Kína: Ellenséges erők akarják megosztani az országot

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.22. 07:40

Közleményt adtak ki az ország mesterségesen eltüntetett és sokszor vallása miatt átnevelt ujgur kisebbségéről.

Kína: Ellenséges erők akarják megosztani az országot

A kínai kormány hivatalos szövegben kommentálta az elmúlt hónapban az egész világot foglalkoztató témát: a helyi ujgur kisebbség átnevelő táborokba szállításáról és teljes megfigyeléséről nem beszélt, ellenben szerintük 

ellenséges erők, szeparatisták, vallási szélsőségesek és terroristák próbálták megosztani és széttörni Kínát a történelem és a tények eltorzításával.

A szöveg szerint a húszmilliós Hszincsiang tartomány a harmadik század óta Kína része, és a mostani etnikai és kulturális helyzet sokféle folyamat miatt alakult így, az iszlám viszont nem is az ujgurok őshonos hitvilága, és igazából csak az Arab Birodalom terjeszkedése miatt került oda.

Az ujgurokkal a Vice félórás dokumentumfilmje óta foglalkozik újra erőteljesen a világ: a helyieknek kormányzati engedély kell ahhoz is, hogy interjút adhassanak, nagyjából kétméterenként szereltek fel mindenhova térfigyelő kamerákat, útlevelet csak DNS- és vizeletminta után kapnak. Utóbbire azért van szükség, mert terhes ujgur nőket nem engednek ki az országból.

A helyiek szerint akit átnevelő táborba visznek, azok tulajdonképpen robotként térnek vissza, akik szakítanak minden addigi vallási hagyománnyal, viszont beszélni az állam kiterjedt besúgórendszere miatt nem hajlandók arról, mi történt a táborban. 

Hszincsiang Kína egyik legnagyobb tartománya, nagyjából húszmillió ember él benne. Több etnikum is él itt, de a legtöbben az ujgurok voltak, akik viszont Kína 50 éve folytatott állandó betelepítésének köszönhetően már valamivel kevesebb, mint a felét adják a lakosságnak. A történteket már az USA, illetve Törökország is éles hangon ítélte el.

FOTÓ: Youtube / Vice

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek