Trump leendő ENSZ-nagykövete azt ígéri, harcolni fognak a klímaváltozás ellen

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.20. 07:49

Kelly Knight Craft szembement az eddigi amerikai kommunikációval annak ellenére, hogy neki is anyagi érdekeltségei vannak a fosszilis anyagokban.

Trump leendő ENSZ-nagykövete azt ígéri, harcolni fognak a klímaváltozás ellen

„A klímaváltozás valós veszély” – mondta szerdai szenátusi bizottsági meghallgatásán Kelly Knight Craft, aki Donald Trump amerikai elnök jelöltje az ENSZ-nagyköveti posztra. A jelenleg kanadai nagykövetként dolgozó Craft azt is hozzátette, ezzel minden országnak foglalkoznia kell, de az USA-nak nem szabad aránytalanul nagy terhet vállalnia ebben a kérdésben, hiszen a káros anyagok kibocsátásában élen járó Kínát és Indiát eddig senki nem szólította fel a változtatásra. 

„Ha megszavazzák a jelöltségemet, a klímaváltozás elleni harc élharcosa leszek” – ígérte.

Kelly Knight Craft kijelentését annyira sokan egyelőre nem hiszik el: neki és férjének elég komoly anyagi érdekeltségei vannak a fosszilis anyagokkal foglalkozó iparban. Férje, Joe Craft a vezérigazgatója az Alliance Resource Partnersnek, ami az ország harmadik legnagyobb széntermelője. A nő ráadásul nem is olyan régen még inkább Trump álláspontján volt, amikor azt mondta, a klímaváltozás mellett és ellen érvelő tudósoknak is ugyanúgy igazuk lehet. 

Sőt, támogatta Trump kilépését a klímaegyezményből, de most azt mondta, ez nem azt jelenti, hogy az országa kilépne a harcból, és nincs arra szüksége az USA-nak, hogy vezető szerepet játsszon ebben a kérdésben.

A leendő ENSZ-nagykövet mondatai azért meglepőek, mert nem is olyan rég még a kormány nagyjából hivatalos álláspontja volt az, hogy a klímaváltozás nem létezik: Trump korábban hoaxként adta elő, a külügyminiszter Mike Pompeo pedig előbb óriási bizniszt látott a jégtakaró felolvadásában, majd előadta, hogy a problémákat úgyis megoldja majd az emberiség, például népvándorlással.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek