Amerikai álláspont Finnországban: a Sarkvidék felolvadása órási üzleti lehetőség

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.07. 07:17

Ha felolvad a jég, előkerül egy csomó új gáz- és olajmező, de még a tengeri üzletelés is könnyebb lesz Mike Pompeo szerint.

Amerikai álláspont Finnországban: a Sarkvidék felolvadása órási üzleti lehetőség

Mike Pompeo, az USA nemrég Magyarországon is járt külügyminisztere Finnországban mondott beszédet, de Donald Trump stábjától eltérő módon egészen határozottan foglalt állást klímaváltozás-ügyben. Ha valaki azt gondolná, Pompeo a már ismert gondolatokat mondta az utolsó óráról és a vészfék behúzásáról, az téved: a politikus üzleti lehetőségeket lát a sarkvidéki jégtakaró elolvadásában. 

„A jég alatt van a világ fel nem fedezett olajának tizenhárom, gázának harminc százaléka, de van urán, ritka ásványok, arany, gyémántok és megnöveli a halászati lehetőségeket is”

– mondta Rovaniemiben. 

Sőt, Pompeo szerint az olvadó jég új közlekedési folyosókat is megnyithat, és például csökkentheti az Amerika és Ázsia közti hajójási útvonalakat, és tulajdonképpen a sarkvidék lehet a 21. század panamai vagy szuezi csatornája. 

A beszéd kitért a területi igényekre is, Pompeo ugyanis felhozta annak a veszélyét, hogy az így kialakult plusz óceán esetleg egy új Dél-Kínai-tenger lesz, tele katonai konfliktusokkal. 

Érdekes, hogy Pompeo beszéde ugyanazon a napon született meg, amikor az ENSZ hivatalos jelentésben adta ki, hogy nagyjából egymillió faj fog lassan eltűnni a földről az ember, és főleg a ember okozta klímaváltozás miatt. 

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek