A Pentagon több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint Portugália

Szerző: Hutter Marianna
2019.06.14. 10:15

A katonai csapatok és a fegyverek szállítása miatt szennyez ennyire a Pentagon. Még úgy is, hogy már 2009 óta jelentősen visszavettek a benzinfogyasztásból.

A Pentagon több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint Portugália

Tavalyelőtt 59 millió tonna szén-dioxidot és üvegházhatású gázokat bocsátott ki a Pentagon – írja a Guardian egy új tanulmányra hivatkozva, amely itt olvasható. Ennek megállapítása szerint az amerikai védelmi minisztérium műveletei miatti üvegházhatású gázkibocsátás az elmúlt évben magasabb volt, mint sok kisebb országé.

A tanulmány szerzője, Neta Crawford szerint

ha a Pentagon egy ország lenne, akkor az 55. legnagyobb kibocsátó lenne a Földön.

Összehasonlításként: az amerikai védelmi minisztérium kibocsátása meghaladta Portugáliáét is, ami az 57. legnagyob széndioxid-kibocsátó az ennek vizsgálatára szakosodott Global Carbon Atlas szerint.

És hogy miért származik ennyi káros anyag a Pentagon tevékenységéből?

Leginkább a katonai csapatok és fegyverek szállítása miatt, ugyanis ezek felelnek az energiafogyasztás 70 százalékáért az útközbeni üzemanyagégetés miatt.

Mindez azért meglepő eredmény, mert Crawford szerint a Pentagon 2009 óta jelentősen csökkentette az üzemanyag-használatát, például hatékonyabb járműveket használnak, és bázisaikon is igyekeznek tiszta energiaforrásokat használni. A tanulmányban szerették volna reagáltatni a Pentagont az eredményre, de nem kaptak választ.

A világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója egyébként Kína, míg a második helyen az USA szerepel. Érdekesség, hogy a Pentagon éppen januárban nevezte a klímaváltozást nemzetbiztonsági ügynek egy az amerikai kongresszusnak tett jelentésében.

A szén-dioxid-kibocsátás felelőseivel egyre több tanulmány foglalkozik, a héten egy német egyetem tanulmánya jutott arra: a bitcoinbányászat több károsanyagot bocsát ki, mint Jordánia.

FOTÓ: David B. Gleason / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek