Egyelőre csak az biztos, hogy Kim Dzsongun eltűnt

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.26. 09:25

Az észak-koreai diktátort április 11 óta vizsgálják. Egyes hírek szerint halott, vagy a halálos ágyán van, de a legbiztosabb hír róla annyi, hogy megtalálták a privát vonatot, amin utazni szokott.

Egyelőre csak az biztos, hogy Kim Dzsongun eltűnt

Magyar idő szerint szombat este a TMZ jelentette ki címében egészen konkrétan, hogy meghalt Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun, miután orvosai hibáztak szívműtétje közben.

A cím alatt valamit finomított a bulvárban utazó újság: azt se tartja kizártnak, hogy még nem halt meg, de a halálos ágyán van, és nincs esély felépülésre.

A találgatások a 36 évesnek gondolt diktátor egészségügyi helyzetéről április 15 óta élnek erőteljesebben, akkor ugyanis Kim Dzsongun nem jelent meg az ország legnagyobb ünnepén, Kim Il-Szung születésnapján. Mint kiderült Kim Dzsongunt április 11. óta nem látta senki, közben dél-korai hírek szerint szívműtétje volt, és a phenjani villájában lábadozik.

A Reuters pénteken közölte, hogy Kína orvosi csapatot küldött Észak-Koreába a diktátorhoz, ezt három forrásuk is megerősítette, de a kínai kormány semmit nem reagált ezekre a hírekre, azt viszont tagadták, hogy Kim Dzsongun kritikus állapotban lenne, és ezt támasztotta alá Dél-Korea, és az USA hírszerzése is, ami szerint egyelőre semmilyen mozgás nem utalt arra az országban, hogy a vezetőnek baja lenne. Az amerikai elnök, Donald Trump annyi kommentárt tett, hogy jelenleg nincs megbízható információ Kim Dzsongun egészségi állapotáról.

Szombaton közben az is kiderült, hogy űrfelvételek alapján Kim Dzsongun rendszeresen használt magánvonata az ország keleti részén, az ország gazdagjainak üdültetését is szolgáló Vonszanban van. Viszont ahogy a felvétel készítői is kiemelték, a diktátor egyáltalán nem biztos, hogy rajta van vagy volt ezen a vonaton.

A teljes állami irányítás alatt lévő észak-koreai sajtó természetesen egyáltalán nem ír a témáról, mint ahogy a vezető most már több, mint két hete tartó csendjéről sem.

Kim Dzsongun utódlásának kérdését már jó ideje találgatják a mostani helyzettől függetlenül is: a Washington Post újságírója, Anna Fifield a diktátorról írt (magyarul amúgy épp idén nyáron) megjelenő könyvében is azt állítja, az orvosok szerint is minden adott az alacsony, és súlyproblémákkal küszködő diktátor számára a szívproblémákhoz, hiszen az elhízás mellett még láncdohányos is, ráadásul apja és nagyapja is szívbetegségben halt meg.

Az utódlása viszont bonyolult kérdés, hiszen nem csak az ő korát nem tudni, hanem a családfája is bonyolult: talán van három gyereke, de ha ők léteznek is, akkor sem elég öregek ahhoz, hogy átvegyék Észak-Korea vezetését. A legvalószínűbb pótlás a húga, a 31 éves Kim Jodzsong lenne, akit egy ideje már maga a testvére épített fel az ország fontos emberévé – ez utóbbi is arra enged következtetni, hogy a diktátor már gondolt a pályafutása végére.

Fontos kiemelni, hogy mivel Észak-Koreáról van szó, semmi sem biztos: 2014-ben is eltűnt már több hétre, akkor is szó volt halálról, puccsról, de még erős másnaposságról is, aztán egyszer csak az állami tévében árult el annyit, hogy valóban nem volt túl jól.

KIEMELT KÉP: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek