Még egy lépéssel közelebb a miniszterelnökséghez Boris Johnson

Szerző: Illés Gergő
2019.06.19. 19:46

Tovább növelte előnyét a brit Konzervatívok vezetéséért vívott harcban a londoni expolgármester, a vitába új színt vivő Rory Stewart kiesett.

Még egy lépéssel közelebb a miniszterelnökséghez Boris Johnson

Újabb nap telt el, újabb fordulóban szavaztak arról a brit Konzervatívok parlamenti képviselői, ki is legyen a párt következő, Theresa May utáni elnöke, és ki váltsa a brexitet megvalósítani ígérő, majd ebbe belebukó brit kormányfőt. Hogy kik is a pártelnöki jelöltek, arról itt írtunk bővebben.

A következő miniszterelnökről szóló szavazás igen nyílt módon folyik: a konzervatív képviselők kieséses rendszerben szavaznak a ringbe szálló jelöltekre, a szavazás minden fordulójában kipottyan a legkevesebb szavazatot bezsebelő miniszterelnök-aspiráns. A párt politikusai pedig addig szavaznak a jelöltekről, amíg a végén a két legtöbb szavazatot gyűjtő marad benn a döntőben.

A voksolás viszont teljesen nyílt, ezt pedig tarkítják az egyes fordulók között megrendezett jelölti viták.

Johnson elhúzott

Vasárnap este tartották az első vitát, amire a legesélyesebb jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter és londoni expolgármester el sem ment. Ezt követően kedden már a BBC-ben mérkőztek meg a jelöltek, itt jelen volt Johnson is.

A szavazás újabb, szerdai fordulójában az egyébként születésnapját ünneplő Johnson tovább tudta növelni amúgy is tetemes előnyét versenytársaihoz képest:

most 143 szavazatot kapott a keddi 126-hoz képest, ezzel a 313 tory képviselőnek csaknem a fele támogatja a volt külügyért.

Mögötte Jeremy Hunt mostani külügyminiszter zárt, aki diplomáciai érzékére és kifinomultságára építi a kampányát Johnson konfrontatívabb stílusával szemben, ám még ez is csak 54 szavazatra volt elég – igaz, ez 8 szavazattal több, mint amit tegnap megszerzett. Michael Gove környezetvédelmi miniszter 51 szavazatot kapott (10 voksot javított). Gove sokáig tartós kokainfogyasztó volt, ez megtépázta népszerűségét, ugyanakkor ő az, aki nem zárkózik el az október 31-re kitűzött kilépési időpont további halasztásán, amennyiben már küszöbön van egy jobb kiharcolható megállapodás az EU-val. Sajid Javid belügyminiszter – aki a BBC-s vitában az iszlamofóbiára hívta fel a figyelmet – 38 szavazatával még éppen benn maradt a következő körben.

Rory Stewart kiesett

És ki az, aki kiesett? Talán a mezőny legszórakoztatóbb egyénisége (bár ebben Johnsont nehéz felülmúlni), Rory Stewart nemzetközi fejlesztésért felelős államtitkár búcsúzott a mai körben.

Stewart saját realizmusával próbált hatni a párttagokra, ő ugyanis azt vallotta, a Theresa May által letárgyalt kilépési megállapodást már nem lehet újratárgyalni, ugyanis erre se idő, se akarat nincsen az EU részéről.

Ugyanakkor maga is elismerte: a tegnapi vitában nem igazán teljesített valami fényesen, talán ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem lesz ott a következő körben.

Mindenesetre az eddig a brit politikában nem annyira ismert Stewartnak köszönhetjük a pártelnöki verseny legszórakoztatóbb mondatát, melyben azt mondta, egy ajtóval állunk szemben, ami a parlamentet jelképezi. „Én vagyok itt az egyetlen, aki az ajtóhoz való kulcsot szeretné megtalálni. Mindenki más csak bámulja a falat, és azt ordítja: higgyetek Nagy-Britanniában!” Kiesése után Stewart úgy nyilatkozott: attól tart, Boris Johnson várható miniszterelnöksége kiábrándító lesz majd az emberek számára.

BORÍTÓKÉP: Boris Johnson a 2017-es Európai Tanács észt soros elnökségének idején. Annika Haas / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek