Ne etess medvét Erdélyben, mert jön a román állam, és megbírságol

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.22. 21:23

A szaporodó medvetámadások miatt száznegyven medve kilövését engedélyezték, de az embereket is le akarják szoktatni a medveszelídítésről Romániában.

Ne etess medvét Erdélyben, mert jön a román állam, és megbírságol

Száznegyven medve kilövését engedélyezte a román környezetvédelmi miniszter, miután egyre több medvetámadás történik – hétfőn maga a politikus, Graţiela Gavrilescu jelentette ezt be az Agerpres hírügynökség cikke szerint. A környezetvédelmi miniszter arra is utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket.

„Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (...), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba. Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk (...), s akkor nem lehet a felelősséget (...) sem a terület gondnokára, sem a kormányra hárítani” – nyilatkozta a zernyesti medverezervátumban a tárcavezető.

Mert a medvék tényleg bemennek a falvakba és városokba: se szeri, se száma azoknak a videóknak a Facebookon, amelyekben medvék székelyföldi kukákból eszik ki a maradékot. Jobb esetben: rosszabb esetben csak simán bemásznak a kertbe, és onnan néznek farkasszemet az ezt Facebookon lájvozó felhasználók okostelefonjaival.

Mint például itt egy bálványosi panzió előtt:

Vagy itt, amikor a medve annyira hozzászokott már a kolduláshoz, azaz ahhoz, hogy a hülye turisták etetik, hogy eleve keresi az autósok közelségét az utak mellett, ami eleve veszélyes:

Hát még itt, amikor szerencsétlen medve beszorul a kukába, és a rendőrségnek kell onnan kiszabadítania az állatot:

Románia eközben európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoz létre, elkezdi az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is. A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket, és nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán – ez elsősorban nevelés kérdése.

Medvéből egyébként messze Romániában van a legtöbb Európában a WWF információi szerint: a bolygó nagyjából 200 ezer barnamedvéjéből körülbelül 17 ezer található Európában, ebből több, mint hétezer a Kárpátokban él. A német közszolgálati Deutsche Welle meg is jegyzi, hogy a románok ebből jó bizniszt csinálnak: míg a medvevadászat a Ceaușescu-érában még kevesek privilégiuma volt, addig most már lényegében bárkit engednek medvére lövöldözni, ha kifizeti ennek árát. Ion Țiriac román milliárdosnak a Bihar megyei Bályokban (Balc) évenkénti vadászpartija például az ország egyik legexkluzívabb társasági eseménye, ahol nem csak a román gazdasági és politikai élet krémje fordul meg, de számos nyugat-európai üzletember is rendre tiszteletét teszi, mint mondjuk a német sajtóban Mister Russlandnak nevezett Klaus Mangold, akinek Magyarországot illető tevékenységét a Direkt36 úgy foglalta össze, hogy a rejtélyes német, aki Orbán oroszországi manővereit egyengeti.

Medvével összefutni annyira nem nehéz, hogy az Azonnalinak is sikerült a Transzfogarason látni egyet az út mellett:

CÍMLAPKÉP: Nicolae Grigorescu - Țigani cu ursul. Megtekinthető eredetiben a kolozsvári szépművészeti múzeumban.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek