a Momentumnak is – magába kellene néznie.

 

NYITÓKÉP: Tempfli József, Polyák Krisztina, Vaju Viktória, Nagy Zsolt / Forrás: Facebook

 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek